Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Fetiţa care a murit la spitalul din Huşi primise antibiotic fără să fie testată

GALERIE
fetita
  • fetita
- +

Ancheta MS în cazul fetiţei moarte la Spitalul Huşi arată că procedurile medicale nu au fost respectate, copilei i-a fost administrat antibiotic fără a fi testată, iar medicul pediatru nu a cerut ajutor, deşi cazul era de maximă urgenţă, unitatea sanitară, dar şi Ambulanţa Vaslui fiind amendate.

Echipa de control a Ministerului Sănătăţii a finalizat verificarea respectării procedurilor medicale şi a condiţiilor igienico-sanitare, dar şi a modului în care a fost gestionat cazul fetiţei de patru ani care a murit la 40 de minute după ce a fost internată la Spitalul Municipal Huşi, unde a fost diagnosticată cu laringită acută, cu sindrom febril, şi a primit tratament cu antibiotic.

În raport se arată că atât Serviciul Judeţean de Ambulanţă Vaslui, cât şi Spitalul Municipal Huşi au încălcat prevederile Ordinului MS nr. 1706/2007 privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor, în gestionarea cazului fetiţei de patru ani, Maria Alexandra Bedregeanu.

"Serviciul Judeţean de Ambulanţă Vaslui şi Spitalul Municipal Huşi au instituit o înţelegere tacită privind preluarea cazurilor de urgenţă pediatrică direct în Compartimentul de Pediatrie a spitalului cu excepţia politraumelor sau stopurilor cardiorespiratorii", se arată în raportul de control.

Medicul pediatru, deşi a considerat cazul ca fiind de maximă urgenţă, nu a solicitat colaborarea în timp util cu nici un alt medic aflat în gardă la momentul respectiv, a mai stabilit comisia de control.

De asemenea, deşi în procedura de administrare intravenoasă a antibioticului era recomandată testarea sensibilităţii la acesta, asistenta nu a luat în considerare acest aspect, invocând faptul că testarea nu i-a fost indicată de către medicul pediatru.

"Nu s-au respectat protocoalele de diagnostic şi tratament, epiglotita nefiind cuprinsă în protocoalele de diagnostic din compartimentul de pediatrie, ci în cele de pe CPU", se mai arată în documentul citat.

Conducerea spitalului a acceptat disfuncţionalitatea din circuitul urgenţelor pediatrice, neimplicându-se în rezolvarea conflictelor dintre medici şi nici în activitatea de implementare a prevederilor Ordinului 1706/2007, a mai stabilit comisia de control a MS.

"Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al spitalului aprobat de comitetul director nu este actualizat, în structura funcţională a spitalului nefiind inclus şi Compartimentul de Primiri Urgenţe, respectiv atribuţiile medicului şef CPU şi a medicilor specialişti în medicina de urgenţă. Fişele de post nu sunt actualizate în conformitate cu noua structură organizatorică a spitalului care include Compartimentul de Primiri Urgenţe. Astfel personalul medical continuă să aibă prin fişa postului atribuţii în gestionarea cazurilor de urgenţă specifice activităţilor medicale desfăşurate în camerele de gardă. Odată cu înfiinţarea CPU, camerele de gardă care asigurau urgenţele medicale trebuiau desfiinţate potrivit Ordinului 1706/2007 art. 18 «În spitalele unde funcţionează UPU sau CPU nu mai funcţionează sisteme paralele de primiri urgenţe sub forma unor camere de gardă sau sub oricare altă formă decât în cazurile specifice prevăzute în prezentul ordin»", se mai arată în raportul de control.

Spitalul Municipal Huşi a încălcat prevederile Ordinului MS nr.1706/2007 privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor, respectiv articolele 18, 20, 49, 64, 76 şi 95, protocoalele de tratament în urgenţă, protocoalele de administrare a medicamentelor pentru administrarea antibioticelor, precum şi Regulamentul de organizare şi funcţionare internă a spitalului, conform concluziilor raportului.

Pentru aceste nereguli au fost aplicate mai multe sancţiuni, atât Spitalului Huşi, cât şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vaslui.

Astfel, Ambulanţa Vaslui a fost amendată cu 20.000 lei, pentru că nu a nerespectat obligaţiile impuse de reglementările legale în vigoare privind activitatea echipajelor de prim ajutor calificat.

Spitalul Huşi a fost amendat cu 25.000 de lei, pentru nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind procedura de preluare şi internare a cazurilor de urgenţă.

Medicul pediatru Floreta Bianu Paraschiv, şeful compartimentului Pediatrie, a primit o amendă de 2.000 de lei, tot pentru nerespectarea dispoziţiilor privind procedura de preluare şi internare a cazurilor de urgenţă.

Ababei Gabriela, medicul şef al CPU, a primit o amendă de 1.500 de lei, pentru că nu a informat în scris conducerea spitalului despre imposibilitatea efectuării examinărilor minime obligatorii, conform reglementărilor legale în vigoare.

De asemenea, au fost date amenzi de câte 500 de lei pentru responsabilul blocului alimentar şi responsabilul spălătoriei spitalului, pentru nerespectarea "precauţiunilor universale şi a protocoalelor de lucru de către personalul medical şi auxiliar".

Şi directorul medical dr. Wassouf Emada fost amendat cu 1.000 de lei, pentru "angajarea şi/sau menţinerea în unităţile care desfăşoară activitate de producţie şi de comercializare a produselor alimentare, de alimentaţie publică şi colectivă, servicii şi producţie de apă potabilă, precum şi servicii de întreţinere corporală a personalului fără certificatul de instruire profesională privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă, conform reglementărilor legale în vigoare".

Raportul de control a fost prezentat joi ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care l-a aprobat şi a dispus să fie transmis Colegiului Medicilor Vaslui, pentru analiza cazului din punct de vedere profesional.

Raportul va fi transmis şi Consiliului Local Huşi, Primăriei Huși, Spitalului Muncipal Huşi, Comisiei de Pediatrie şi Neonatologie din Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, raportul va fi trimis Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, pentru implementare sau verificări suplimentare, a precizat MS.

În acest caz, au mai deschis anchete Colegiul Medicilor şi Poliţia.

Părinţii fetiţei de patru ani, din localitatea vasluiană Buneşti-Avereşti, au acuzat medicul de gardă că i-a administrat antibiotic fără a-i face înainte un test în urma căruia să se stabilească dacă este alergică la respectivul medicament. Aceştia au depus plângere la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, prin care solicită explicaţii cu privire la decesul fiicei lor.

Conducerea Colegiului Medicilor Vaslui a constatat, pe timpul anchetei desfăşurate la Spitalul Huşi, că nu a fost respectată procedura, în condiţiile în care copilul trebuia să ajungă la Urgenţe, şi nu la Pediatrie.

Potrivit conducerii CM Vaslui, copilul, diagnosticat cu "laringită acută" şi "insuficienţă respiratorie acută", trebuia să ajungă la Compartimentul de Primiri Urgenţe, având în vedere afecţiunea constatată de către medici, şi nu la Compartimentul de Pediatrie, aşa cum s-a întâmplat în acest caz.

"Există o procedură stabilită printr-un ordin al ministrului Sănătăţii. Atunci când vorbim de un bolnav cu insuficienţă respiratorie acută, cum a fost în cazul de faţă, obligatoriu trebuie ca acesta să ajungă mai întâi la Primiri Urgenţe, indiferent de ce spital vorbim, pentru că era o urgenţă medicală. Ulterior, după stabilizare, copilul trebuia direcţionat către Compartimentul de Pediatrie. Aşa se explică şi sancţiunea dată Serviciului de Ambulanţă Vaslui de către comisia de anchetă dispusă de Ministerul Sănătăţii, după ce echipajul medical a dus fetiţa direct la Pediatrie. În cel mai rău caz, medicul pediatru trebuia să solicite sprijinul specialistului de la Urgenţe înainte ca pacientul să intre în stop cardio-respirator. Deci, putem spune că nu s-a respectat procedura în acest caz”, a declarat, marţi, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Vaslui, Mircea Zavate.

Colegiul Medicilor nu a încheiat, deocamdată, raportul de control în acest caz, având în vedere că sunt aşteptate rezultatele analizelor anatomopatologice ale Serviciului de Medicină Legală, în care se va menţiona cauza decesului fetiţei de patru ani.

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri