Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

GALERIE FOTO Deschiderea de gală FILIT: Maeştrii cărţilor au invadat Iaşul

GALERIE
foto LUCA DAN - FILIT
  • foto LUCA DAN - FILIT
- +

Sute de invitaţi din ţară şi din lume au participat aseară la gala de deschidere a FILIT. „Vă invit să participaţi la toate evenimentele. Ştiu că nu veţi reuşi, fiindcă e un festival mare, dar vă rog să faceţi un efort, cu siguranţă veţi face o agendă proprie care să vă mulţumească“, i-a invitat pe ieşeni managerul Festivalului, scriitorul Dan Lungu. Șeful CJ, Cristian Adomniţei, a invitat publicul se bucure de prezenţa în Iaşi a marilor scriitori prezenţi la FILIT. Invitat la cuvânt a fost şi primarul Gheorghe Nichita, care a vorbit despre FILIT şi despre candidatura Iaşului la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. După alte discursuri remarcabile, printre care şi al criticului Nicolae Manolescu, gala s-a încheiat cu prima dintre Serile FILIT, avându-l ca invitat de marcă pe unul dintre cei mai îndrăgiţi scriitori contemporani, David Lodge.

Aseară, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi, reprezentanţi de seamă ai literaturii din România şi din străinătate, cât şi din rândul autorităţilor locale şi centrale, au asistat la deschiderea festivă a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi.

VEZI GALERIA FOTO

Manifestarea a fost moderată de Irina Păcurariu, de la TVR, care a ţinut să precizeze în cuvântul de deschidere că Iaşul este „unul dintre puţinele oraşe din România unde chiar şi dacă toate luminile sunt stinse sigur se citeşte undeva pe sub o pătură“. Aceasta i-a prezentat pe cei trei scriitori „nebuni şi frumoşi“, fără de care nu ar fi existat FILIT: Dan Lungu, managerul festivalului, Florin Lăzărescu şi Lucian Dan Teo­dorovici.

Invitat pe scenă, Dan Lungu a ţinut să mulţumească din nou celor fără de care festivalul nu ar fi putut avea loc, nominalizându-i aici pe cei de la Banca Na­ţională a României şi Consiliul Jude­ţean Iaşi. „Vă invit să participaţi la toate evenimentele. Ştiu că nu veţi reuşi, fiind­că e un festival mare, asta e, aşa ne-a ieşit, n-am putut să facem altfel, suntem foarte pretenţioşi. Se întâmplă câte trei, patru, cinci lucruri deodată, toate interesante, e un exerciţiu greu, dar vă rog să faceţi un efort, cu siguranţă veţi face o agendă proprie care să vă mulţu­meas­că“, a declarat Dan Lungu, managerul festivalului.

La evenimentul organizat la Teatrul Naţional au vorbit şi Gheorghe Nichita, primarul Iaşului, şi Cristian Adom­niţei, preşedintele Consiliului Ju­deţean, care i-au invitat pe cei din sală să se bucure de eveniment şi de scriitorii care au fost prezentaţi la Iaşi. Ambii au insistat asupra candidaturii Iaşului la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 şi a importanţei acestui festival pentru obiectivul respectiv. Primarul a ţinut şi să se precizeze că acuzaţiile conform cărora el nu ar susţine festivalul, la care Primăria a contribuit cu aproxmativ 30.000 de euro şi CJ cu aproape 500.000, nu sunt fondate.

„Literatura este finanţată haotic“

Cele mai spumoase prezenţe pe scena teatrului ieşean au fost ale viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu şi ale preşedintelui Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu. Bogdan Olteanu a ţinut să precizeze că dintre cele şapte bancnote care se află în circulaţie în România trei au pe ele chipuri de scriitori: I.L. Caragiale, Lucian Blaga şi Mihai Emi­nescu, chiar pe cele mai trei valoroase bancnote. Şi din cele şapte chipuri trei sunt de moldoveni, Alexandru Ioan Cuza, George Enescu şi Mihai Eminescu. A­cesta a făcut apoi un apel către comunitatea ieşeană pentru o unitate în jurul unui nou proiect al unei Junimi. „Am să închei privindu-l pe scriitor, Dan Lungu, pe urmaşul lui Titu Maiorescu care este în lojă, condu­că­torul universităţii ieşene, profesorul Vasile Işan, pe urmaşul lui Vasile Pogor, care a administrat această regiune la vremea lui, poate reuşiţi să ne daţi o nouă Junime, căci ne trebuie“, a precizat Bogdan Olteanu în aplauzele celor din sală.

În completarea sa, Nicolae Mano­l­escu, preşedintele USR, a ţinut să facă precizarea că traducătorii sunt şi ei, la temelie, scriitori şi că o parte importantă a bucătăriei cărţii lipseşte, în opinia sa, şi anume criticii literari. „Cel puţin doi dintre scritorii de pe bancnotele de astăzi erau nişte pârliţi, Caragiale şi Eminescu. Dacă pe vremea aia exista Banca Naţio­nală de acum, probabil că nu ar fi fost atât de pârliţi, pentru că mă gândesc că li s-ar fi cuvenit şi lor măcar o parte din hârtiile de valoare pe care şi-ar fi pus chipul“, a precizat Nicolae Manolescu.

Acesta a mai criticat autorităţile naţionale spunând că, din toată ramura culturii, doar literatura este fi­nan­ţată haotic, fără un program concret şi fără un buget continuu, precizând că aceasta din urmă supravie­ţuieşte doar din finan­ţările locale.

În ceea ce priveşte fi­nanţarea şi sprijinul oferit de instituţiile naţionale pentru FILIT, Lilian Zamfiroiu, preşedintele Institutului Cultu­ral Român, a precizat, în discursul său, că la ediţiile viitoare ICR va fi alături de cei care vor finanţa şi organiza FILIT. În sală au fost prezente multe personalităţi ale lumii culturale ieşene şi naţionale, mulţi dintre scriitorii care participă şi jurnaliştii care acoperă festivalul.

După ora 20, în sala Teatrului Naţio­nal a avut loc prima dintre Serile FILIT, avându-l ca invitat de marcă pe unul dintre cei mai îndrăgiţi scriitori contemporani, David Lodge, într-o întâlnire moderată de decanul Facultăţii de Litere a UAIC, prof.dr. Codrin Liviu Cuţitaru, răspun­zând la final şi întrebărilor puse din sală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri