Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Încurcatele trasee ale fotbalului

GALERIE
gin
  • gin
- +

De la Craiova Maxima la Crailia, de la cazarma Steaua la stâna Steaua şi retur.

Nu este mirare dezagregarea în masă a cluburilor româneşti de fotbal. Era previzibilă din momentul dezintegrării vechii cooperative (RIP, “Mare Lord Pădurean”, că mult “bine” ai mai făcut!) şi a trecerii fotbalului românesc la normele europene, cu organizare, licenţă, fair-play financiar, tot tacâmul!

Cluburile, private şi publice, care au mers pe linia veche, au ajuns la aceeaşi finalitate. Astfel s-a făcut ca grupări ca Rapid, Progresul, FC Argeş, Sportul Studenţesc, Petrolul, Oţelul, “U” Cluj să se ducă pe apa sâmbetei şi se pregătesc ASA, Pandurii etc. Există însă două cazuri care explică la superlativ mizeria în care se scaldă fotbalul românesc şi acestea sunt Craiova şi Steaua. Într-adevăr, de la Craiova Maxima la Crailia şi Craimititica de astăzi, de la Steaua Sevillană la Steaua ciobănească şi Steaua lui Moş Teacă de astăzi sunt diferenţe la care până şi adjectivul consacrat “astronomice” pare insuficient de sugestiv.

Dreptatea, această cucoană legată la ochi, nu ştie cât de dubioasă este o parte şi cât de charismatică este alta. Dreptatea îndreaptă balanţa spre dubiosul personaj Adrian Mititelu şi nu spre ochii frumoşi ai Olguţei Vasilescu. Fără nicio îndoială, FC Universitatea este urmaşa de facto a Craiovei de altădată, fiindcă are de partea sa continuitatea. Atunci când, urmare a binefăcătoarelor epoci Gigi Neţoiu şi Dinel Staicu, Craiova a retrogradat în eşalonul secund şi se pregătea de faliment, grăsanul ăsta dubios a investit o groază de bani şi a salvat Bănia de o imensă ruşine. Şi dacă o instanţă a înclinat balanţa în partea cealaltă este pentru că nu întotdeauna justiţia se confundă cu dreptatea. Mai ales în Românica de astăzi. Numai că Adrian Mititelu a fluierat în biserică, intentând proces lui Victor Piţurcă, pentru o cauză civilă, care Piţurcă era selecţionerul echipei naţionale. Deci, “selecţionerul” era sinonim cu FRF, iar marele bos Mircea Sandu a decis, la 20 iulie 2011, dezafilierea FCU Craiova. Democratic! A convocat Comitetului Executiv, i-a ordonat juristului de paie să construiască o explicaţie, comitetul obedient a votat în umanimitate şi Craiova a rămas fără fotbal. Între timp, majestatea sa Naşu’ a comis o ilegalitate şi mai mare: a oferit un loc unei Craiove noi în Liga a II-a împotriva tuturor regulamentelor în vigoare: “C-aşa doresc io, Mircea-voevod peste fotbalul valah”. Un timp cele două Craiove au evoluat în paralel (Curtea de Apel Bucureşti a considerat ilegală decizia de dezafiliere), apoi în 2014 o altă instanţă a acceptat-o. Între timp, DNA declanşează o altă investigaţie privind dezafilierea Craiovei, cu şanse mari să fie soldată cu condamnarea lui Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir. Membrii comitetului obedient au fost achitaţi, că doar n-o fi vorba de procesul de la Nürnberg, despre lagăre şi Cyclon B. Dar, între timp, cine-i plăteşte lui Mititelu enormele daune suferite prin pierderea jucătorilor cumpăraţi? Bună întrebare, la care doamna cu balanţa dă din umeri.

Steaua, clubul Armatei pe vremea comuniştilor, are păcatul originar identic cu al clubului Miliţiei: s-a constituit peste cadavre. Da, exact ca SCU Craiova de astăzi. Carmen, pe deoparte, Unirea Tricolor si Ciocanul  pe de cealaltă parte, FCU Craiova, acum. Steaua trebuia şi ea să scape de regimul de cazarmă şi a trecut la regimul de stână. A apărut un vechi trepăduş pe lângă Steaua lui Valentin, un cioban ajuns mare latifundiar, care şi-a găsit prietenii ideali în persoana unui fost ministru al Apărării şi a unui fost şef de Stat Major. Gigi Becali nu a furat Steaua, ci a primit-o cadou, pentru că, îmbogăţit în urma schimbului de terenuri cu Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină, a ştiut să se facă indispensabil pe acolo un timp. Becali s-a comportat ca un finanţator cuminte, perioada în care Steaua becaliană a atins apogeul (2005-2006). În continuare, pretenţiile lui au crescut exponenţial: de la acţionar majoritar, finanţator şi chiriaş al stadionului pe trei lulele, Gigi a ajuns dictator, preşedinte, antrenor şi factotum, chiar din puşcărie. Nici un antrenor nu a rezistat, în afara yes-menilor Olăroiu şi Reghecampf. Nu e de mirare că Steaua şi-a îndepărtat mulţi suporteri, iar CSA Steaua (clubul sportiv al Armatei) a încercat să-şi recupereze echipa. Personajul principal este juristul Florin Talpan care a obţinut de la instanţă interdicţia pentru Becali de a folosi numele “FC Steaua”. Dar Talpan, ajuns fără să ştie pe post de Don Quijote de la Mancha, vrea mai mult. Continuitatea dintre Steaua Armatei şi Steaua lui Gigi (după 2003) nu poate fi pusă la îndoială, iar cavalerul tristelor figuri vrea şi palmaresul, şi locul din Liga I, şi despăgubiri de vreo 37 milioane de euro pentru folosirea abuzivă a numelui. Partea proastă pentru juristul militar este că nu are acceptul şefilor săi ierarhici la toate aceste demersuri, pentru că acest club nu are fonduri pentru a susţine o investiţie de anvergura Stelei. Pe de altă parte, problema daunelor este o armă cu două tăişuri. Nu se ştie ce se întâmplă dacă şi Becali ar cere recuperarea investiţiilor făcute în Ghencea, timp de 14 ani. În ce parte ar înclina balanţa?

O legătură între cele două cazuri? “Păi, dacă CSU Craiova a fost admisă direct în Liga a II-a, noi de ce să începem din Liga a V-a?”, a spus emblema de serviciu a tuturor Stelelor, Marius Lăcătuş, recent (re)încorporat la oaste. Ai văzut ce-ai făcut în 2014, domnule Mircea Sandu?

PS: Am folosit denumirea de Crailia în text, întrucât “Craiolguţa” este înregistrată la OSIM, de către ex-primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri