Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Funcţionarii căscaţi ne vor costa mai puţin: Greşelile din titlurile de proprietate, soluţionate mult mai repede

GALERIE
registru titluri de proprietate Foto mytex.ro
  • registru titluri de proprietate Foto mytex.ro
- +

Greşelile din titlurile de proprietate vor putea fi modificate administrativ. Până acum acest lucru nu se putea face decât în instanţă, chiar dacă vina aparţinea unui funcţionar.

Proprietarii de terenuri nu vor mai trebui să umble ani de zile prin tribunale pentru a repara greşelile funcţionarilor. Comisia Judeţeană de Fond Funciar (CJFF) a adoptat o hotărâre prin care se poate efectua modificarea pe cale administrativă a titlurilor de proprietate completate greşit.

„În fiecare zi am câte 8-10 solicitări de la diverse case de avocatură care cer rectificări de titluri de proprietate. Sunt foarte multe titluri completate greşit, iar până acum singura variantă era desfiinţarea lor în instanţă şi întocmirea altora. Prin regulamentul aprobat de CJFF se vor putea face modificari referitoare la nume, tarla sau suprafeţe, pe cale administrativă, într-un timp mult mai scurt. Modificările vor fi făcute fără afectarea amplasamentului efectiv al terenului. Nu va fi loc de jonglerii funciare“, a declarat prefectul Dan Cârlan.

Un ordin emis de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară permite modificarea administrativă a titlurilor de proprie­tate în ce priveşte numărul tarlalei sau parcelei, numele autorului dreptului de proprietate, a vecinătăţilor, în cazul în care nu este afectat amplasamentul, şi al suprafeţelor parcelelor fără schimbarea suprafeţei totale.

Dosarul întocmit pentru modificarea titlului de proprietate trebuie să cuprindă o cerere a solicitantului, planul de amplasament şi delimitare a terenului, întocmit de o persoană autorizată, identificatorii cadastrali dacă urmează să fie supuşi modificării, declaraţia autentică a titularului dreptului de proprietate prin care se acceptă şi recunoaşte amplasamentul şi îşi asumă faptul că prin modificarea titlului de proprietate nu este modificat amplasamentul fizic al terenului, copii după actele de stare civilă ale ti­tularului dreptului de proprietate, procesul-verbal de punere în posesie modificat, titlul de proprietate în ori­ginal, hotărârea CJFF privind validarea dreptului de proprietate, avizul Agenţiei Domeniilor Statului, dacă terenul a fost pus la dispoziţia comisiei locale printr-un protocol de predare-primire şi certificatul de sarcini sau extrasul de carte funciară. Dosarul se depune la comisia locală de fond funciar. Aceasta are un termen de 20 de zile pentru a întocmi un referat prin care se justifică necesitatea modi­ficării titlului de proprie­tate.

Dosarul este trimis apoi către Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OJCPI), care în termen de 30 de zile respinge sau aprobă propunerea de modificare a titlului de proprietate. Cu avizul OJCPI, dosarul este înaintat către CJFF spre aprobare. De la data comunicării hotărârii CJFF, OJCPI are 30 de zile la dispoziţie pentru a opera modificările pe titlu. Acesta va fi ridicat de un reprezentant al comisiei locale, spre înmânarea către persoana îndreptăţită.

„Dosarul pleacă de la comună şi se întoarce la comună fără să mai fie nevoie ca omul să alerge la Prefectură sau la OJCPI. Documen­taţia care este solicitată este necesară oricum atunci când se doreşte tranzacţionarea terenului, deci procedura nu este îngreunată. Cam în trei luni situaţia se rezolvă, faţă de un an sau doi, ca până acum. Titlul rămâne acelaşi. Doar se operează modifi­cările aprobate şi se certifică prin semnătură şi ştampilă“, a încheiat prefectul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri