Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Experţii care au realizat raportul MCV: România se află într-un progres continuu

GALERIE
raport-mcv-romania
  • raport-mcv-romania
- +

Într-o conferinţă în care s-au detaliat recomandările şi concluzii Mecanismului de Cooperare şi Verificare făcut public astăzi de Comisia Europeană, experţii care au contribuit la realizarea raportului au precizat că România se află într-un progres continuu, problema adusă acum în discuţie fiind cea de a consolida progresele făcute pentru ca acestea să devină ireversibile.

Experţii care au întocmit raportul MCV au precizat că de la ultimele evaluări s-au îmbunătăţit atât chestiunile privind independenţa sistemului judiciar şi a nominalizărilor din aceastea, cât şi cele privine respectarea hotărârilor judecătoreşti.

„Raportul vorbeşte despre cum a funcţionat sistemul în aceste privinţe şi unde apar în continuare neajunsuri. Vorbeşte şi despre încercările importante care s-ar putea să apară în aceste domenii în următoarele luni. De importanţă în ultimul an în special a fost ultima fază de modernizare a codurilor legislative din România. Este un proces dificil, bineînţeles, dar veţi vedea şi în raportul nostru că arătăm că această încercare a fost trecută cu succes în România“, au precizat surse oficiale din cadrul Comisie Europene.

Aceştia au nomilizat ca exemple de bună funcţionare atât Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, cât şi Consiliul Suprem al Magistraturii sau Agenţia Naţională de Integritate. În cazul ANI s-a scos în evidenţă faptul că un mare proces din hotărârile ANI au fost reconfirmate în instanţă, însă s-a remarcat şi în acest raport că Parlamentul încă „ezită” să aplice anumite prevederi ale ANI confirmate în instanţă.

„În ceea ce priveşte integritate, s-a discutat despre atitudinea Parlamentului. Raportul nostru arată că hotărârile judecătoreşti din acest domeniu trebuie să fie aplicate mai bine în Parlament. În privinţa corupţiei, raportul arată rezultate consecvente în ceea ce priveşte urmărirea penală şi aducerea în instanţă a cazurilor de corupţie de nivel înalt. Se pune însă problema în continuare a blocării în Parlament a începerii unor urmăriri penale“, au mai precizat oficialii.

Experţii au spus că, deşi există un progres continuu pe majoritatea filierelor, momentan se pune problema cu privire la măsura în care acest progres poate fi consilidat astfel încât să devină ireversibil.

Una dintre cele mai importante probleme semnalate, care se regăseşte şi în recomandări, face trimitere la hotărârile diferite pe care le dau instanţe diferite asupra aceleiaşi speţe sau chiar asupra aceluiaşi dosar.

„În România au existat îmbunătăţiri în ultimul an, mai ales în cazul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dar de multe ori se ajunge într-o situaţie în care, pentru cazuri similare, s-ar putea să existe hotărâri divergente dictate de două curţi de apel din colţuri diferite ale ţării. Nu există o coerenţă a jurisprudenţei din categoria celei care se regăseşte în majoritatea statelor membre“, au precizat sursele citate.

Întrebaţi dacă, la nouă ani după instalarea MCV-ului, România şi Bulgaria respectă standardele europene cu privire la combatarea corupţiei şi a criminalităţii, reprezentanţii Comisiei Europene au precizat că „din moment ce ne aflăm în continuare aici, înseamnă că nu am ajuns încă la punctul final“.

Totodată, nu s-a precizat concret dacă Bulgaria şi România vor fi separate într-o nouă evaluare în cadrul MCV, spunând  că aceasta este „o situaţie ipotetică, cele două ţări fiind trate în mod diferit, fiecare având propriile merite“.

Un nou raport MCV urmează să fie realizat pe parcursul anului 2015, urmând a fi făcut public în prima parte a lui 2016.

Anul acest este primul în care Comisia Europeană a făcut public raportul direct instituţiilor din mass media fără a organiza o conferinţă de presă oficială.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri