Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

IMAGINI: La un pas de Iaşi, maşinile se răstoarnă în noroi. Trai ca în Evul Mediu

GALERIE
noroi cuza voda (8)
  • noroi cuza voda (8)
- +

Cuza Vodă ţine legătura cu civilizaţia prin singurul drum care-l leagă de alt sat, Cârlig, ambele din comuna Popricani. Aici, oamenii nu pot merge pe drumurile din sat fără ciubote de cauciuc, iar maşinile nu pot ajunge dacă nu sunt de teren ori tractoare. Aici sunt în jur de 300 de case, iar locuitorii nemulţumiţi spun că s-au săturat de drumul plin de noroi. Navetiştii care au maşini merg la mecanic mai des ca la medicul de familie ori la biserică. Aceştia cer, nu neapărat un drum asfaltat, ci un drum corect pietruit, fără nămolul în care adesea rămân împotmoliţi. Deşi acum cinci ani s-a pietruit, abia se mai vede pe ici, pe colo.

Întregul drum este acoperit de un strat gros de noroi, iar por­ţiunea care ţine din vârful dealului şi până în sat este de-a dreptul periculoasă pentru şoferi. „La prima ninsoare, microbuzul nu putea să urce, eu veneam din vârful dealului şi n-am avut ce face, am intrat în şanţ. A săpat Primăria cu un excavator şanţuri cam de un kilometru jumătate, pe am­be­le părţi, am înţeles că a costat un miliard. Vreau să ştiu şi eu dacă atât face. În luna octombrie mi-am schimbat tot la maşină, buc­şele, pivoţii, capetele de bară, planetara, garniturile... Acum trebuie să le schimb iar. Îmi fac treaba cu tractorul unui prieten, cu el pot să merg pe drumul acesta fără probleme“, mărturiseşte Constantin M. Răuţ, care locu­ieşte la intrarea în satul Cuza Vo­dă. Şanţurile de care vorbeşte Constantin au fost cu greu observate la venirea noastră, deoarece, pe alocuri, din cauza unui tractor care a derapat, aceste şanţuri sunt astupate. De nici jumătate de me­tru adâncime, şanţurile au costat în opinia oamenilor o avere.

30 de copii fac naveta la şcolile din Iaşi

Putem spune că drumul nu are două benzi, iar în momentul în care îţi vine o maşină din faţă, eşti nevoit să tragi în mocirla de unde nu mai ştii dacă mai poţi ieşi. Ne-am încumetat să coborâm în sat, după ce ne-am asigurat că oa­menii au tractoare care ne-ar pu­tea tracta. „Este greu pentru oamenii care fac naveta cu maşina şi pentru copii. Eu mi-am dus copilul de la grădiniţă în Iaşi, acum are 16 ani şi face naveta cu maxi-taxi. Dacă drumul nu se face şi ajunge mai rău, oamenii nu-şi mai pot păstra locurile de muncă, deoarece nu mai au cum să ajungă în oraş. Sunt şi în jur de 30 de copii care fac naveta la şcolile din Iaşi, maxi-taxi e arhiplin, şi nici asta nu este în regulă. Nu s-a băgat autobuz pentru că nu poate urca la deal“, a adăugat Constantin Răuţ, unul dintre sătenii gospodari din Cuza Vodă. Acesta lu­crează la aeroport şi face zilnic naveta cu maşina. Acasă se ocupă de gospodărie, are teren, stupi, vie şi livadă şi tare mult s-ar bucura dacă drumul ar fi mai bun. Aşa i-ar fi mai uşor să-şi rezolve treburile.

GALERIE FOTO

Un alt sătean nemulţumit aduce acuze grave primarului şi spune că, atunci când noroiul se dezgheaţă, când ninge ori când plouă, şofeii de maxi-taxi se gândesc de două ori dacă să rişte să intre în sat ori să oprească în vârful dealului. De acolo şi până în sat, oamenii ar trebui să meargă pe jos doi kilometri. Acesta mai spune că nici şoferii de pe ma­şinile care aprovizionează cu marfă magazinele din sat nu sunt prea mulţumiţi. „Vreau să vedeţi cum îşi bate joc primarul de un sat întreg, cum nu vrea să facă drumul care leagă satul nostru de Cârlig, drum de doar 1,8 km. Oamenii îşi plâng de milă ma­şinile achiziţionate cu bani mun­ciţi, nu furaţi, cum face primarul Pârlog. Astăzi nu am putut să ies din Cuza Vodă din cauza noroiului şi mâlului de pe stradă, pur şi simplu oamenii nu mai pot pă­răsi satul decât cu tractorul. Mulţi au derapat şi au căzut în sanţ, cei de la maxi-taxi refuză să mai vină până în sat, vor să ră­mână pe deal, să nu mai coboare. Cei care aprovizionează magazinele cu marfă nu mai prea doresc să vină că îşi rup maşinile. Este jale mare“, a spus Victor Laur, unul dintre locuitorii ne­mul­ţumiţi.

„A fost mereu drum cu probleme“

Ajunşi în mijlocul satului, dăm peste mai multe gropi pline ochi cu apă. Pe lângă ele, pământul abia s-a dezmorţit sub razele soa­relui de dimineaţă. Într-una din bălţi se scaldă un cârd de gâşte, ca într-o piscină, fix în mijlocul drumului. Cu greu îşi părăsesc balta de mărimea unui sens de mers şi pleacă agale spre terenul viran de alături. Ne încumetăm să ajungem şi la singura fermă din zonă, după ce traversăm cu greu satul unde noroiul depăşeşte peste tot ouşorul de la picior. După un alt deal abrupt dăm peste proprietarul fermei. Acesta tocmai şi-a parcat maşina înaintea porţii, într-un noroi până la genunchi. Se ocupă cu cultivarea pământului şi cu închirierea utilajelor agricole. Situată în capătul satului, ferma este dichisită, cu foişor şi toate cele. Însă proprietarul a spus că el nu are nicio problemă cu drumul, că nu-l deranjează şi că primarul îi iubeşte pe oameni.

Contactat, primarul s-a arătat binevoitor să vorbească cu noi, chiar bucuros. „Este un lucru firesc ca oamenii să fie nemulţumiţi, foarte bine că s-au plâns la voi, eu îi apreciez, dar asta nu înseamnă că primarul este incompetent. Acesta este singurul drum prin care oamenii din Cuza Vodă iau contact cu civilizaţia, sunt mulţi navetişti care şi-au găsit servicii la oraş. Trebuie să se agite, este drumul lor. A fost mereu drum cu probleme, eu sunt la primul mandat, sunt primar de trei ani şi de fiecare dată am pus deoparte din buget bani pentru pietrişul pentru acest drum. Am făcut şi şanţuri, o balastare, dar nu poţi cu un miliard vechi să acoperi 6 kilometri de drum, pentru că noi am dus până în hotarul cu Aroneanu, am făcut şi două poduri“, a declarat Valeriu Pârlog, primarul comunei Popricani.

Primăria aşteaptă bani pentru asfaltare

În satul Cuza Vodă, oamenii care merg agale pe uliţele satului par împăcaţi cu soarta. Rupţi de lume, doar cu un cal şi o căruţă, mulţi dintre ei îşi fac treaba. Aici, doamnele nu au mai încălţat de mult o pereche de pantofi cu toc, este un lux chiar şi pentru cele mai stilate femei din sat. Cum ar putea să se gătească, când trec de pe trotuarul din curte în noroiul din drum. Copiii s-au obişnuit, pentru ei, mersul la şcoala din comună este o adevărată aventură. Se înarmează cu cizme, ciorapi de lână şi pleacă în fiecare dimineaţă, să înveţe carte. Doar aşa, cândva, speră ei că vor putea să trăiască într-un loc unde vor avea asfaltul în faţa porţii.

„Drumul care leagă satul Cuza Vodă de Cârlig s-a stricat într-un loc în care nu ne aşteptam, într-o pantă, maşinile patinează acolo. Am intervenit, am nivelat şi drumul arată mai bine, este bun de circulat. Chiar duminică am fost în Cuza Vodă la biserică şi s-a circulat foarte bine. Există un proiect depus şi suntem foarte aproape de a primi finanţare. Din primăvară vor începe lucrările pentru că scopul meu este ca acest drum să fie drum cu asfalt. Mi-am propus să fac acest drum în acest mandat al meu“, a adăugat primarul. Finanţarea pe care ar trebui să o primească pentru asfaltarea acestui drum este 1,5 milioane de euro. Acesta mai recunoaşte că toate drumurile din comună arată foarte rău făcându-şi chiar culpa: „Ce fel de primar eşti tu dacă drumurile arată aşa?“, îşi spune acesta. Primarul Pârlog adaugă şi faptul că drumurile cu balast trebuie refăcute anual, iar pentru asfalt ministerul nu dă finanţare dacă mai întâi nu se rezolvă pro­blema cu canalizarea şi apa.

Satul Cuza Vodă însă are şanse să primească finanţare deoarece este un drum care leagă două sate, iar drumul este singura cale de acces. Vom reveni cu amănunte des­pre această problemă la pri­măvară, după începerea lucrărilor.

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN MUNICIPIUL IAŞI:

„Salubris“ încearcă să-şi spele obrazul într-un oraş plin de noroi

Primăria a mobilizat ieri utilaje în oraş pentru a elimina noroiul acumulat pe trotuare şi străzi. Utilaje ale „Salubris“ au putut fi observate încă de la primele ore ale dimineţii în unele zone în care ieşenii au sesizat probleme. Anterior, pe forumul online al „Ziarului de Iaşi“, cititorii au criticat lipsa de intervenţie a autorităţilor. În urmă cu două zile, Primăria a anunţat o singură măsură: aplicarea de amenzi către constructori sau operatori care intervin pe domeniul public. Ieri, municipalitatea a venit cu alte măsuri, după ce tema a fost dezbătută inclusiv la nivelul Consiliului Local, în urma unei interpelări a liderului consilierilor liberali, Marius Dangă. „Din păcate, observ, mai mult ca în alte ierni, că oraşul este murdar. Nu ştiu dacă Salubris face economii, dacă materialul antiderapant folosit este de o calitate mai slabă sau sunteţi mai blând cu şantierele din oraş. Cred că ar trebui luate măsuri suplimentare pentru că Iaşul nu arată foarte bine. Faptul că dvs. vi se spală, poate, maşina zilnic, asta nu înseamnă neapărat că oraşul este curat“, a spus Dangă.

La interpelarea adresată de liberal a răspuns viceprimarul Mihai Chirica. „Salubris desfăşoară activităţi de spălare zilnice cu autocisternele care au fost scoase din comandamentul de iarnă şi introduse în această activitate. Nu-i mai puţin adevărat că mari cantităţi de pământ sunt aduse şi din afara localităţii pe şantiere. Poliţia locală a făcut câteva descinderi pe şantiere mai ales pe zona centrală cu obligaţia celor care desfăşoară lucrări să intervină la spălarea caroseriilor, lucru care s-a întâmplat în zona Sf. Lazăr“, a declarat Chirica. Problema noroiului din oraş a fost dezbătută şi pe forumul online al „Ziarului de Iaşi“. „Cred că suntem aproape de a bate recordul mondial. În fiecare zi mă întorc acasă cu blugii plini de glod. Şi e glod din zonele centrale ale Iaşului...“, a spus un cititor. Un alt ieşean a identificat cu precizie o zonă în care noroiul a invadat trotuarul. „În centrul Iaşului, la Hala Centrală, e un noroi de 20 cm, aşa ceva nu am văzut, cum e posibil?“, a comentat ieşeanul. „Când veniţi la Spitalul de Copii, să vă aduceţi cizme şi papuci de schimb. E glod şi sunt gropi cât să încapă un tanc în parcare, nu un automobil“, a spus un alt cititor.

VEDEŢI ŞI: FOTO: Mâini mânjite după atingerea portierei şi pantofi maro. Iaşi - capitala glodului

CITIŢI ŞI: Case ca în Beverly Hills, drumuri ca în Afganistan în cartierele rezidenţiale din Iaşi

Paula SCÎNTEIANU, Alex ANDREI

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri