Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

I se cere demisia ministrului Bostan după ce acesta i-a umilit pe profesori

GALERIE
marius-bostan
  • marius-bostan
- +

Comisia de învăţământ din Senat cere, miercuri, demisia ministrului Comunicaţiilor, Marius Bostan, pentru declaraţiile potrivit cărora profesorii îşi bat joc de meseria lor şi educaţia nu ar trebui să fie gratuită, precizând, într-o scrisoare deschisă, că acesta nu cunoaşte Constituţia.

"Domnule Ministru, în ultimele 24 de ore ați primit numeroase reacții cu privire la declarațiile dumneavoastră pe marginea educației. Cu toate acestea, păreți să nu înțelegeți încă mesajul de fond. Permiteți-ne ca, în calitate de profesori dedicați educației din România, să vă explicăm de ce declarațiile dumneavoastră sunt greșeli grave pentru un ministru. Ați jurat cu mâna pe Constituția României promițând să respectați <<Constituția și legile țării>>, să apărați <<drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor>>. (...) Constituția României, la art. 32 alin. 4, prevede că <<învățământul de stat este gratuit>>", se arată în scrisoarea deschisă a Comisiei de învăţământ din Senat.

Comisia mai invocă "mentalitatea comunistă", lipsa de "empatie" a ministrului, calificând drept inacceptabilă afirmaţia acestuia potrivit căreia profesorii îşi bat joc de meseria lor.

"Convenția ONU vorbește despre necesitatea asigurării <<unui învățământ obligatoriu și gratuit pentru toți>>. Constituția - și dreptul la educație gratuită cuprinsă în aceasta - trebuie apărată de însăși Guvernul României. Dumenavoastră ignorați toate aceste detalii care fac parte din activitatea pentru care sunteți plătit de cetățenii României. Iată o mentalitate comunistă. Declarația conform căreia dascălii își bat joc de meseria lor este inacceptabilă. Nu știm dacă sunteți conștient de acest fapt, dar probabil mai toți oamenii care lucrează în jurul dumneavoastră au fost formați în sistemul de învățământ românesc. Să aveți atâta lipsă de considerație pentru un grup de oameni care aduc un aport important națiunii și fac eforturi uneori supraomenești pentru salarii derizorii înseamnă să aveți o mentalitate lipsită de empatie și mai ales plină de orgoliu - pentru ca nu ați recunoscut cu adevărat greșeala nici la momentul actual", se mai arată în scrisoare.

Comisia îl mai acuză de faptul că s-a pronunţat asupra unor aspecte din educaţie fără să cunoască cu-adevărat sistemul, jignind oamenii care îi plătesc salariul, şi îi recomandă să urmeze exemplul statelor occidentale în care astfel de declaraţii ar atrage demisia din Guvern.

"Domnule Ministru, toate cele spunse mai sus împreună cu faptul că emiteți analize gratuite despre un sistem pe care nu îl cunoașteți ne arată că drumul spre maturizarea politică a României este încă lung. (...) Ca membru al Guvernului trebuie să aveți responsabilitatea propriilor dumneavoastră declarații și - mai important - să apărați Constituția pe care ați jurat. Cum credeți că meritați să fți taxat pentru această ieșire în decor? Priviți spre alte țări din occident și răspundeți singur la întrebarea: este corect să vă păstrați funcția în continuare? În opinia noastră nu - de aceea vă cerem demisia", se mai precizează în scrisoarea deschisă.

Ministrului Comunicaţiilor, Marius Bostan, a spus marţi că "unii profesori pur şi simplu îşi bat joc de meseria lor şi spun că au salarii mici". "Domnule, mergi acasă, dă-ţi demisia! Dar nu să îţi baţi joc de viitorul copilului. Justificarea că am salariu mic e o imbecilitate. Am salariu mic, îmi dau demisia, mă apuc de altă muncă dacă nu îmi place meseria asta. Vorbele mele poate sunt brutale. Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis", mai comentat ministrul la o dezbatere publică.

Premierul Dacian Cioloş i-a solicitat, marţi seara, ministrului Comunicaţiilor să-şi ceară scuze şi să vină cu clarificări.

Ulterior, Marius Bostan a scris pe Facebook că declaraţiile sale au fost interpretate greşit şi folosite în scopuri politice. "Mă bucur să văd că o declaraţie făcută în cadrul unei conferinţe a stârnit atâta interes, deşi trebuie să recunosc că sunt trist când văd că aceasta este folosită în scopuri politice. Regret că sunt interpretate declaraţiile într-un mod în care nu am gândit. Am afirmat, răspunzând la o întrebare din sală, că profesorii au salarii mici şi că răspunsul la această problemă este crearea unei pieţe competitive a învăţământului", a scris ministrul pe reţeaua de socializare.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri