Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Divorţaţi şi aveţi copii. Cum îi protejaţi pe cei mici? Sfaturi date de psihologul Cătălin Luca

GALERIE
dr. Cătălin Luca, psiholog clinician
  • dr. Cătălin Luca, psiholog clinician
- +

Invitatul acestei saptămani a fost dr. Cătălin Luca, psiholog clinician, director executiv al Asociației Alternative Sociale. El a răspuns la întrebările online adresate de cititorii Ziarului de Iași. Tema abordată a fost impactul divorțului asupra copiilor.Vă invităm să citiţi răspunsurile date, mai jos:

Andrei:  Buna ziua! Sunt divortat si copilul meu locuieste cu mama. Eu mi-am refacut viata alaturi de alta femeie. Fetita mea vine si locuieste doua weekenduri pe luna alaturi de mine si actuala sotie. Fetita mea nu se intelege deloc cu aceasta, se uita urat la ea, ii raspunde obraznic, face lucrurile total invers de cum ar trebui sa le faca. Cum o pot face sa se comporte normal cu actuala mea sotie?

dr. Cătălin Luca

Dacă pentru adulți recăsătoria reprezintă speranța unei a doua șanse la dragoste, la o viață nouă și mai bună pentru familie, la un partener cu care să împartă povara financiară și a treburilor casei etc., deseori copiii se opun și se tem de recăsătoria oricăruia dintre părinți. Aceștia gândesc că dacă acceptă și simt afecțiune pentru părintele vitreg nu sunt loiali părintelui natural care este înlocuit. Nu ați precizat vârsta copilului dvs. În general, până la opt ani copiii se adaptează mai ușor și acceptă prezența părintelui vitreg ca membru al familiei. Părintele natural și cel vitreg sunt capabili, de obicei, să organizeze o viață de familie care să fie similară cu cea stabilită în familia biologică. Ambii părinți își asumă rolurile de îngrijire și disciplinare. Părintele vitreg nu îl înlocuiește pe cel natural dar poate îndeplini anumite roluri pe care acesta nu le-a avut în familie.
Copiii cu vârste mai mari, peste nouă ani, consideră o problemă încercarea părintelui vitreg de a-și asuma roluri tradiționale de părinte. Dacă părintele vitreg a încercat să vă disciplineze fetița înainte de a stabili o relație de încredere cu ea, aceasta se va plânge mereu de nedreptatea cu care este tratată. Ea încearcă să opună rezistență în ceea ce privește puterea și controlul exercitat de actuala dvs. soție decât să-i accepte disciplina impusă de aceasta. Ea poate interpreta încercarea actualei dvs. soții de a o disciplina ca o modalitate de a-i înlocui părintele natural. Este important pentru părintele vitreg să-și asume rolul de prieten și nu de părinte care disciplinează. Relația dintre actuala dvs. soție și fetiță are nevoie de timp pentru a se dezvolta. Pe măsură ce copilul se va simți acceptat, îngrijit, va dezvolta o relație de încredere și își va schimba comportamentul.


Mihai:   Copilul meu crede ca nu il mai iubesc de cand am divortat. Eu i-am explicat ca el nu are nicio vina si l-am rugat sa inteleaga ca decizia pe care am luat-o este definitiva. El nu intelege acest lucru si este rece cu mine. Ce ar trebui sa fac?

dr. Cătălin Luca

Aproape toți copiii au fantezii legate de reunificarea familiei timp de câteva luni până la unu-doi ani de la divorț. Sunt mai multe motive pentru care copiii refuză realitatea divorțului însă cel mai întâlnită este cel legat de a evita durerea cauzată de despărțire. Pentru ei este copleșitor să gestioneze deodată toată durerea generată de separare și prin urmare fac față acestei situații acceptând această durere gradual, pe parcursul timpului. Unii copii continuă să aibă fantezia reunificării familiei chiar după ce unul sau ambii părinți s-au recăsătorit. Acești copii nu pot să accepte realitatea și să își continue viața, rămân blocați încercând să găsească soluții ca părinții lor să fie din nou împreună. Mesajele pe care copilul dvs. trebuie să le audă sunt că divorțul este final și că el nu poate face nimic să schimbe această realitate, asigurați-l în continuare că-l iubiți și că el nu este vinovat pentru hotărârea adulților de a divorța. În situația în care acestea nu dau rezultate mergeți pentru o analiză mai detaliată la un psiholog.

Silvia:  Cum sa imi dau seama ca copilul meu este afectat ca urmare a faptului ca am divortat? Cum pot sa il ajut?

dr. Cătălin Luca

Întrebarea dvs. este generală. Studiile arată că există consecințe pe termen scurt și pe termen lung ale divorțului asupra copiilor. În funcţie de caracteristici, context și relaţiile din interiorul familiei, copii pot trece mai uşor sau mai greu peste divorţul părinților şi consecinţele acestuia. Pe termen scurt copiii pot deveni furioși și avea resentimente față de ambii părinți. Poate să le fie frică de schimbările pe care le anticipează în viața lor. De asemenea, se poate instala o formă ușoară de depresie manifestată prin tristețe, sentimente de neputință și pierderea speranței. Acestea sunt reacții normale ale copiilor la divorț.  Uneori, copiii nu reuşesc să depășească dificultățile determinate de divorț. Există câteva semne pe care trebuie să le urmăriți: tulburări de somn, dificultăţi de concentrare, probleme la şcoală, abuz de droguri sau alcool, tulburări de alimentaţie, automutilări, accese de furie și violență, retragere sau refuz de a se implica în activităţi care anterior le făceau plăcere. În situația în care semnele depresiei și anxietății persistă consultați un psiholog specializat.


George:  Ma numesc George Ilie si sunt un om de afaceri din Constanta cu ceva contracte prin Iasi,acum doi ani am agatzat pe internet o tipa maritata din Iasi,Alina si am avem o relatie de atunci.Ea a divortat.Eu am introdus anul acesta divortul,acum doua zile.Nu stiu daca voi ramane cu ea pentru ca mi-a cam mancat banii.Cert este ca ea are o fata si eu o fata si un baiat si le-am cam distrus vietile acestor copii dar nu regretam,nici unul nici celalalt,e bine asa? Parerea noastra e ca da intrucat ne potrivim sexual si ne plac cluburile...eu consider ca acei copii oricum vor creste si cu noi si fara noi prin preajma.

dr. Cătălin Luca

Afirmați că le-ați distrus viețile copiilor însă nu regretați. Cum vor crește copiii este esențial. Vă recomand insistent să consultați un psiholog, vă poate ajuta pe dvs. să înțelegeți fluctuațiile prin care treceți dar vă poate arăta și un mod sănătos de a vă implica în viața copilului față de care sunteți responsabil.

Marius: Va rog sa imi spuneti cum sa imi protejez baietelul de mama lui care il indeparteaza foarte tare de mine. Imi dau seama ca el ma vede acum diferit, crede ca sunt rau, ca le vreau raul, imi spune ca nu ma mai iubeste si ca nu vrea sa ma mai vada. Eu am divortat de mama lui, dar imi iubesc copilul. Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac.

dr. Cătălin Luca

Este posibil să fie o situație de alienare parentală a băiețelului. Copiii alienați resping prezența celuilalt părinte fără ambivalență și refuză categoric contactul cu acesta. Părinții respinși nu au deficiențe parentale severe și nici nu au fost abuzivi cu copiii lor, ceea ce arată că percepția copiilor este distorsionată semnificativ și prin urmare nerealistă. De obicei, părintele respins poate răspunde într-o manieră rigidă care întărește atitudinile negative ale copilului iar părintele preferat de copil poate susține pasiv sau activ ruptura relației părinte-copil. Răbdarea, perseverența și tactul vă pot ajuta. Realizați că băiețelul dvs. este influențat de celălalt părinte. Continuați să vă implicați în viața copilului pozitiv și flexibil. În funcție de vârstă și cu trecerea timpului acesta va conștientiza că are un comportament necorespunzător și-l va îmbunătăți.

Roxana:
Am o fetita de 8 ani. Am divortat acum 3 luni si am observat la ea o serie de probleme. E trista, abatuta, nu mai are chef de teme. Ce pot sa fac astfel incat fetita mea sa fie ca inainte?

dr. Cătălin Luca

La această vârstă copiii își pun toată energia să devină mai independenți de membrii familiei lor, sunt preocupați de apropierea față de copiii de aceeași vârstă, de școală și să-și consolideze sentimentul de identitate. Deși prietenii sunt importanți, părinții sunt în continuare centrul vieții lor. În situația pierderii unui părinte prin divorț aceștia simt că lumea lor sigură se prăbușește și că ei se vor prăbuși împreună cu ea. Din aceste motive aceștia devin triști, plâng, își exprimă deschis sau mascat dorul de părintele absent. Apare furia și teama dar mai ales tristețea. Fetița dvs. va înceta să mai fie atât de tristă, abătută când își va da seama că lumea nu s-a prăbușit atât de mult cum a crezut. Vă recomand ca ea să păstreze frecvent contactul cu fiecare părinte și să o asigurați că o iubiți că structura familială și membrii familiei există, iar ea poate interacționa cu fiecare. Perioada de tristețe intensă va trece pe măsură ce ea se va simți mai în siguranță și pe măsură ce continuă să interacționeze cu lumea mai largă a școlii și vecinătății.

Violeta:  Sunt parinte si vreau sa divortez. Situatia mea e complicata. Nu stiu cum sa ii spun copilului meu asta...

dr. Cătălin Luca

Ideal, părinții ar trebui să le explice tuturor copiilor din familie faptul că ei se vor despărți. Copiii, de obicei, pot face față chiar dacă adevărul este dureros și le poate stârni sentimente diferite. Mai rău decât să li se spună adevărul este să nu li se dea nicio explicație, situație care i-ar face să se gândească la cele mai îngrozitoare lucruri. De aceea, pregătiți-vă pentru discuții : anticipați întrebările grele, planificați cu grija ce veți spune si folosiți un ton empatic. Atât cat este posibil discutați dinainte cu celalalt părinte și încercați să vă puneți de acord cu privire la o explicație. Detaliile complicate îi pot crea o stare confuza. Alegeți cuvinte simple cum ar fi „Mama și tata nu se mai înțeleg sau nu se mai iubesc”. În acest context al discuției asigurați copilul că sentimentele dvs. pentru el nu s-au schimbat, că în continuare îl iubiți foarte mult, că în continuare veți avea grijă de el și detaliați modul în care o veți face. Dacă copilul are întrebări răspundeți cu această ocazie dar și în săptămânile ce vor urma.

Pentru copii divorțul este un moment stresant, trist și confuz. Dr. Cătălin Luca va oferi sugestii pentru părinți, astfel încât separarea și consecințele divorțului asupra copilului să fie mai puțin dureroase.

În anul 2013, peste 28.500 de cupluri de români au divorțat, conform Institutului Național de Statistică. Județul Iași este pe locul 3 în topul județelor din România cu cele mai multe cazuri de divorț. La nivel național, serviciile pentru copiii afectați de divorț sunt aproape inexistente.

 


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri