Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Iaşul este pe locul 14 în ţară în topul judeţelor care aduc valută

GALERIE
bani-miliarde dolari
  • bani-miliarde dolari
- +

Excedentul comercial înregistrat de judeţul Iaşi anul trecut s-a ridicat la 112 milioane de euro. In 2012, judeţul a fost pe minus cu 18,5 milioane de euro.

Iaşul se clasează pe locul 14 într-un top naţional al judeţelor României, altcătuit pe baza raportului dintre exporturi şi importuri. În acest clasament naţional, realizat pe baza datelor emise de Institutul Naţional de Statistică (INS) pentru ultima lună a anului trecut, Iaşul este devansat de judeţe precum Argeş, Tulcea, Olt, Alba sau Sălaj. Pe ultimele patru poziţii la nivelul întregii ţări se situează judeţele Cluj, Prahova, Ilfov şi municipiul Bucureşti. 13 judeţe din ţară au încheiat anul 2013 “pe minus”, importând mai mult decât valoarea exporturilor, iar restul celolalte au raportat excedent comercial, potrivit datelor furnizate de INS. Pe Moldova, Iaşul este devansat de judeţul Neamţ, locul 10.

 
 
Situaţia pe judeţe
 
 
Pe primul loc s-a situat judeţul Argeş, raportul comecial dintre exporturi şi importuri, rezultând într-un excedent în valoare de 118,3 milioane de euro. Cea de-a doua poziţie a podiumului a fost adjudecată de judeţul Tulcea, excedentul înregistrat fiind de circa 104,1 milioane euro. La mare distanţă de primele două performere, “bronzul” a revenit judeţului Olt, indicatorul din dreptul acestui judeţ fiind de 32,9 milioane euro. La polul opus, Ilfovul a înregistrat în ultima lună a anului 2013 un deficit comercial de 176 milioane euro, iar municipiul Bucureşti este “pe minus” cu 612 milioane euro. Primul clasat din regiunea istorică a Moldovei este judeţul Neamţ, 14,8 milioane euro fiind excedentul rezultat în urma exporturilor şi importurilor consemnate în luna decembrie a anului trecut. În luna decembrie 2013, în judeţul Iaşi, exporturile au însumat 54,8 milioane euro, fiind cu 12,9% mai mari comparativ cu luna decembrie 2012. Valoarea totală a produselor importate de agenţii economici ieşeni au însumat 41 milioane euro, în scădere faţă de luna decembrie 2012 cu 6,4 %, potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS). Soldul operaţiunilor de comerţ internaţional în luna decembrie 2013 a fost de 13,7 milioane euro, cu 4,7 milioane mai mult comparativ cu indicatorul consemnat în decembrie 2012. Profesorul universitar Vasile Cocriş, cadru didactic la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA), consideră că poziţia ocupată de judeţul Iaşi este una meritorie. “Municipiul Bucureşti prosperă foarte mult. Să nu uităm că în capitală şi în Ilfov sunt foarte multe depozite, firme multinaţionale care importă masiv. Dacă este vorba de un volum mic de mărfuri, rezultă şi aceste diferenţieri între judeţe. Este greu de comparat deoarece fluxurile de mărfuri nu sunt de anvergură de cele mai multe ori. Iaşul exportă mult. Vorbim despre produse agricole, carne, există şi Delphi, se justifică într-un fel excedentul comercial. Poziţia ne onorează, dar trebuie ca această creştere să fie susţinută de o sumă absolută, nu doar relativă”, crede profesorul universitar Vasile Cocriş.
 
 
Unde exportă firmele locale
 
 
În total, în cursul întregului an 2013, firmele ieşene au exportat mărfuri de 692 milioane euro. Mai mult de jumătate din comerţul extern este realizat cu ţări din UE Firmele din judeţul Iaşi au exportat în anul 2013 cu 1,3% mai mult ca în anul precedent. La polul opus, firmele din judeţ au realizat importuri de 579,3 milioane euro. Acest indicator a scăzut cu 17,5% faţă de datele înregistrate de DJS în urmă cu doi ani. Dacă în anul 2012 judeţul Iaşi era “pe minus”, deficitul comercial fiind de 18,5 milioane de euro, anul trecut s-a consemnat excendent comercial, valoarea acestuia fiind de 112,8 milioane de euro, arată DJS Iaşi. Valoarea exporturilor şi importurilor către şi din ţări ale Uniunii Europene au însumat, în anul 2013, 423,5 milioane euro (61,19% din total), respectiv 417,8 milioane euro (72,13%, din total). Ţările partenere situate pe primele cinci locuri în derularea exporturilor din anul 2013, (reprezentând 59,68 din total exporturi) au fost: Coreea de Sud (23,82%), Franţa (12,84%), Suedia (10,73%), Germania (7,19%) şi Marea Britanie (5,10%). În clasamentul ţărilor de unde firmele ieşene s-au aprovizionat cu mărfuri, pe primul loc se clasează Germania (15,10%), urmată de Franţa (14,15%), Italia (13,76%), Turcia (6,60%) şi China (5,50%). „Pe grupe de produse, în anul 2013, ponderi mai importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de: maşini, aparate şi echipamente (61,8% la export şi 39,1% la import), metale comune şi articole din acestea (12,5% la export şi 17,3% la import), produse ale industriei uşoare (10,8% atât la export cât şi la import) şi produse ale industriei chimice (4,0% la export şi 12,2% la import)”, a precizat conducerea DJS Iaşi.
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri