Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Evadarea din infern

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

Yeonmi Park parcurge acum lumea şi îşi spune povestea. E o fiinţă fragilă, cu o figură de copil. Forţa ei stă însă în adevărul cuvintelor.

Se ştiu o serie de lucruri despre Coreea de Nord, chiar dacă dictatorii care îşi transmit puterea din tată în fiu menţin ţara într-o izolare cvasi-totală. Cu siguranţă însă că nu reuşim să percepem dezastrul la adevăratele lui dimensiuni. E de presupus, de aceea, că unii vor fi şocaţi citind zguduitoarea mărturie a unei tinere de abia 22 de ani, Yeonmi Park, care a evadat din infern când avea treisprezece ani şi jumătate şi care a devenit o celebră militantă pentru drepturile omului. Şi-a povestit viaţa într-o carte tradusă în româneşte sub titlul Drumul către libertate (editura Polirom, 2015). Familia lui Yeonmi (părinţii şi Eunmi, sora mai mare) trăia în Hyesan, un oraş la graniţa cu China, pe malul fluviului Yalu. Copilăria fetei coincide cu marea foamete de la mijlocul anilor ’90; nu se cunoaşte nici astăzi cu precizie numărul morţilor, estimările variază între 1,5 şi 3 milioane de victime. Micuţa Yeonmi nu ştie cum arată laptele, portocalele, strugurii sau căpşunele; pe masa familiei abia de se adună câteva mâini de orez, surorile învaţă să se hrănească cu plante, rădăcini, să prindă lăcuste şi libelule (acestea din urmă adevărate delicatese). Spectacolul subnutriţiei face parte din cotidian, hrana devine o cumplită obsesie, de care fata se va elibera mult mai târziu. Se adaugă şi alte „binefaceri” ale socialismului multilateral dezvoltat, tăierile de curent spre exemplu, sau lipsa cronică a unor articole de elementară necesitate, cum ar fi sfoara ori pânza de sac, ca să nu mai spunem că şamponul sau pasta de dinţi sunt produse de lux. În 2002, ne spune autoarea, salariul mediu al unui muncitor era echivalentul a 2 dolari, la cursul de schimb neoficial. Îndoctrinarea, în schimb, funcţionează din plin. Până şi problemele de aritmetică din manualele pentru clasele primare sunt „politizate”, biografiile „marilor conducători” Kim Ir Sen şi Kim Jong Il erau lecturi obligatorii (locul lor a fost luat acum de Kim Jong Un), toată lumea participă la şedinţe săptămânale de învăţământ politic şi de autocritică; regimul a impus o dictatură pe care cineva a numit-o „emoţională”, întrucât statul induce  şi controlează reacţiile emoţionale ale fiecărui individ. Şi, bineînţeles, toată lumea supraveghează pe toată lumea, teama se insinuează pretutindeni, delaţiunea e prezentată drept o nobilă îndatorire civică; mama o învaţă pe micuţa Yeonmi să nu vorbească nici măcar în şoaptă, pentru că ar putea-o auzi „păsările şi şoarecii”.

Dacă familia supravieţuieşte pe timpul foametei este pentru că tatăl face, la fel ca alţi coreeni mai întreprinzători, bişniţă. Piaţa neagră înfloreşte, iar tatăl lui Yeonmi are marele avantaj de a locui într-un oraş aflat la doi paşi de China, de unde pot fi aduse fel de fel de obiecte tentante, precum videouri, haine, poşete ”Chanel” (evident, contrafăcute) etc. Regimul tolerează, cel puţin până la un punct, piaţa neagră, iar Yeonmi declară în mai multe rânduri că ea aparţine unei generaţii care ar putea fi etichetată drept „generaţia talcioc”. Videourile reprezentau o mare tentaţie, fapt deloc de mirare într-o ţară unde aparatele de radio şi televizoarele erau vândute populaţiei sigilate (!), în aşa fel încât oamenii să nu poată avea acces decât la posturile şi canalele aprobate de stat. Lansându-se în afaceri mai riscante, tatăl lui Yeonmi este prins, arestat şi condamnat la închisoare. Va ieşi de la „reeducare” cu sănătatea ruinată.

În aceste condiţii, nu e de mirare că, prin contrast, China apare ca un tărâm al libertăţii şi mai ales al abundenţei. Tentaţia era mare pentru locuitorii din Hyesan, care n-aveau decât să traverseze iarna (ce durează cinci-şase luni) fluviul îngheţat. Punctul terminus al evadării e, fireşte, Coreea de Sud. Prima pleacă sora cea mare, o urmează curând mama şi Yeonmi. Dar nu grănicerii nord-coreeni şi cei chinezi reprezintă primejdia cea mai redutabilă. De trecerea clandestină a frontierei se ocupă reţele întregi care fac de fapt trafic de persoane. Yeonmi ajunge în China în martie 2007 dar abia doi ani mai târziu, după un ocol prin Mongolia şi deşertul Gobi, va ateriza pe aeroportul din Seul. Perioada petrecută în China e un coşmar. În Coreea de Sud Yeonmi învaţă să fie liberă, proces anevoios, deoarece trebuie să se dezbare de toate automatismele impuse de gândirea prefabricată. O ajută mult lecturile, iar Ferma animalelora lui Orwell e o revelaţie, căci vede acolo o parabolă a lumii în care trăise până atunci. Înţelege că nu poate fi liberă decât dacă îşi asumă trecutul şi dacă spune tot adevărul. Se decide totodată să arate lumii întregi absurditatea şi ticăloşia unui regim care îşi îndobitoceşte cetăţenii, dar fabrică bomba atomică, la ordinele unui dictator megaloman şi dement.

O carte-document excepţională. Yeonmi Park parcurge acum lumea şi îşi spune povestea. E o fiinţă fragilă, cu o figură de copil. Forţa ei stă însă în adevărul cuvintelor.

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea “Al. I. Cuza”, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri