Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cea mai profitabilă firmă din domeniu, un „startup“ înfiinţat recent

EXCLUSIV Topul ieşean al constructorilor. Un startup a luat faţa "greilor"

GALERIE
constructii
  • constructii
- +

Principalii constructori ai Iaşului au derulat afaceri anul trecut de aproape 70% din valoarea tuturor proiectelor europene derulate de Primărie. În acelaşi timp, profitul cumulat al acestora este comparabil cu suma alocată de către municipalitate pentru investiţii din veniturile proprii.

În baza bilanţurilor pe 2014 depuse de constructori, circa 82% dintre acestea fiind deja publice, „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă astăzi cine sunt principalii zece constructori ai judeţului, în funcţie de cifra de afaceri, şi care sunt cele mai profitabile companii. Suprinzător, pe primul loc la profit se află un startup înfiinţat în 2013.

Trio-ul Conest - Iasicon - Build Corp domină piaţa

Cea mai mare cifră de afaceri din 2014 a avut-o compania Conest (137,1 milioane lei), urmată de Iasicon (119,9 milioane lei) şi Build Corp (80,8 milioane lei). Acum doi ani, DAS SRL se afla „la conducere“, cu o cifră de afaceri de 109,2 milioane lei, dar, în 2014, şi-a asigurat locul 4 cu 72,8 milioane lei. Conest a urcat pe primul loc în contextul în care şi-a adjudecat o serie de proiecte europene derulate de Primărie, compania fiind principalul constructor cu care municipalitatea colaborează în implementarea acestor proiecte.

Cu un număr mediu de 440 de angajaţi în 2014, Conest lucrează la pasajul Octav Băncilă, la refacerea liniilor de tramvai, la axa sud Podu Roş - Nicolina, la regenerarea urbană a zonei Lăpuşneanu - Piaţa Unirii, la reabilitarea sistemului de termoficare (magistrala 2), la reţele de canalizare ş.a.. În schimb, Iasicon este specializat pe construcţii civile şi industriale, precum şi reabilitări de clădiri (construirea bazei DSPM şi clădirea administrativă, adăpost pentru animale Tomeşti, zona de agrement Ciric, construire cămin studenţesc, construire centru de afaceri ş.a.), în timp ce Build Corp derulează în special proiecte private.

Cine se mai află în topul constructorilor

Topul constructorilor după cifra de afaceri continuă cu Eky Sam (locul 5, 56,3 milioane lei), Emit Group (45,6 milioane lei), Enviro Construct (33,2 milioane lei), Com Pieta (28,5 milioane lei), Geprocon (27,4 milioane lei) şi Clima Term Center (24,9 milioane lei). O prezenţă notabilă între principalii constructori din Iaşi este cea a companiei subordonate Consiliului Local, Citadin. Societatea se află pe locul 12 cu o cifră de afaceri de 23,4 milioane, un profit de aproape 600.000 lei şi un număr mediu de 265 de angajaţi. Dintre constructorii sus-menţionaţi, Eky Sam, Enviro şi Geprocon au numeroase contracte cu autorităţi publice (reabilitări drumuri, deszăpezire), în timp ce Com Pieta se ocupă de instalaţii electrice, Clima Center de instalaţii sanitare, iar Emit Group (firmă cu acţionarat italian) de diverse lucrări inginereşti.

Cum stau la capitolul profit principalii constructori ieşeni

Cea mai profitabilă companie pe anul 2014 dintre principalii zece constructori după cifra de afaceri este Eky Sam (7,1 milioane lei), urmat de Clima Center (5,1 milioane lei), Com Pieta (4,2 milioane lei), Build Corp (3,9 milioane lei), DAS (3,5 milioane lei), Emit Group (1,4 milioane lei), Conest (1,1 milioane lei), Iasicon (807.093 lei), Geprocon (679.071 lei) şi Enviro (124.204 lei). În total, profitul cumulat al acestora ajunge la 28,2 milioane lei, suma fiind asemănătoare cu cea alocată în acest an de către Primărie pentru investiţii din veniturile proprii. Cei zece constructori au avut în 2014 un număr mediu total de 1.925 de angajaţi, număr comparabil cu cel deţinut de o singură companie cu activitate la Iaşi, respectiv cea a americanilor de la Delphi.

Un startup a luat faţa principalilor constructori

Cu toate acestea, cea mai profitabilă companie de construcţii din Iaşi pe anul 2014 este o firmă nou-înfiinţată, şi care nu se află în top 10 ca cifră de afaceri. Apetrei Building Construct SRL a luat fiinţă în noiembrie 2013, iar, pe parcursul anului trecut, a înregistrat un profit de 7,9 milioane lei la o cifră de afaceri de 15,2 milioane lei şi un număr mediu de 36 de angajaţi.

Specializată în lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, firma şi-a adjudecat anul trecut un contract de peste 46 milioane lei pentru realizarea unui centru de afaceri, un proiect derulat de firma Jad Group SRL cu fonduri europene. Alături de o parte din constructorii enumeraţi mai sus care intră în top 10 după profit (Eky Sam, Clima Center, Com Pieta, Build Corp şi DAS) alte companii care au înregistrat un profit important anul trecut sunt M.CHIM (3,5 milioane lei), Granit (2,5 milioane lei), Map Company (1,6 milioane lei) şi Relativ Impact (1,5 milioane lei).

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri