Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Iaşul, în topul infecţiilor nosocomiale la nivel naţional, depăşit doar de Bucureşti

GALERIE
infectii-spital
  • infectii-spital
- +

Infecţiile nosocomiale din spitalele ieşene, raportate în ultimii cinci ani, situează centrul medical pe locul doi pe ţară, după Bucureşti şi înaintea Clujului. Dacă luăm în calcul şi faptul că Bucureştiul are mult mai multe spitale (42), iar Iaşul şi Clujul sunt comparabile, se poate spune că suntem pe primul loc pe ţară. 

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Sănătăţii de la nivelul direcţiilor de sănătate publică din teritoriu, cu toate că incidenţa infecţiilor nosocomiale din judeţul Iaşi este uneori chiar şi de trei ori mai mică faţă de media europeană, Iaşul medical ocupă locul al doilea într-un top al numărului de cazuri raportate pe fiecare judeţ în parte. Astfel, în 2010, DSP Iaşi a raportat 1.154 de cazuri de infecţii nosocomiale, fiind depăşit doar de Bucureşti care a înregistrat 1.644 de cazuri.

În acelaşi an, Clujul a raportat 1.154 de infecţii nosocomiale, reuşind în 2011 să scadă numărul acestora cu 30 de cazuri, spre deosebire de Iaşi, care a înregistrat o creştere de încă 76 de cazuri. În 2011, centrul medical bucureştean a raportat 1.618 infecţii nosocomiale, numărul lor crescând cu încă 162 de cazuri în 2012. În acest an, Iaşul a înregistrat 1.568 de cazuri de infecţii nosocomiale, cu 564 de cazuri mai mult decât la Cluj.

În 2013, potrivit Ministerului Sănătăţii, în spitalele din Iaşi s-au înregistrat 1.669  de cazuri de infecţii nosocomiale, cu 493 mai puţin decât la Bucureşti şi cu 444 de cazuri mai mult decât la Cluj. Anul 2014 marchează o scădere a numărului de cazuri la Cluj, dar o creştere pentru centrul ieşean şi bucureştean. Dacă spitalele clujene au înregistrat 1.169 de cazuri, în cele ieşene au fost raportate 1.738 de infecţii nosocomiale, iar în cele din Bucureşti - 2.611. Potrivit datelor de pe primele nouă luni din 2015, în Bucureşti erau deja semnalate 2.517 infecţii nosocomiale, în Iaşi 1.514, iar la Cluj - 940 de cazuri. Conform ultimului raport de activitate al DSP Iaşi, în 2015, în cele 33 de spitale de stat şi private au fost semnalate 2.035 de infecţii nosocomiale.

„În cadrul Programului naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale şi monitorizarea utilizării antibioticelor şi a antibioticorezistenţei s-au raportat în judeţul Iaşi un număr de 2.035 de cazuri de infecţii nosocomiale, reprezentând cea mai ridicată valoare înregistrată în ultimii opt ani. Analiza datelor obţinute în cadrul supravegherii de rutină a infecţiilor nosocomiale evidenţiază cele mai ridicate valori ale incidenţei în secţiile de chirurgie (1,25%), ATI (1,13%), urologie (0,95%) şi nou-născuţi (0,73%) şi o pondere mai crescută a infecţiilor respiratorii (22,85% din total), infecţiilor digestive (22,11% din total), infecţiilor tractului urinar (17,69% din total) şi infecţiilor de plagă chirurgicală (16,76% din total)”, se arată în raportul menţionat. 

„Este clar vorba despre o subraportare“

DSP arată că primele date înregistrate despre infecţiile intraspitaliceşti datează din 1998, atunci când au fost raportate 665 de cazuri. La începutul anilor 2000, incidenţa infecţiilor era sub 1%, menţinându-se aşa până în 2006, când a fost înregistrată o valoare „istorică” a incidenţei, de 1.33%. În anii următori, până în 2010, DSP a primit date de la spitalele ieşene potrivit cărora incidenţa infecţiilor intraspitaliceşti se situa sub 1%. Specialiştii epidemiologi consideră că inclusiv valoarea incidenţei din prezent nu este reală, infecţiile nosocomiale fiind subraportate.

„Incidenţa raportată de România, incidenţa raportată de judeţul Iaşi, şi chiar cea raportată de noi, este sub media europeană. Este clar vorba despre o subraportare. Nu înţeleg de ce, pentru că medicii care raportează nu primesc niciun fel de sancţiune. Medicul curant raportează cazul medicului epidemiolog din spital, sau, cum e în cazul nostru, compartimentului care se ocupă de infecţiile intraspitaliceşti. În orice caz, noi ne facem treaba, dar chiar şi aşa, cel mai probabil, chiar şi în cazul nostru numărul cazurilor totale este mai mare decât cel raportat. Subraportarea cred că îşi are originea în anii de dinaintea Revoluţiei, atunci când infecţiile nosocomiale se ascundeau cu bună ştiinţă, medicilor fiindu-le frică să anunţe existenţa acestora”, a explicat dr. Mihaela Prelipcean, medic primar epidemiolog în cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon”. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri