Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Din cauza unui cancer de piele, chirurgii au scos şi coastele unei tinere

DUREROS! Electrocutată, a rămas fără braț. A făcut apoi cancer, a rămas fără coaste

GALERIE
fata spital
  • fata spital
- +

În urmă cu peste 15 ani, Teodora S. fusese electrocutată.

Pentru Teodora, un joc nevinovat, dar periculos, a însemnat schimbarea vieţii. Tânăra, acum în vârstă de 25 de ani, a supravieţuit unor arsuri de peste 40% pe suprafaţa corporală. În septembrie 2000, copil fiind, Teodora S. s-a luat la joacă cu alţi copii din Şipote care şi-au propus să vadă cine ajunge primul în vârful unui stâlp de înaltă tensiune. Ea a ajuns prima şi a fost electrocutată la o tensiune de 22.000 de volţi.

Printr-o minune, a supravieţuit şocului, dar tensiunea i-a retezat palma dreaptă pe loc şi i-a provocat arsuri pe mâini, faţă, spate, torace şi picioare. Din cauza ar­surilor profunde, medicii de la Spitalul „Sfânta Maria“ nu i-au putut salva mâna şi după trei săptămâni de tratament i-au amputat-o. Teodora a stat atunci internată timp de şapte luni, în primele patru fiind imobilizată.

După 15 ani de la îndepărtarea arsurilor şi de la efectuarea primelor grefe, victima a început să aibă dureri. Investigaţiile realizate în cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO) au arătat că tânăra are o formă rară de tumoră care se dezvoltă peste zonele cu arsuri, numită Ulcer Marjolin. Într-o intervenţie laborioasă, realizată în februarie, o echipă de medici de la institut i-au extirpat tumora, pacienta fiind acum în fara oricărui pericol.

Teodora nu ştie nimic din timpul accidentului care i-a marcat copilăria. Ea s-a trezit direct la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ după ce deja fusese operată o dată. Mama ei, în schimb, îşi aminteşte cum a alergat să o coboare de pe stâlpul de înaltă tensiune şi să o salveze.

„Fata era cu nişte copii în câmp, iar eu de acasă am văzut o flamă. Prima dată nu mi-am dat sea­ma ce s-a întâmplat, dar când am auzit cum o strigau ceilalţi copii, mi-am dat seama că a păţit ceva. Ea a urcat cel mai repede pe stâlp şi, când a fost la distanţă de 80 de centimetri de fire, a fost atrasă de curent. Am fugit la dispensar să sune Salvarea şi am sunat la tehnician să oprească curentul să o putem coborî de pe stâlp. Ea era acolo leşinată, ba mă striga să o ajut, ba nu mai spunea nimic. Din când în când, din corp ieşeau flame“, a spus mama victimei.

Teodora a fost transportată la spital cu un elicopter de intervenţii, fiind operată de urgenţă. După intervenţie, mama afla că primele 21 de zile sunt cele critice. Dacă trece peste ele, sunt şanse să poată supra­vieţui. La început, mâna i-a fost amputată până la cot, însă din cauza arsurilor profunde, după câteva săptămâni, pacienta a rămas fără braţul drept. Tot în primele zile de la accident, medicii i-au înlăturat arsurile de pe torace, spate şi picior şi i-au refăcut zonele cu grefă de piele.

„Nu simţeam aproape nimic pentru că îmi puneau calmante. Durerile au apărut acum, după atâţia ani. Peste pielea care a fost pusă după înlăturarea arsurilor a apărut o infecţie, care apărea şi dispărea. În noiembrie, când am venit aici, am aflat că este o formă de cancer de piele şi că trebuie să fiu operată pentru extirparea ei. Luna trecută am fost operată şi acum mă simt foarte bine“, a povestit Teodora.

Pacienta a fost operată de o echipă de medici de la IRO, formată din dr. Cristian Sandu, medic primar chirurgie toracică, dr. Cristian Roată, medic primar chirurgie generală, dr. Nicolae Gheţu, medic specialist chirurgie plastică, dr. Codrin Dobreanu, medic specialist chirurgie plastică, şi dr. Iulia Jitaru, medic primar ATI. 

Potrivit specialiştilor, complicaţia pe care a dezvoltat-o Teodora după 15 ani de la accident apare în cazul multor arsuri care au zone care se vindecă în luni sau ani de zile.

„După 10, 20, 50 sau chiar 70 de ani, o astfel de zonă care prezintă alternanţe între ulcera­rare şi vindecare se transformă într-o tumoră numită Ulcer Marjolin, care cuprinde încet-încet ţesuturile care au fost arse. Boala este cu atât mai pe­ri­culoasă cu cât pacientul este obişnuit de ani de zile cu acele ulceraţii care ba se închid, ba se vindecă, şi cu durerea în zona respectivă. În consecinţă, pacientul poate neglija foarte uşor gravitatea bolii luni sau chiar ani. În cazul de faţă, în afară de piele, tumora a invadat ce mai rămăsese din osul umărului, coastele şi pleura. Aşa că a fost nevoie să fie scos tot ceea ce era invadat, până la plămân, inclusiv mai multe coaste. Gaura rămasă a fost reconstruită cu o plasă specială care a fost acoperită cu un ţesut din ab­domen şi cu grefe de piele“, a arătat profesorul Dragoş Pieptu, medic primar chirurgie plastică în cadrul IRO.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri