Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

La revedere, prieteni! (I)

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

La sfârşitul lunii februarie am publicat un text segmentat în două părţi (22 şi 29 februarie) intitulat „Referendum contra Europei”. Premierul Cameron tocmai se întorsese de la Bruxelles cu acordul ce includea câteva concesii menite să-i faciliteze campania pentru menţinerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Cititorii acestui articol sunt invitaţi - cu respect, ca întotdeauna - să acceseze şi acele două articole, spre a evalua în ce măsură intuiţiile mele de atunci s-au dovedit sau nu corecte. Mai jos, încerc să exprim câteva puncte de vedere, după victoria taberei Brexit.

1. Îmi pare rău că Regatul Unit va ieşi din UE. Asemeni altor est-europeni, epoca anterioară anului 1989 m-a făcut să preţuiesc instituţiile ce reunesc cât mai multe dintre democraţiile occidentale. Iar Marea Britanie este şi va fi mereu, chiar şi în clipele ei rele, un reper pentru toţi cei ce cred în valorile societăţii libere. Nu cred că Brexitul va duce la o indiferenţă totală a Londrei faţă de regiunea noastră, dar cred că vor exista efecte neplăcute. Mă îngrijorează şi perspectiva ca, în viitor, angajamentele de securitate asumate de Regatul Unit în cadrul NATO să devină mai puţin convingătoare, dar nu cred că e cazul să cădem într-un pesimism exagerat.

2. Nu sunt un adept al întemeierii unui super-stat european, deşi nu aş refuza să iau în considerare eventuale proiecte de integrare mai profundă pe care le-ar elabora responsabilii de la Bruxelles şi liderii naţionali. Din această perspectivă, cred că prezenţa britanică în Uniune le-a impus celorlalţi parteneri o linie mai temperată. Mă tem că prin ieşirea Regatului Unit se deschide drum pentru abordări prea ambiţioase pentru starea Europei de astăzi, în urma cărora România va fi expusă unor presiuni puternice. Mă refer în primul rând la zona euro, o construcţie pe care o consider eşuată şi la care ţara noastră nu ar trebui să participe. Este, desigur, părerea mea; decizia va fi luată, sper, pe baze democratice, la momentul potrivit.

3. Sunt un partizan al pieţei libere şi al liberului schimb, astfel că am numeroase obiecţii faţă de politicile Uniunii Europene. Totuşi, ataşamentul faţă de ordinea economică liberală m-ar fi făcut să susţin varianta „Remain”, dacă - prin absurd - aş fi avut drept de vot în referendumul britanic. Nu contest faptul că şi din tabăra Brexit s-au auzit asemenea puncte de vedere, dar nu înţeleg cum se pot ele armoniza cu tema principală a campaniei „Leave”: combaterea migraţiei şi îngrădirea liberei circulaţii a forţei de muncă. Sper să mă înşel, dar mă tem că mult-hulitele reglementări europene vor ajunge rapid să fie înlocuite de reglementări naţionale, la fel de apăsătoare.

4. Pentru că am ajuns la migraţie şi problema muncitorilor străini, cred că modul în care a fost instrumentată această temă de promotorii retragerii din UE a contribuit mult la deteriorarea climatului de campanie şi, în sens mai larg, a spaţiului public din Marea Britanie. Nu mă număr printre cei care pun cu uşurinţă etichete de „extremist” sau, mai rău, „fascist” partidelor şi liderilor care îmi displac, aşa că voi rămâne la adjectivul „populist” pentru Nigel Farage şi, din păcate, pentru unii membri de frunte ai marilor partide tradiţionale (Conservator şi Laburist). Cred că această campanie a avut succes tocmai pentru că a accentuat în mod cinic aşa-zisa ameninţare reprezentată de străini. Totuşi, nu consider că am asistat la o luptă între bine şi rău: ambele tabere au recurs la tehnici de manipulare detestabile, doar că partizanii ieşirii din Uniune au fost mai cinici şi mai eficienţi.

5. Ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană va duce, probabil, la organizarea unui nou referendum pentru independenţa Scoţiei. În anul 2014, am abordat în paginile Ziarului de Iaşi tema referendumului şi mi-am exprimat satisfacţia că, în final, cetăţenii scoţieni au ales să rămână în familia britanică. Mulţi observatori politici afirmă că, de data aceasta, tabăra pro-independenţă are şanse mult mai mari de victorie, dată fiind opţiunea pro-UE a scoţienilor. Dacă se va ajunge la secesiune, cred că Uniunea are datoria să abandoneze procedurile rigide şi să dea Scoţiei şansa unei integrări rapide - evident, cu condiţia ca toate ţările membre să fie de acord.   

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii "Mihail Kogălniceanu” 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri