Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Două săptămâni de răgaz pentru Ionuţ Chirilă

GALERIE
prunea-chirila-cluj
  • prunea-chirila-cluj
- +

Principala preocupare a noului antrenor al CSMS în perioada de pauză va fi evaluarea exactă a lotului avut la dispoziţie

 
 
Noul antrenor al CSMS, Ionuţ Chirilă, nu este cunoscut ca fiind cel mai bun tehnician din România şi nici cel mai charismatic. Însă a fost soluţia disponibilă pentru conducerea clubului şi, în plus, a venit la Iaşi cu idei interesante. Trebuie, însă, să fie limpede pentru toată lumea că schimbările aşteptate în jocul echipei Iaşului, induse de către noul antrenor, nu pot apărea în câteva zile, după două antrenamente, după cum s-a exprimat chiar Chirilă. Este foarte mult de lucru şi, deocamdată, trebuie să aşteptăm ceva timp ca să simţim o schimbare şi asta chiar dacă linia de clasament din dreptul “CSMS Iaşi” nu lasă prea mare marjă de timp. În orice caz, la Cluj, echipa ieşeană, începând de la alcătuirea formaţiei de start şi până la jocul în sine, a diferit prea puţin de cea care a prestat în tristul meci cu Oţelul, din Copou. Este, credem, expresia “tranziţiei line” de care vorbea înaintea meciului Ionuţ Chirilă. Poate un apetit ofensiv ceva mai pronunţat trebuie pus în evidenţă, numai că nu este important să încerci să ataci, ci şi cum ataci.
În formula de joc, s-a aplicat aceeaşi aşezare 4-2-3-1, cu o singură schimbare forţată în defensivă pricinuită de accidentarea lui Voicu, iar în compartimentul median, avansarea lui Dedu pe poziţii ofensive, în detrimentul lui Pălimaru care trece printr-o vizibilă pasă neagră, a fost singura modificare cât de cât spectaculoasă în raport cu sistemul lui Lăcătuş. Se pare că Dedu nu a reuşit să-şi amintească din tinereţe cum este să joci în avanposturi, iar Wesley s-a simţit vizibil deranjat de postura de vârf avansat, astfel încât Chirilă a revenit la soluţia obişnuită de pe vremea lui Lăcătuş. Până şi introducerea clasică a lui Călugăru pe final aminteşte de fostul tehnician. Nu este de condamnat acest lucru, din moment ce Chirilă şi-a exprimat dorinţa să scoată ceva puncte de la Cluj. Din păcate, jucătorii trimişi în teren aveau şanse minime de a reuşi ceva. “Şepcile roşii” s-au evidenţiat cu o linie de mijloc combativă şi tehnică, Boutadjine – Stojanovic – Viveiros, căreia linia mediană a Iaşului nu avea cum să-i facă faţă, din moment ce Olah este departe de evoluţiile sale din Liga a II-a, Bosoi nu reuşeşte să facă faţă schimbării de regim, iar la Ciucur prezenţele sporadice la echipa de unde a venit îşi pun amprenta pe toate planurile, inclusiv cel psihic. Echipa din Copou a scăpat însă ieftin şi asta pentru că adversara sa de luni nu are încă atacantul de careu potrivit. Mijlocaşi amintitţi nu s-au prea obosit în repriza a doua, când scorul era 2-0, însă atunci când s-au gândit să mai iasă şi la înaintare, au făcut ravagii prin obosita apărare ieşeană punând-o uneori în situaţii penibile (amintiţi-vă de “călcâiele” lui Stojanovic!).
Am menţionat că formaţia ieşeană a încercat să iasă mai dârz la atac. Numai că aceste atacuri au fost stereotipe, lipsite de surpriză şi, mai ales, lipsite de viteză. Toate centrările în careu şi toate fazele fixe au fost floare la ureche pentru apărarea clujeană şi nici nu e de mirare, întrucât această formulă răsfolosită a intrat într-o primejdioasă rutină.
Partea plină a paharului este perioada de răgaz de două săptămâni, generată de meciul naţionalei. Nici aceasta nu este suficient de lungă, dar permite noului tehnician măcar să-şi evalueze lotul în întregime. Se spune că unul dintre puţinele avantaje ale schimbării antrenorului este producerea unui “şoc la echipă”. Ceea ce înseamnă, în general, că preferaţii fostului antrenor îşi simt posturile de titulari în pericol, iar cei uitaţi pe bancă visează să-şi arate calităţile, într-un cuvânt o nouă emulaţie. Poate că, având în vedere lipsa de şansă a Iaşului în partida de la Cluj, era mai bine ca Ionuţ Chirilă să fi încercat şocul încă de la început. Nu a făcut-o, probabil că s-a gândit la perioada asta de răgaz. Există jucători la Iaşi, ca Dulee Johnson, ori Leonard Dobre, care merită această şansă, însă numai antrenorul poate decide dacă este şi când este momentul să intre în focuri cu randament maxim. Ionuţ Chirilă trebuie să găsească soluţiile optime până la ora meciului următor, cu ASA Târgu Mureş, care se arată a fi extrem de dificil.
Dacă, însă, redresarea echipei nu se va produce rapid, este inutil a se mai căuta un nou antrenor. Singura speranţă de salvare de la retrogradare rămâne o remaniere din temelii a lotului, care se poate produce doar în pauza de iarnă. N-ar fi exclus să fie tardivă şi aceea!

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri