GALERII FOTO: Venerabile maşini Dacia din întreaga ţară, expuse la Iaşi

luni, 19 iunie 2017, 01:58
3 MIN
 GALERII FOTO: Venerabile maşini Dacia din întreaga ţară, expuse la Iaşi

Anul acesta, cea de-a IX-a ediţie a Întâlnirilor Dacia Clasic a avut loc alaltăieri la Iaşi. Aici a fost expusă, în premieră în cadrul acestor întâlniri, modelul rar Dacia D6 Estafette.

Ieşenii pasionaţi de automobile vechi au putut admira la sfârşitul săptămânii trecute zeci de Dacii de colecţie, dar au putut afla şi povestea maşinilor, cum se recondiţionează o maşină veche şi care sunt cele mai întâlnite obstacole de către pasionaţi atunci când în­cearcă să facă rost de piese originale.

Evenimentul, care a reunit câteva dintre cele mai cunoscute modele, dar şi modele rare de Dacii, a avut loc sâmbătă pe Pie­tonalul Ştefan cel Mare, chiar în faţa Mitropoliei, în intervalul orar 10 – 14. Majoritatea automobilelor au fost Dacia 1300 şi 1100, în perfectă stare de funcţionare, dar şi câteva modele mai puţin cunoscute.

GALERIE FOTO I

GALERIE FOTO II

Vedetele

Astfel, la ediţia a IX-a a întâl­nirilor Dacia Clasic, au putut fi admirate şi Dacia D6 Estafette, un model de dubă fabricată special pentru instituţiile statului, fiind produse mai puţin de 1.000 de exemplare.

Un Renault 12 USA a fost adus din New York, dar au putut fi văzute şi două maşini cu volan pe dreapta, Dacia Denem, produse pentru export.

Una dintre atracţii a fost şi Dacia 1300 Taxi Columbia, vopsită în culorile taxiurilor din Columbia.

Proprietarii au stat de vorbă cu publicul, iar pasionaţii s-au putut fotografia la volanul maşinilor preferate.

Nea Cristi a venit de la Cluj împreună cu băiatul său, posesorul unei Dacii 1100 recondiţionate impecabil. Maşina este de la începutul anilor 1980, dar în posesia lor a intrat abia acum trei ani. Recon­diţio­narea a durat mai bine de un an şi jumătate, iar una dintre principalele dificultăţi a fost găsirea pieselor originale.

„Decoraţiunile astea subţiri, de la geamuri, au fost aduse din Franţa. Toate pie­sele sunt originale, iar de partea mecanică m-am ocupat eu, iar fiul meu de caroserie şi ce ţine de vopsea“, explică bărbatul.

„Am avut probleme la înmatriculare“

Tot de la Cluj, cu un pachet de Kent clasic, a venit şi o Dacie 1100, chiar dacă, din cauza fa­rurilor rotunde, toată lumea spune că ar fi 1300.

„Este un model scos chiar înainte să apară Dacia 1300. Au schimbat doar modelul farurilor şi cum arată bara din faţă. Am şi avut probleme la înmatriculare, pentru că ei spu­neau că ar fi 1300“, explică proprie­tarul.

Cât despre pachetul de Kent din geam, râde şi spune că nu a fost medic nici el şi nici tatăl său, de la care are maşina, dar că aceste ţigări sunt un simbol al vremurilor din perioada comunistă.

„Cu un pachet de ţigări deschideai uşi, te descurcai. Nu am fumat niciodată, dar asta a rămas inclusiv în memoria mea“, mai explică băr­batul

Cei care au trecut sâmbătă pe Ştefan cel Mare au putut vedea modele inedite de Dacii, modele sport, dubiţe sau tot felul de automobile construite special pentru oficialii din perioada comunistă.

La eveniment nu s-au înghesuit însă doar nostalgicii, mulţi dintre tinerii prezenţi pozându-se cu ma­şinile expuse. Andrei termină anul acesta liceul şi ar vrea, dacă trece de „bac“ cu bine, să-şi ia o maşină.

„Mă mulţumesc şi cu o Dacie 1300. Chiar mi-ar plăcea să pot să meşteresc la una şi să o fac să arate la fel ca cele expuse azi aici. Prin oraş mi-ar plăcea totuşi să mă plimb cu un model mai nou. Mi-ar sta bine într-un Duster“, râde băiatul, şi se întoarce la turul printre maşini.

Anul acesta a avut loc cea de-a IX-a ediţie a Întâlnirilor Dacia Clasic, fiind expusă în pemieră în cadrul acestor întâlniri modelul Dacia D6 Estafette, o dubiţă care a fost produsă în mai puţin de 1.000 de exemplare, fiind una dintre puţinele existente în România.

Comentarii