Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Intamplari si personaje: Jurnal de fosta vacanta

GALERIE
florin
  • florin
- +

Ma uit tamp la laptop, beau cafea si ma intreb cum ma cheama, ce caut eu in viata mea,

1.

unde sunt fulgii de-altadata, care-i sensul vietii si al poeziei, cine naiba m-a pus etc. Dupa ani intregi de program facut dupa cum vor muschii mei, azi e prima mea zi de serviciu.

Cum nu pot adormi mai devreme de 3 dimineata, cum e luni, cum e dupa concediu, mi se pare mai grav decat inceputul pe fata al razboiului cu rusii. Si nimeni nu ma plange, nu ma conduce pana la masina – toata lumea rade de ce mi se intampla. Imi iau laptopul si ma duc.

2.

Nu-mi dau seama precis de ce-mi amintesc asta fix acum, pe asa zapuseala, in bucatarie: mergem cu masina undeva prin Muntii Vrancei si insist sa-i arat Ralucai o chestie care ma impresionase mai demult: Focul Viu. Nu mare lucru, in esenta, dar totusi, pentru unul ca mine, fascinat intotdeauna de foc precum stramosii nostri din pestera, de vazut: un loc din care ies flacari din piatra. Nici alea superimpresionante, niste scurgeri firave dintr-o punga de gaz metan subterana, dar orisicat, iese foc din piatra. Ar fi si mai fain sa le vedem noaptea, ma gandesc, dar is faine si ziua. Pe drum, ploua cu galeata. Efect magic garantat, foc iesit din piatra pe ploaie.

Ajungem la fata locului si canci foc viu. E stins. Ma uit cu jale in gaurile alea din piatra, verific pe rand daca nu cumva macar una pastreaza un sambure de flacara. Nimic. Ba, ma mai gandesc eu, dar nu cumva imi pot aduce o umila contributie la reaprinderea focului viu? Si, intr-un avant de entuziasm – mai ales, de inteligenta –, bag mana cu bricheta intr-o gaura, apoi capul, ca sa vad mai bine pe unde bolboroseste scurgerea de gaz metan. Si scapar bricheta. Reusesc sa-l aprind. Cu o flama din aia tipica fazelor din desenele animate, in urma careia eroul ramane un morman de cenusa, dupa o fractiune de secunda. Din fericire, eu mi-am parlit doar genele.

3.

Le-am cumparat parintilor o conserva cu caracatita din Lisabona, ca poate n-au mancat oamenii in viata lor caracatita. Mama a dus o bucata la nas, a strambat din el, a inchis ochii si s-a facut ca gusta. Cica-i buna, dar nu-i place. S-o manance tata. Tata a luat o bucata zdravana – „Ce are, da-o dracu’, tot animal e?!“ – si a mestecat-o comentand ca-i cam tare carnea. Parea indecis. A mai luat o bucata, cu mamaliga – „Aha, sa stii ca-i chiar buna“ –, apoi a dat sentinta definitiva: „E fix ca iepurele!“.

4.

Cum luni am zis de rau, trebuie sa spun si de bine: vineri pe la sase, cand am coborat de la volan, am luat o punga de cartofi pe care o uitasem de zile intregi in portbagaj, am inchis masina si am simtit brusc o euforie vecina cu orgasmul. Imi venea sa-l pup pe batranul care seara de seara fie isi repara Trabantul, fie isi plimba copilul handicapat, de varsta mea, prin fata blocului. Voiam sa mangai pe cap pechinezul care umbla creanga la zece metri de stapana si se repede mereu isteric la picioarele mele. Cand am trecut cardul prin interfon, un ranjet cretin mi s-a intins pana la urechi, ca si cum cineva mi-ar fi impins colturile gurii cu degetele. Ce sa fie, ce sa fie, ce-am, ba, nene?! M-am prins in lift, in timp ce-mi priveam in oglinda ranjetul si ochii cu cearcane cat puii de mata.

Odata cu noul job si programul lui fix, mi-am regasit vechile instincte proletare intacte: luni dimineata – depresie, vineri seara – euforie. S-a mai dus in ma-sa o saptamana si, daca ai dat intre timp la saiba, ignori sau uiti ca viata e lipsita de noima. Vii acasa simtind ca ai in buzunarul de la piept un certificat stampilat care-ti valideaza, iti justifica existenta. Nici nu pot dormi de bucurie ca in cateva ceasuri nu trebuie ma duc la serviciu.

Florin Lazarescu, pe suplimentuldecultura.ro

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri