Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Fantoma rasismului cutremură cea mai mare democraţie a lumii

GALERIE
ferguson
  • ferguson
- +

Confruntări violente au izbucnit luni seara pe străzile orăşelului american Ferguson, după ce un mare juriu a decis să nu declanşeze urmăriri judiciare împotriva unui poliţist alb care a ucis în această vară un tânăr de culoare neînarmat. "Dacă nu există justiţie, nu există pace", au scandat manifestanţii în această suburbie a oraşului Saint Louis din statul Missouri.

Imediat după anunţarea deciziei juriului care l-a exonerat pe poliţistul Darren Wilson, preşedintele Barack Obama şi familia lui Michael Brown au îndemnat mulţimea să manifesteze paşnic, iar poliţia să dea dovadă de reţinere. Protejaţi de căşti cu vizieră şi veste antiglonţ, poliţiştii au tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii.
În Times Square, la New York, dar şi în capitala federală, sute de manifestanţi au protestat faţă de, în opinia lor, refuzul la justiţie.

"Un deces tragic" şi cam atât

După trei luni de deliberări, procurorul comitatului St Louis a anunţat că poliţistul Darren Wilson nu va fi inculpat pentru uciderea lui Michael Brown, în vârstă de 18 ani, care nu avea asupra lui nicio armă. "Datoria unui mare juriu este să despartă faptele de ficţiune", a declarat pentru presă procurul Robert McCulloch, adăugând că juraţii au "stabilit că nu există motive suficiente pentru intentarea unei urmăriri împotriva ofiţerului Wilson".
"Nu există nicio îndoială că agentul Wilson a cauzat moartea" lui Michael Brown, a declarat el, evocând un "deces tragic". Cei 12 juraţi, nouă albi şi trei de culoare, au efectuat o instrucţie "completă şi profundă", au audiat aproximativ 60 de martori, au examinat sute de fotografii şi elemente de probă şi au ascultat declaraţiile a trei medici legişti. În paralel, ancheta federală continuă. "Ea este independentă faţă de ancheta locală de la început şi va rămâne" aşa, a declarat secretarul Justiţiei Eric Holder într-un comunicat.

În Missouri a fost decretată starea de urgenţă

Familia tânărului de culoare s-a declarat "profund dezamăgită că ucigaşul copilului nu suportă consecinţele faptelor sale".
Imediat după luarea deciziei, în faţa a numeroase camere de televiziune, mulţimea, majoritar de culoare, a început să arunce cu pietre, să spargă sticle şi să zgâlţâie o maşină de poliţie, în timp ce zeci de poliţişti au lansat grenade lacrimogene. Poliţia difuza mesajul "sunteţi adunaţi ilegal, sunteţi rugaţi să vă dispersaţi imediat sau veţi fi arestaţi". Guvernatorul statului Missouri Jay Nixon a decretat starea de urgenţă, a mobilizat Garda Naţională şi a suplimentat efectivele de poliţie în aşteptarea unor posibile confruntări. Cu puţin timp înainte de anunţ, el a avertizat că forţele de ordine vor recurge la toate mijloacele disponibile "dacă oamenii sunt violenţi sau ameninţă proprietatea privată".
Riscurile sunt mari, atât de mult a trezit moartea tânărului spectrul rasismului în Statele Unite şi a pus într-un mod foarte crud în lumină relaţiile foarte tensionate din acest orăşel cu populaţie majoritar de culoare, în care poliţiştii şi elitele sunt exclusiv albi.
Tânărul în vârstă de 18 ani a fost ucis de către Darren Wilson în plină zi, pe o stradă din Ferguson, pe 9 august. Poliţistul a tras cel puţin şase gloanţe.
Cadavrul tânărului a fost lăsat să fie văzut de către trecători timp de mai multe ore, în soare, ceea ce sporit furia manifestanţilor, care cu considerat acest lucru un semn în plus al dispreţului forţelor de ordine faţă de populaţia de culoare. Cu aproximativ 20 de minute înainte, Michael Brown a fost filmat într-un minimarket furând un pachet de ţigări.
Moartea lui Michael Brown a provocat revolte violente vara aceasta, fiind necesară impunerea unor măsuri de restricţionare a circulaţiei timp de mai multe zile la Ferguson. "Va fi război. Începând de azi. Război!", striga luni seara un locuitor din Ferguson, în zona în care a fost ucis Brown.

Revoltă şi la Paris: "Ucideţi-i înainte să crească"

Ministrul francez al Justiţiei, Christiane Taubira, a criticat ieri pe Twitter decizia juriului american, parafrazând un vers dintr-o celebră melodie a lui Bob Marley. "Ce vârstă avea #Mickael Brown? 18 ani. #Trayvon Martin? 17. #Tamir Rice? 12. Ce vârstă va avea următorul? 12 luni? «Ucideţi-i înainte de a creşte» Bob Marley", a reacţionat Taubira, enumerând numele tinerilor de culoare ucişi de poliţie în Statele Unite şi reluând un vers din melodia "I shot the sheriff" a lui Bob Marley. Întrebat la postul de radio France Info, ministrul originar din Guyana, a explicat că a vrut în acest fel să îşi exprime "solidaritatea într-o situaţie care este extrem de dureroasă".
"Nu voi face judecăţi de valoare în privinţa Statelor Unite", a adăugat ea, dar "atunci când sentimentul de frustrare este atât de puternic, atât de profund, atât de durabil şi masiv, îţi pui întrebări cu privire la încrederea în aceste instituţii". "Îţi dai seama că acest lucru nu li se întâmplă decât lor. Sunt puşti afroamericani, prin urmare este vorba despre unele clişee, reprezentări, prejudicii care pot crea reflexe teribile. Când acestea sunt reflexe de rănire deja este greu de suportat, când sunt smulse vieţi în acest fel, este şi mai insuportabil", a continuat ea.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri