Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Două echipe din Cehia şi una din Belarus înfruntă, astăzi, formaţiile româneşti în turul II preliminar al Ligii Europa

GALERIE
astra-lung-supercupa
  • astra-lung-supercupa
- +

Petrolul are sarcina cea mai grea, în faţa Viktoriei Plzen

 
* Astra Giurgiu - Slovan Liberec (ora 19:00)
 
Astra: Lung - Pliatsikas, Ben Youssef, Găman, Morais - Laban, Yahaya - Enache, Budescu, William - Fatai. Antrenor: Daniel Isăilă.
Slovan: Hrosso - Coutal, Karisik, Rajnoch, Fleisman - Sackey - Sural, Pavelka, Dubek - Delarge, Hamulak. Antrenor: Samuel Slovak
Arbitru: Ilian Spathas (Grecia).
Astra Giurgiu intră în focurile Ligii Europa direct în turul III preliminar şi întâlneşte un adversar puternic din Cehia, care a trecut în sezonul trecut de grupele competiţiei, fiind eliminat în faza knock-out de echipa olandeză Alkmaar. Un adversar care provoacă amintiri plăcute microbiştilor din România. În anul de graţie 2009 echipa Dinamo Bucureşti a reuşit una dintre cele mai spectaculoase răsturnări de situaţie din fotbalul european, într-un meci de Liga Europa, în aceeaşi competiţie. Acasă, a pierdut cu 0-3 meciul întrerupt la scorul de 2-0 pentru Slovan, deoarece fanii au pătruns în teren ca să-şi apostrofeze favoriţii. În retur, însă "câinii" au recuperat deficitul şi s-au calificat după o serie imensă de lovituri de departajare. Trei ani mai tărziu, CFR Cluj a eliminat fără probleme (1-0, 2-1) în aceeaşi competiţie formaţia cehă. Spre deosebire de alte formaţii fruntaşe din Cehia, Slovan este mai deschisă la stranieri, obişnuit echipele ceheşti axându-se pe jucători autohtoni, în ultimă instanţă pe slovaci. La Slovan, în formaţia de bază, întâlnim un sârb (fundaşul Korisik), un ghanez, Sackey, şi un atacant din Congo, Delarge. Dat fiind potenţialul superior al fotbalului ceh faţă de al nostru, întâlnirea de la Giurgiu nu se arată deloc uşoară, mai ales că Astra nu a excelat în această vară la capitolul transferuri. Speranţele giurgiuvenilor se pun în Budescu şi Fatai, care au înscris două goluri, unul mai frumos decât altul, în partida cu Concordia. Aseară, încă nu era cert dacă partida de la Giurgiu este televizată în România
 
Dinamo Minsk - CFR Cluj (ora 20:00, Look TV)
 
Minsk: Gutor - Karpovici, Politevici, Konţevoi,. Veretilo - Figueredo, Voronkov, Simovici, Stasevici - Diomandé, Nikolic. Antrenor: Uladzimir Juravel
CFR: Felgueiras - Susic, Larie, Rada, Camora - Muniru, Monroy - Deac, Negruţ, Costea - Tadé. Antrenor: Vasile Miriuţă.
Arbitru: Martin Hansson (Suedia).
Dinamo Minsk nu vine pentru prima dată în România. În epoca comunistă, în 1984, dinamoviştii din Belarus au acordat "viza" celor din Bucureşti pentru semifinalele Cupei Campionilor Europeni, iar patru ani mai târziu, au fost eliminaţi din Cupa UEFA şi de "căţeii" de la Victoria. Singura dată când echipa din Minsk a eliminat o formaţie românească s-a produs în 1997. După două remize albe, Dinamo s-a impus la lovituri de departajare, la Minsk, în faţa Universităţii Craiova, când portarul oltenilor, Dorin Arcanu, a prins o zi foarte slabă.
Acum, însă, CFR Cluj pare favorită în această dublă. Mărturie stă calificarea dramatică în faţa unei echipe deloc slabe, FK Jagodina, dar şi evoluţia pe ansamblu în prima etapă de campionat. Iar dacă Ceahlăul Piatra Neamţ nu este o echipă să sperie Europa, pofta de gol a feroviarilor se arată remarcabilă. Şi în apărare clujenii stau bine, ei neprimind un singur gol în şapte meciuri, cu excepţia partidei de la Iaşi din Cupa Ligii în care au jucat rezervele. Dinamo Minsk domină autoritar campionatul din Belarus şi se arată a fi o echipă de mare angajament. Se remarcă din echipa lui Juravel, internaţionalul Stasevic şi angolezul Figueredo.
 
* Petrolul - Viktoria Plzen (ora 21:00, DigiSport 1)
 
Petrolul: Peçanha - Alcenat, Geraldo, Hoban, Fanchone - Marinescu, De Lucas - Albin, Mutu, Priso - Tamuz. Antrenor: Răzvan Lucescu.
Viktoria: Kozazik - Reznik, Prochazka, Hubnik, Limbersky - Horvath, Hrosovsky, Petrzela, Vanek, Pilar - Bakos. Antrenor: Dusan Uhrin.
Arbitru: Anthony Taylor (Anglia).
Ca şi Astra, Petrolul Ploieşti întâlneşte o formaţie cehă, dar soarta elevilor lui Răzvan Lucescu pare a fi mult mai dificilă, deoarece Viktoria Plzen a simţit aerul grupelor Ligii Campionilor. Antrenorul formaţiei din oraşul berarilor este o cunoştinţă veche de-a noastră, Dusan Uhrin jr. antrenând în România pe FC Timişoara şi CFR Cluj. Totodată, Uhrin nu vine pentru prima oară ca adversar în Cupele Europene: în 2006 a condus echipa Mlada Boleslav într-un meci împotriva Rapidului. De asemenea, simpaticul antrenor ceh a realizat, acum câţiva ani, o performanţă excelentă împotriva lui Mircea Lucescu, eliminând cu FC Timişoara, redutabila echipă Şahtar Doneţk. Ce-i drept, Lucescu senior nu a fost atunci pe bancă (bolnav fiind), însă nici n-a fost străin de pregătirea echipei din Ucraina. Iată că acum, Uhrin dă piept cu băiatul lui Lucescu, care conduce una dintre marile favorite la titlu în România. Cu excepţia a doi slovaci (unul dintre ei fiind fostul timişorean Cisovsky), echipa din Plzen este formată din cehi, însă majoritatea sunt internaţional, dintre care îi remarcăm pe Limbersky, Hubnik şi Pilar, care au partidipat cu naţionala Cehiei la Euro 2012. În antiteză, la Petrolul predomină stranierii, iar Dusan Uhrin şi-a manifestat temerile nu faţă de Mutu, ci faţă de atacantul Toto Tamuz, pe care îl consideră un mare pericol. Meciul de la Ploieşti poate atârna greu în ecuaţia calificării, chiar dacă decizia se ia la Plzen şi spectatorii din Ploieşti speră într-o evoluţie peste medie a Petrolului. Iar dacă şi Mutu va reuşi să spargă gheaţa, cu atât mai bine.
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri