Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

IMAGINI: Panglici tăiate prea devreme. Cum arată Iașul modernizat! Cine plăteşte?

GALERIE
proiecte noi dezastruoase iasiproiecte dezastruoase iasi
  • proiecte noi dezastruoase iasi
  • proiecte dezastruoase iasi
- +

Multe din proiectele europene inaugurate de Primărie în mare grabă la sfârşitul anului trecut, pentru a se încadra în termenele impuse de UE, înregistrează acum deficienţe vizibile. Lucrările în cadrul acestora au fost finalizate pe ultima sută de metri pentru ca banii investiţi să poată fi decontaţi de Comisia Europeană, dar graba prin care acestea s-au realizat scoate acum la iveală mai multe probleme. Un exemplu: pe  Splai Bahlui Mal Stâng, unde lucrările s-au desfăşurat într-un timp record, de doar câteva luni, pe unele porţiuni asfaltul s-a lăsat şi au apărut denivelări considerabile. Primăria spune că, în astfel de cazuri, deficienţele vor fi remediate pe cheltuiala constructorilor. „Ziarul de Iaşi“ a făcut un tur complet al lucrărilor din proiectele finalizate pe final de an. Ce am imortalizat  la cele mai multe din acestea este de-a dreptul îngrijorător. Atenţie: vorbim de lucrări nou-nouţe, care ar trebui, la nici două luni de la inaugurare, să arate absolut impecabil! Cum vor arăta acestea peste 10 ani? Dar peste 20?

Cad deja bucăţi din pasajul Unirii

Un proiect finalizat în decembrie 2015 a constat în reabilitarea urbană a zonei Lă­puşneanu - Piaţa Unirii. Lucrările au inclus şi pasajul Unirii, refăcut din temelii. În pre­zent, pe partea dinspre Palatul Braunstein, în mai multe zone au apărut crăpături în plăcile de granit, iar din unele s-au desprins bucăţi care stau să cadă. La vizita pe care au făcut-o reporterii „Ziarului de Iaşi“ pe teren, în cursul săptămânii trecute, la pasaj nu funcţiona nici liftul de la Junimea şi nici rampa automată la ieşirea în Piaţa Unirii. Mai mult, aceasta din urmă era acoperită. Astfel, persoanele cu dizabilităţi nu aveau nicio şansă să treacă prin pasaj. Pe zona Lăpuşneanu, tonetele cu anticari, care se află acum în lateralul Muzeului Unirii, încă nu au fost montate, în contextul în care reprezentanţii municipalităţii spun că, deocamdată, nici branşamentele electrice nu au fost efectuate.

Denivelări pe Splai şi pistă pentru biciclişti grav deteriorată

Cele mai mari probleme la proiectele inaugurate acum două luni sunt pe Splai Bahlui Mal Stâng. Lucrările pentru refa­cerea carosabilului pe toată porţiunea dintre Podul de Piatră şi Podul Sf. Ioan au început în august 2015 şi au fost încheiate în doar câteva luni. Între timp, pe tronsonul cuprins în Podul Sf. Ioan şi Podul Metalurgiei au apărut, în două zone, denivelări mari, şo­ferii neatenţi putând întâmpina probleme grave, iar, dacă aceştia circulă şi cu viteză, o vizită la un service auto poate fi garantată. În cadrul aceluiaşi proiect, pe tronsonul dintre Tudor Vladimirescu şi Podu Roş, pista pentru biciclişti arată deplorabil. Pe unele porţiuni unde sunt înregistrate pro­bleme s-a intervenit, după încheierea lucrărilor la proiect, la reţeaua de utilităţi. În prezent, în mai multe zone, pavelele sunt aşezate în bătaie de joc, unele lipsesc sau prezintă deteriorări. În primăvara anului trecut, pe aceeaşi pistă de biciclişti au fost probleme asemănătoare: montarea pavele­lor, după scoaterea acestora pentru unele lucrări suplimentare, a fost făcută la întâmplare, fără a se ţine cont de vopseaua folo­sită pentru marcaj.

Pasajul Băncilă, vopsit parţial, iar cablurile electrice atârnă

Alte probleme sunt înregistrate la pa­sajul Octav Băncilă, unde lucrările au durat peste patru ani. Pasajul a fost dat în fo­losinţă tot în decembrie 2015, dar lucrările sunt departe de a fi încheiate. Pasajul nu a fost vopsit pe părţile mai puţin vizibile, în partea dinspre Arcu, cabluri electrice atârnă, parcările de sub pasaj nu au fost realizate, iar organizarea de şantier încă ţine ocupat terenul dinspre fosta fabrică Ţi­garete. Totodată, de la deschiderea pasajului au putut fi observate probleme la iluminat: uneori, becurile sunt aprinse în cursul zilei, iar alteori, pe parcursul nopţii, sistemul de iluminat nu funcţionează.

Cel mai hulit proiect al primăriei şi-a amânat recepţia

Proiectul privind înfiinţarea Sistemului de Management Integrat al Traficului (SMTI) va fi recepţionat în luna mai 2016. Comisia de recepţie a luat această decizie după ce au fost constatate mai multe deficienţe de funcţionalitate. „Ziarul de Iaşi“ a semnalat încă de săptămâna trecută că există stâlpi de semaforizare aproape dărâmaţi şi „butoane de verde“ distruse. În plus, timpii de semaforizare decişi de primărie pentru mai multe intersecţii din oraş pun la încercare atât nervii şoferilor, cât şi pe cei ai pietonilor. Astfel, în zone în care anterior se circula fluent, „semafoarele inteligente“ au dat peste cap traficul. In­tersecţii din Păcurari, Centru, Podul de Fier sau Gara Internaţională sunt doar câteva exemple în acest sens. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, toate deficienţele la proiectele semnalate mai sus, precum şi altele constatate de inspectorii primăriei în teren, vor fi remediate pe cheltuiala constructorilor.

„Lucrările sunt în garanţie, toate deficienţele constatate în procesul verbal de recepţie vor fi remediate pe cheltuiala constructorilor imediat ce vremea o va permite“, a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al primăriei ieşene.

Potrivit acestuia, proiectele au fost re­cepţionate cu observaţiile făcute de muni­cipalitate, iar constructorii şi-ar fi luat deja angajamentul că vor executa reparaţiile necesare. Asta însă se va întâmpla nu acum, ci „odată cu încălzirea vremii“. Să sperăm că e vorba de încălzirea vremii din acest an.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri