Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

UPDATE Groapa comună de la Popricani: Armata Română, vinovată de genocid

GALERIE
groapa-comuna-popricani-schelete
  • groapa-comuna-popricani-schelete
- +

ORA 15:15

Procurorii Parchetului Militar Iaşi au finalizat ancheta în cazul unui masacru comis în vara anului 1941, în pădurea Vulturi, unde au fost ucişi 36 de evrei, şi au clasat dosarul după ce au stabilit că execuţiile au fost comise de către Detaşamentul 6 Vânători, potrivit INSH "Elie Wiesel".

Potrivit Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului (INSH) "Elie Wiesel", Parchetul Militar Iaşi a finalizat, în martie 2014, ancheta cu privire la masacrul comis în iunie 1941, de către Detaşamentul 6 Vânători, condus de generalul Gheorghe Stavrescu.

Ancheta în acest caz a fost începută în 2010, când în pădurea Vulturi, comuna Popricani, au fost găsite, într-o groapă comună, mai multe oseminte umane.

Iniţial, cercetările au fost susţinute de procurorii civili, după care, pentru că existau suspiciuni că este vorba despre crime de război, au fost preluate de procurorii militari.

În urma cercetării la faţa locului şi expertizelor criminalistice amănunţite, s-a stabilit că este vorba despre 36 de persoane, dintre care 15 bărbaţi, nouă femei şi 12 copii, unul având mai puţin de doi ani, care au murit cu mai mult de 30 de ani în urmă, toţi de origine semită.

În acelaşi timp, la faţa locului s-au descoperit şi mai multe tuburi de cartuşe, de producţie românească.

După audierea mai multor persoane, între care şi un martor cheie care, la data masacrului avea vârsta de 17 ani şi care a fost ridicat de acasă, de către soldaţii români, după ce a fost confundat cu un tânăr evreu, procurorii militari au stabilit cu certitudine că masacrul a fost comis de oamenii conduşi de generalul Stavrescu.

Procurorii au clasat dosarul, după ce au stabilit că, după mai bine de 70 de ani de la comiterea faptelor, este foarte greu să mai fie găsit vreun vinovat.

De altfel, potrivit arhivelor Ministerului Apărării Naţionale, general Gheorghe Stavrescu a murit de tuberculoză, în ianuarie 1951, în închisoarea de maximă siguranţă Aiud, unde fusese condamnat la detenţie pe viaţă şi muncă silnică, pentru crime de război legate de masacrul evreilor de la Iaşi.

Alţi doi ofiţeri aflaţi în subordinea sa, despre care s-a dovedit că au participat la uciderea victimelor, au murit pe front.

"Este foarte importantă finalizarea acestui dosar, pentru că este pentru prima dată din 1945, de la Stânca Roznovanu, când găsim o groapă comună care provine din al doilea Război Mondial şi care are legătură cu tragedia evreilor din România. Este primul act juridic care dovedeşte existenţa holocaustului din România", a declarat Alexandru Florian, directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel".

ORA 12:55

S-au finalizat cercetările Parchetului Militar în cazul gropii comune din Popricani. Verdictul Parchetului Militar este că faptele comise de Armata Română, în 1941, în pădurea de la Cârlig (Vânători-Popricani) întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de genocid.

În anul 2010, la o distanta de aproximativ 10 kilometri de Iasi, in inima padurii din comuna Popricani, intr-o zona numita "Valea Climoaiei", zăceau de zeci de ani ramasitele a aproximativ 40 de evrei impuscati in masa, cite zece pe marginea gropii, dupa ce erau dezbracati si terorizati cu imaginea celor impuscati anterior. Oameni considerati vinovati pentru ca erau de etnie evreiasca. Oameni care trebuiau exterminati cu orice scop conform ordinelor lui Antonescu.

Conform raportarii realizate de catre prefectul Dumitru Captaru, ce dateaza din 3 iulie 1941, in ziua de 20 iunie a acelui an, 1941, au fost executati prin impuscare in padurea de linga satul Cirlig din comuna Copou, pe atunci, sase evrei, patru barbati si doua femei. „Cercetindu-se imprejurarile in care s-au petrecut acestea, s-a stabilit ca in ziua de 20 Iunie a.c., la orele 11, au trecut prin comuna Copou cei 6 evrei, escortati de trei soldati romani si un ostas din armata germana. Evreii au fost dusi in padurea din satul Cirlig si executati prin impuscare, la orele 12, in asistenta unui mare numar de ostasi din Regt. 41 Art., ce era cantonat in apropiere. Populatia din Copou si satele Munteni si Cirlig a privit de la distanta aceste executari. Locuitorul Clim Neculai din satul Cirlig declara ca, fiind chemat de ostasi, a fost pus sa dezbrace mortii. Sub hainele celor executati s-au gasit bani, in monede de cite 500 de lei. Cind ostasii au vazut banii, s-au repezit la numitul locuitor, i-au luat banii si i-au impartit intre ei. Se crede ca ar fi fost circa 50.000 lei", povesteste Dumitru Captaru in raportul sau. In acelasi act se arata ca documentele evreilor au fost distruse, iar militarii care au fost martori ai masacrului au plecat citeva zile mai tirziu din sat. "Actele evreilor executati au fost arse, iar hainele lor au fost date de catre soldati locuitorilor Neculai Clim, Anton Timofte si altora. Cadavrele evreilor executati au ramas goale pe locul de executie pina in ziua de 30 Iunie, cind au fost ingropate de o echipa de pionieri. Numele evreilor, precum si motivul pentru care au fost executati nu s-a putut afla. Regimentul 41 Art. din care faceau parte soldatii cari au asistat la executare si care au luat banii gasiti asupra evreilor a plecat din satul Cirlig in dimineata zilei de 30 Iunie a.c.", conchide Dumitru Captariu in raportarea sa.

Descoperirea a urmat unei investigaţii de istorie orală (susţinută de United States Holocaust Memorial Museum din Washington, SUA) şi arheologie forensică (într-un proiect tutelat de Instititul Naţional pentru Studierea Holocaustului în România “Elie Wiesel”, INSHR-EW) care a fost coordonată de Adrian Cioflâncă.

Informaţii publice despre posibila existenţă a unor gropi comune în comuna Popricani au apărut în 2002, în urma unor explorări jurnalistice. Începând cu iulie 2002, ziaristul Cătălin Croitoru a publicat în ziarul „Monitorul de Iaşi”, timp de câteva luni, mai multe articole în care cita mărturii ale unor localnici din satele comunei Popricani, care au văzut, în iunie 1941, evrei din Iaşi transportaţi în coloane, prin ţicău, până în pădurea de lângă satul Vulturi, unde au fost împuşcaţi şi îngropaţi în gropi comune.

 
CITEŞTE ŞI:

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri