Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

ÎNGRIJORĂTOR! Tot mai mulţi tineri cu minţi sclipitoare pleacă din Iaşi

GALERIE
studenti
  • studenti
- +

Anul acesta, peste 100 de absolvenţi de liceu din Iaşi, cei mai mulţi dintre ei elevi strălucitori, au plecat să facă facultatea în afara ţării. Fenomenul în sine nu ar fi unul negativ, dacă aceştia se vor întoarce în ţară după terminarea studiilor. Majoritatea nu plănuiesc însă o carieră în România. Mai grav este că cifra liceenilor de calitate care pleacă spre Occident creşte abrupt de la an la an. Numai în ultimul an, creşterea a fost de aproape 50%. „Pierdem valoare, exportăm materie cenuşie de care vor beneficia alte state. Această globalizare are şi părţi bune, dar şi părţi rele“, spune un reprezentant al profesorilor. Care sunt liceele bune din Iaşi cu cei mai mulţi plecaţi? Ce studiază ei? Ce argumente aduc în favoarea unei cariere în afara ţării, după absolvire?

An de an, o parte dintre cei mai buni elevi din şcolile judeţului aleg să plece la studii peste hotare. Unii mai aproape de casă, alegând ţări din Europa, alţii mai departe, alegând printre altele chiar şi Universitatea din Shanghai, China. Curajul de a pleca în lume şi inteligenţa nativă a acestora a făcut ca, anul acesta, peste 100 de absolvenţi de clasa a XII-a din judeţul Iaşi să înceapă primul an de facultate la cele mai bune universităţi de pe glob. Faţă de anul trecut, când s-au înregistrat în jur de 70 de tineri care au ales să studieze în afară, anul acesta numărul lor este mult mai mare, per total: peste 100, adică cu 50% mai mulţi. Asta deşi la unele şcoli numărul celor ce pleacă este mai mic ca anul trecut

„Negruzzi“, campion şi la acest capitol

Dacă este această migraţie a creierelor o îngrijorare pentru România, dar şi pentru Iaşi, ne spun reprezentanţii din învăţământul preuniversitar ieşean.

„Aceşti tineri vor reveni doar dacă România le va oferi condiţii egale, sau măcar apropiate cu câştigurile de acolo. Dacă da, atunci presupun că se vor întoarce în ţară. În România acum se câştigă bine în construcţii şi IT, are şi ţara noastră domenii în care salariile sunt mari. Nu este un procent care să îngrijoreze, vorbim de până în 2% dintr-o generaţie. Însă pierdem valoare, exportăm materie cenuşie de care vor beneficia alte state. Dar, în definitiv, aceasta este competiţia. Cine nu dă voie României să aducă din afară forţă de muncă? Această globalizare are şi părţi bune, dar şi părţi rele. Cei mai buni pleacă, însă o parte din ei se întorc, faptul că fac studiile în afară este bine, chiar e foarte bine pentru noi. Dacă vor rămâne acolo, însă, este rău“, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar.

Pe primul loc ca număr al celor plecaţi se află Colegiul „Costache Negruzzi“, cu un număr de 22 de absolvenţi de liceu plecaţi să studieze în afara ţării: Geografia la Manchester, Informatica la London University sau Birmingham, ingineria la Harvard, bussines la Nothingham, Digital Media and Comunication la Westminster, UK, managementul hotelier în Elveţia, Psihologia şi fotografia la London University sau la Bath University, Relaţiile Publice în Belgia, Ştiinţele Reale în Germania etc. Inedit şi în premieră pentru Iaşi este locul unde a plecat unul din cei 22 de elevi de la „Negruzzi“, şi anume să studieze Medicina tradiţională chinezească la Shutcm Shanghai University, în China. Anul trecut, de la această şcoală au plecat la faculate în străinătate 18 absolvenţi, iar acum doi ani,16 absolvenţi, numărul acestora crescând vizibil de la an la an, ajungând ca în prezent să fie plecată aproape o clasă întreagă.

Cum e să fii student în Marea Britanie

Unul dintre absolvenţii acestei şcoli care au ales drumul străinătăţii este şi Sabina Mirea. Aceasta s-a numărat printre cei cinci zecişti în vară, obţinând media 10 la bacalaureat, iar în prezent este studentă în Marea Britanie, la Winchester, unde studiază Geografia - Ştiinţele Pământului. Povesteşte că nu a fost uşor să aibă aceste rezultate şi că şi-a dorit să plece în afară pentru oportunităţile de studiu.

„După terminarea facultăţii, aş vrea sa fac un master şi poate un doctorat tot în străinătate. Deocamdată, nu pot spune cu certitudine dacă plănuiesc să mă întorc sau nu, însă înclin spre a rămâne aici deoarece simt că am mult mai multe oportunităţi de a mă dezvolta şi de a-mi găsi o slujbă în domeniul care mă interesează“, povesteşte studenta.

Lumea pe care a găsit-o acolo o fascinează şi îi oferă zilnic noi provocări. Sabina nu regretă nicio secundă faptul că a plecat la studii în afară şi încă din primele zile a putut compara modul în care se face carte în ţara noastră şi în Anglia.

„Pot spune cu toată sinceritatea că a studia în străinătate este o experienţă total diferită de ceea ce ştiam până acum. Am fost nevoită practic să o iau de la capăt în ce priveşte socializarea şi formarea unui grup de prieteni, însă am constatat rapid că acest proces este cât se poate de natural. În Manchester este un grup foarte mare de români, deci, pe de o parte, nu mă simt niciodată înconjurată numai de străini, însă, în acelaşi timp, am ocazia de a cunoaşte studenţi internaţionali de pe toate continentele şi de a învăţa de la ei. La prima vedere, orarul meu nu este foarte încărcat, însă profesorii se aşteaptă la foarte mult studiu individual şi lecturi în timpul liber, bazate pe recomandări primite la cursul din săptămâna respectivă. De asemenea, am parte de un tutorial pe săptămână - o întâlnire în grupuri restrânse, de câţiva studenţi, cu îndrumătorul academic, dar şi de întâlniri individuale cu acesta pentru a discuta eventualele probleme de adaptare“, mai povesteşte aceasta.

La „Racoviţă“ de la an la an, pleacă tot mai mulţi

Pe locul doi la numărul de elevi plecaţi la studii în afară se află Colegiul „Emil Racoviţă“, cu un număr de 13 absolvenţi, faţă de 8, câţi au fost anul trecut. Aceştia învaţă acum în Marea Britanie, Olanda şi Austria, studiind la University of Strathclyde Glasgow, The University of Manchester, Fontys, University of applied science, The University of Shefield, University of Cambridge, University of Amsterdam, University of Saint An Drews (Biologie marină), Saxon University of Applied Sciences Deventer şi University Viena (dreptul).

Urmează Colegiul Naţional, cu 12 absolvenţi studenţi peste tot în lume. „Din 153 de absolvenţi, 12 sunt în străinătate, adica 7%. În anii trecuţi au fost mai mulţi, în jur de 20%, dar în ultimii doi ani au început să scadă. Explicaţia este faptul că tot mai mulţi absolvenţi de-ai noştri aleg să dea la madicină şi rămân la UMF în Iaşi, ori se duc la Cluj sau Bucureşti. Mă gândesc că, dintre ei, o parte, după terminarea studiilor, vor pleca să profeseze în afară“, a declarat Cristina Vâlcu, directorul Colegiului Naţional. Anul trecut, de la această şcoală au plecat 7 absolvenţi, iar acum doi ani au fost 21.

Pe locul trei, cu câte 10 absolvenţi plecaţi la studii, sunt Liceul de Informatică, Colegiul „Eminescu“ şi Colegiul „Ibrăileanu“. Din cei aproximativ 240 de absolvenţi care au dat în vară bac-ul, de la „Ibrăileanu“, 232 sunt în prezent studenţi.

„Avem 10 studenţi în Danemarca şi Anglia la profiluri reale, în special Ştiinţe Economice. Mai avem doi studenţi la Cluj, şase elevi au dat la postliceală şi doar doi dintre cei care au susţinut bac-ul au cazut, dar doar pentru că nu le-a ieşit media, ei nu au căzut la nici o probă. Am avut o generaţie foarte bună, nu ne aşteptam însă ca atât de mulţi să se descurce şi să plece în afară“, a declarat Constantin Chirilă, directorul Colegiului „Ibrăileanu“.

De la Informatică, cei 10 absolvenţi au plecat spre spre Marea Britanie şi Danemarca, la fel ca şi anul trecut, când s-au înregistrat 11 absolvenţi plecaţi. Şi la „Eminescu“ numărul a scăzut, de la 15 absolvenţi, câţi au fost anul trecut, şi 16, câţi au fost acum doi ani, la 10.

Din Paşcani, patru absolvenţi au ales drumul străinătăţii

Urmează Liceul „D. Cantemir“, cu un număr de 8 elevi plecaţi. „Avem un elev la Cambridge - Facultatea de Chimie, alţi doi la University of West London (Medicină), unul la L' Universite Libre de Bruxelles (Litere), trei absolvenţi la Copenhaga ( Economie) şi încă unul la Universidad de Navara - Spania (Litere)“, a precizat Anca Dimitriu, directorul Liceului „Cantemir“.

Cu câte şase absolvenţi plecaţi la studii în străinătate sunt şi liceele „Alecsandri“ şi „Miron Costin“, ambele înregistrând astfel de rezultate în fiecare an.

Pe lângă liceele din municipiul Iaşi, în judeţ mai există un liceu care are an de an câte un absolvent cu rezultate excepţionale ce alege să studieze în străinătate. Este vorba de Colegiul „Sadoveanu“ Paşcani, de unde anul acesta sunt patru absolvenţi care s-au dus la universităţi din Marea Britanie şi Franţa. Nu doar liceele de stat au astfel de performanţe: şi Liceul „Wurmbrand“ are doi elevi care au început anul universitar în SUA şi în Danemarca.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri