Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

EXCLUSIV (FOTO): Cei de la ApaVital plimbă prin Iaşi cu furgoneta morţi descoperiţi

GALERIE
MASINA MORTUARA APAVITAL
  • MASINA MORTUARA APAVITAL
- +
O maşină aparţinând Apavital a fost surprinsă ieri în timp ce transporta o persoană decedată. Furgoneta folosită de angajaţii instituţiei transporta sicriul cu capacul descoperit, alături fiind o cruce şi mai multe coroane. E acelaşi vehicul pe care reprezentanţii Apavital îl folosesc atunci când merg pentru a repara ţevile sparte de la apă. Şefii de la Apavital au recunoscut ieri situaţia menţionând că maşina ar fi fost folosită de un angajat al instituţiei, căruia i-a murit mama. La o oră după sesizarea cazului, reprezentanţii Apavital au oferit o declaraţie oficială în care au precizat că maşina fusese închiriată propriului angajat. Reprezentanţii IML şi DSP consultaţi ieri de „Ziarul de Iaşi“ au precizat că astfel de transporturi nu sunt conforme cu legea, acestea trebuind realizate de firme specializate. Legile sunt însă arareori respectate în astfel de situaţii, mai ales în mediul rural.

Furgoneta pe care angajaţii de la societatea publică Apavital o folosesc atunci când intervin pe teren s-a transformat, ieri, pentru câ­teva ore, într-o maşină funerară. Mai multe persoane au fost surprinse într-un vehicul Peugeot Boxer, numărul IS 09 APA, în timp ce transportau o persoană decedată, precum şi o cruce şi coroane funerare. Reporterul „Zia­rului de Iaşi“ a intrat în posesia unei fotografii realizate în jurul orei 10.00, în zona Râpa Galbenă din oraş. În imaginea respectivă este vizibil atât numărul de înmatriculare al ma­şinii aparţinând societăţii publice, cât şi sicriul pe care aceasta îl transporta. Ulterior, cazul a fost confirmat chiar de către reprezentanţii Apavital, care ne-au transmis că au închiriat maşina unui coleg, însă că nu au ştiut motivul pentru care acesta a avut nevoie de vehicul.

Martor: „Trecătorii puteau vedea cadavrul“

Un martor la eveniment ne-a povestit că în furgoneta transformată în maşină mortuară se aflau mai multe persoane, dar şi că sicriul în care se afla persoana decedată ar fi fost descoperit. „Eu veneam din Copou şi coboram pe la Fundaţie pentru a merge la Gară. Am văzut maşina şi mi s-a părut ceva ciudat pentru că ştiu că maşinile aparţinând fir­melor de pompe funebre arată diferit. M-am apropiat şi am văzut mai multe persoane înghesuite în maşină şi în spate un sicriu descoperit, cruce şi câteva coroane. Nu cred că este normal ca maşina unei instituţii pu­blice să fie folosită pentru astfel de transporturi“, ne-a transmis martorul.

La scurt timp după ce maşina funerară cu inscripţia Apavital a fost zărită prin oraş, re­porterul „Ziarului de Iaşi“ a discutat telefonic cu şeful instituţiei, Ion Toma. Acesta ne transmitea în jurul prânzului că nu are cunoştinţă ca maşina să fi fost folosită pentru un transport funerar, însă a admis că un angajat de-al său este în doliu, după ce i-a decedat mama. Ulterior, Răzvan Manolache, purtătorul de cuvânt al Apavital, ne-a precizat următoarele: „Există o serie de tarife pentru închirierea maşinilor instituţiei noastre. Într-o situaţie în care cineva are nevoie de un vehicul de-al nostru, şi dacă acesta nu este folosit în cadrul activităţilor specifice, vehiculul poate fi închiriat. Referitor la acest caz, există o cerere de închiriere pentru o oră a maşinii pe care aţi menţionat-o, cerere aprobată“. Manolache a mai precizat că tariful perceput ar fi de 2,11 lei pe kilometru şi 28 de lei pe oră. „Ziarul de Iaşi“ a decis să nu publice nu­mele angajatului Apavital care a folosit ma­şina instituţiei pentru un transport funerar.

Încălcări flagrante ale legii

Reprezentanţii Institutului de Medicină Legală (IML) şi ai Direcţiei de Sănătate Pu­blică (DSP) au precizat ieri că astfel de transporturi, precum cel în care a fost folosită maşina Apavital, nu sunt conforme cu legea. „În orice situaţie, transportul funerar se face de către firme specializate, cu vehicule care au avizele necesare pentru astfel de operaţiuni“, ne-a transmis Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iaşi. Declaraţia a fost întărită şi de Diana Bulgaru, directorul IML Iaşi.

În privinţa modului în care o persoană decedată poate fi transportată există Legea 102/2014, dar şi o serie de norme ale Mi­nisterului Sănătăţii. În privinţa transporturilor funerare în localitate, legea prevede: „Transportul persoanelor decedate în vederea înhumării în aceeaşi sau în altă localitate se face în sicrie cu capac, cu autovehicule special amenajate în acest scop, care respectă prevederile normelor sanitare şi antiepidemice“.

Răzvan Manolache a precizat că în cererea de închiriere a maşinii de la Apavital nu se preciza motivul pentru care angajatul in­sti­tuţiei a solicitat vehiculul.

Legislaţia este vagă în ceea ce priveşte acordarea unor sancţiuni pentru cei care nu respectă normele legale. Un oficial din Poliţie a precizat ieri că, în cazuri precum cel în care a fost implicată ieri maşina de la Apavital, agenţii nu pot da amenzi sau sancţiuni. De asemenea, re­prezentanţii DSP nu au putut preciza nici ei cine ar trebui să dea sancţiuni în cazul nerespectării legii. Transporturile funerare în afara legii sunt frecvente în mediul rural, acolo unde, mai ales din cauza sărăciei, persoanele decedate sunt transportate foarte rar de către firme specializate.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri