Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Doi ani de ceartă cu Adomniţei şi Nichita

GALERIE
    - +

    Este nevoie de un acord de coabitare, care să le spună unde să se oprească.

    După toate probabilităţile, urmează doi ani de lupte surde, cu izbucniri de o parte sau alta, între primarul Gheorghe Nichita şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei. Se pare că Iaşul îşi permite luxul de a avea doi poli de autoritate cu interese divergente. Este apanajul unui oraş mare, care nu poate fi monopolizat de un singur baron. Ultimii 15 ani vorbesc despre acest lucru. Lucian Flaişer nu a fost tocmai agreatul lui Ion Solcanu, iar disputele dintre Constantin Simirad şi Ion Solcanu, mai întâi, iar apoi dintre acelaşi Simirad şi Gheorghe Nichita au făcut ocolul ţării. Conflictul de acum se anunţă a fi însă unul de durată. Cristian Adomniţei, spre deosebire de predecesorii săi, este la început de carieră. Îl ajută vârsta şi alura intelectuală. Nu ştiu ca Iaşul să mai fi avut un politician cu atâta energie şi voinţă. Poate doar Dan Cârlan în tinereţile sale?
    Cel mai probabil, Adomniţei îl va concura pe Nichita la alegerile pentru Primăria Iaşului. Indicatorul care ne va arăta acest lucru va fi rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European de peste o lună şi jumătate. Atunci se va vedea cât de eficientă este infrastructura fiecărui partid, pentru că, în lipsa unor candidaţi-locomotivă, secretul reuşitei stă în mobilizarea bazei partidului. Dacă liberalii ieşeni se vor apropia cât de cât de scorul PSD, atunci Adomniţei ar putea lua în calcul să candideze din nou la şefia Consiliului Judeţean. În caz contrar, singura soluţie pentru o funcţie aleasă pe plan local ar fi alegerile de la Primărie. Acolo un candidat îşi poate valorifica mai bine personalitatea şi realizările adresându-se direct alegătorilor. Nu are nevoie de intermediari. Acolo se vinde bine Aeroportul. Până atunci el trebuie să atenueze două dintre impedimentele care nu-i fac drumul uşor. O anume încredere exagerată în sine, care-i aduce eticheta de arogant, şi chimia deficitară din relaţia cu baza partidului.

    Aceste lucruri sunt ştiute de Gheorghe Nichita, care îl monitorizează în mod special. La rândul său, şeful PSD are probleme de parcurs. Cel mai probabil, regionalizarea nu se va face în actualul mandat al Guvernului, prin urmare nu mai vizează funcţia de guvernator. Nici un post de ministru nu mai este atrăgător, de când s-a dovedit că dacă pică un avion, sau are loc un accident cu multe victime Guvernul se remaniază. Soluţia cea mai sigură este continuitatea la Primărie. Dar el poartă cu sine eticheta de baron local, cu trei mandate succesive. Această postură este ca un cuţit cu două tăişuri în România: pe de o parte este văzută peiorativ, iar pe de altă parte pare să aducă succes în alegeri în anumite zone. Pe deasupra, mai are şi DNA-ul pe cap, care-i scotoceşte prin contracte.

    În linii mari, cei doi respectă profilul partidelor pe care le reprezintă, cu bune şi rele. Adomniţei este individualist şi rece, atent la elite, dar fără priză la mase. Nichita este populist şi egocentric, amabil cu masele, dar fără a avea bunăvoinţa elitelor. De altfel, aceasta este problema stângii în România. În ciuda faptului că elitele sunt, în special cele tinere, structural de stânga - şi vezi aceasta în declaraţii publice şi în felul în care revendică bugetul - le găseşti într-o proporţie covârşitoare în dreapta spectrului politic. Stânga nu este încă frecventabilă.

    Istoria divergenţelor locale arată consecinţe mai degrabă nefaste ale unor asemenea nepotriviri. Ion Solcanu nu a făcut lobby pe lângă propriul Guvern pentru primarul Simirad şi l-a încolţit până când acesta a intrat în PSD. Mai târziu, în conflictul cu Nichita, Simirad s-a izolat în biroul său de la Consiliul Judeţean aşa de tare încât nu a fost în stare să pună pe hârtie un plan coerent privind Aeroportul Iaşi. Iată exemple de proastă şi bună guvernare locală: cu aceeaşi sumă de bani, Simirad nu a putut să mărească pista existentă, în timp ce Adomniţei construieşte una nouă. În primul caz, la Consiliul Judeţean era blocadă totală, iar în al doilea caz domnea „armonia“ USL. Prin urmare, dacă cearta dintre cei doi nu este moderată de un acord, ne putem trezi cu blocaje care pot pune serios în pericol proiectele importante ale Iaşului.

    Există şi un exemplu de oarecare înţelegere în ciuda divergenţelor dintre lideri. Este vorba de acordul dintre liderii PSD, PNL şi PDL, din 2006, privind câteva proiecte ale Iaşului. Acest ultim exemplu ar putea sugera un model de compromis între cei doi. Împreună cu liderul PDL şi, poate, un reprezentant al PPDD, ei pot stabili majorităţi punctuale care să protejeze în cele două consilii locale interesele strategice ale oraşului şi judeţului. Lupta politică nu trebuie să dăuneze proiectelor Iaşului. Totul poate fi pus pe hârtie într-un acord care să nominalizeze obiectivele ce vor fi sprijinite de amândoi. Ar fi o înţelegere onorabilă şi înţeleaptă, care se practică în toată lumea civilizată. Ba chiar şi în competiţiile dure. Cineva trebuie să le spună unde să se oprească. „Vă bateţi cu pumnii şi cu picioarele, dar să nu vă înjuraţi de mamă. Sunteţi nişte domni până la urmă, nu altceva. Cel puţin în public“.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri