Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

EXCLUSIV Jihad total în Dosarul UMF: Decanul Doina Azoicăi pare să fi fost doar folosită

GALERIE
UMF Iasi Foto exelixisfoundation.gr
  • UMF Iasi Foto exelixisfoundation.gr
- +

Nu mai puţin de 45 de dosare de înscriere de la UMF Iaşi au fost solicitate de procurorii DNA în dosarul în care decanul Doina Azoicăi a fost pusă sub acuzare pentru luare de mită. Personajul cheie din acest caz pare a fi medicul palestinian Agha Romeen, cel care ieri-noapte a fost chemat la DNA pentru a fi învinuit şi pentru trafic de influenţă. Iţele acestui dosar au legături inclusiv până la angajaţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale. Dintre aceştia, cel mai notoriu nume este al consilierului ministrului Mihnea Costoiu.

Dosarul decanului de la Facultatea de Medicină Generală din cadrul UMF Iaşi a fost extins ieri-noapte cu acuzaţii de trafic de influenţă. Medicul oftalmolog Agha Ro­meen, ce activează şi la UMF, a fost pus sub învinuire de procurorul de caz, Bogdan Munteanu, şef al DNA Iaşi, el fiind personajul cheie al anchetei derulate în aceste zile. Surse din cadrul anchetei au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, pe lângă Ro­meen, - un palestinian cu cetăţenie română -, procurorii ieşeni au mai extins urmărirea penală şi împotriva marocanului Haizaoun El Houssine, acuzat de cumpărare de influenţă.

Sursele citate au precizat că, în pe­rioada 20 octombrie - 21 noiembrie, Agha Ro­meen i-ar fi pretins 2.000 de euro lui Hou­ssine, în schimbul intermedierii înscrierii la UMF al fiului celui din urmă. Medicul pa­lestinian ar fi pretins în perioada men­ţionată că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul Ministerului Edu­caţiei, pe care îi poate convinge să emită o scrisoare de acceptanţă privind înscrierea la UMF a studentului Haizoun Yassine.

Doctorul palestinian ar fi pretins de asemenea, potrivit surselor menţionate, că ar avea influenţă şi asupra unor funcţionari de la UMF, care ar accepta înscrierea studentului după expirarea termenului limită. În dosar, în ceea ce-i priveşte pe angajaţii de la mi­nisterul de resort, apare şi numele consilierului minis­trului Cercetării, care se ocupă de învăţă­mântul superior, Mihnea Cos­toiu. Tiberiu Apostol nu are nicio calitate până în acest moment, el fiind însă una dintre persoanele cu care Doina Azoicăi nu are voie să ia legătura pe durata controlului judiciar.

Alte 45 de dosare la DNA

Potrivit informaţiilor „Ziarului de Iaşi“, ancheta din acest dosar ar putea fi extinsă şi în ceea ce priveşte alte înscrieri ale unor studenţi străini. Nu mai puţin de 45 de dosare de înscriere ale unor studenţi, toţi străini, au fost solicitate de procurorul de caz zilele acestea. Aceste documente, dar şi altele, au ajuns deja în posesia anchetatorilor ieşeni.

Consilierul ministrului Mihnea Costoiu a precizat, aseară, că nu ştia că numele său apare în dosarul de corupţie de la Iaşi, el menţionând că nu a fost citat până în prezent pentru declaraţii. „Aceste dosare privind eliberarea de scrisori de acceptare a unor studenţi străini vin de la Iaşi. Noi verificăm ulterior dacă persoanele care vor să se înscrie la facultate îndeplinesc anumite condiţii, după care trimitem dosarele înapoi la universitate. Înscrierile propriu-zise sunt făcute acolo, în baza normelor interne. Noi nu putem şti ce se întâmplă acolo. E adevărat, de-a lungul timpului au mai fost plângeri privind aceste situaţii“, a spus Tiberiu Apostol pen­tru „Ziarul de Iaşi“.

Alături de consi­lierul lui Mihnea Costoiu, în dosarul instrumentat de DNA mai apar şi numele altor doi angajaţi de la ministerul de resort. E vorba de Marie Jean Ciofu şi Gabriela Leţcai. Nici cu cele două Doina Azoicăi nu are voie să ia legătura. Alte două angajate din cadrul UMF Iaşi, Oana Cristina Crâş­maru - secretar şef al Facultăţii de Medi­cină, şi Gabriela Cuciureanu - secretar şef al rectoratului, sunt menţionate ca persoane cu care Azoicăi nu trebuie să intre în contact.

Cronologia inculpării

După ce ministerul a eliberat scrisoare de acceptanţă pe numele studentului Hai­zoun Yassine, acesta a fost înscris la Facultatea de Medicină. Potrivit listei de studenţi admişi, publicată pe site-ul UMF, acesta a fost acceptat în luna octombrie, fără a fi precizată data exactă, aşa cum se menţionază în cazul altor studenţi. De menţionat că Haizoun Yassine a avut cel mai mic punctaj, la fel ca şi alţi studenţi declaraţi admişi, cu 37 de puncte. Maximul de puncte de pe listă este de 75. După ce Yassine a fost admis, tatăl acestuia, pus şi el acum sub învinuire pentru trafic de influenţă, a trimis prin poştă un colet ce conţinea o tavă de argint şi un ceainic.

Destinatara coletului a fost Doina Azoicăi, care a primit bunurile prin intermediul secretarei. În momentul în care se ducea spre casă, Azoicăi a fost oprită de procurori, care au considerat că cele două bunuri ar fi fost primite de decanul ieşean „drept răsplată pentru faptul că, anterior, acceptase, în exercitarea atribuţiilor ce îi reveneau, în calitate de decan al Fa­cultăţii de Medicină Generală Iaşi, îns­crierea, în cadrul acestei instituţii, a fiului inculpatului Haizoun El Houssine“. „Ziarul de Iaşi“ nu a reuşit în cursul zilei de ieri să ia legătura cu cel în jurul căruia se învârte acest dosar, Agha Romeen.

Repre­zentanţii UMF şi-au exprimat solidaritatea cu Doina Azoicăi încă din momentul punerii acesteia sub acuzare. „Considerăm că este ridicol ca un gest simbolic al unui coleg din spaţiul arab - tava şi ceainicul sunt simboluri ale zonei islamice - să fie privit ca o luare de mită, cu atât mai mult cu cât acest cadou a fost trimis prin colet poştal, la sediul Universităţii, doamna decan nefiind în localitate“, au precizat reprezentanţii UMF.

CITEȘTE ȘI:

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri