Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

La sfârşit de săptămână vom avea ştampila-n mână!

GALERIE
cip300
  • cip300
- +

* Până sâmbătă dimineaţă, la ora 07:00, mai aveţi voie să vă declaraţi ofurile şi să suduiţi nominal, pe faţă; după aia, se interpretează. Tot până sâmbătă dimineaţă, la ora pomenită, mai puteţi profita, dacă e cazul, de vreo găleată sau sticlă de ulei, aşadar săriţi, dacă vă pretaţi la aşa ceva. Sâmbătă se încheie, oficial, campania electorală. Pe partea neoficială, continuă, prin mijloace subversive, dintre care multe îmbracă forme neutre. Am prins la televizor fragmente dintr-o campanie realizată de Autoritatea Electorală Permanentă, cu clipul "Votul tău dă formă României": apar câteva perechi de mâini care modelează din lut (referire la filmul "Ghost", în care Patrick Swayze şi Demi Moore olăreau împreună?) şi, din strădania lor, iese un fel de Românie dintr-o papaleaşcă de culoare ciudată. Nu ne aşteptam la ceva roz, nefiind cazul, dar chiar aşa? Clădim o ţară de chirpici?

* Avem abonament Internet-telefon-TV digital şi nu putem elimina posturi din grilă, deci nu putem scăpa de manele, nici de RTV şi Antena 3 - la care am ajuns, întâmplător, pe când butonam cu sârg. Scandalurile tocmai erau în toi, toată presa zbârnâia pe temele stenogramelor Şova şi Hrebenciuc, retrocedărilor, furturilor de sute de milioane de euro din banii noştri, iar la postul lui Felix, important susţinător al lui Ponta, se zbiera (fiindcă, pentru telespectatorii Antenei 3, răcnetele sunt mai importante decât argumentele, care lipsesc!) ceva la modul că "banii românilor se duc pe salariile procurorilor care se ocupă cu interceptări". Păi, asta vine ca un fel de "Banii românilor se duc pe salariile poliţiştilor care prind criminali! Huo!", nu? E ceva pe postul ăsta, un fel de vibraţie, care sugerează articolul 264 din Codul Penal, cel referitor la favorizarea infractorilor...

* Evident că, pentru mulţi, infractor e doar cel care le dă în cap, le fură portofelul, porcul din coteţ ori telefonul sau le violează bunica. Unul care suge sute de milioane de la stat e un personaj prea îndepărtat şi estompat, greu de închipuit. Poate că ar veni mai lesne să şi-l imagineze alegătorul ca pe un nene rău care îi strică maşina cumpărată cu trudă (n-o zgârie cu cheia, ci o rupe cu gropile, că el a furat, din buget, banii pentru asfaltare), care îi îmbolnăveşte copiii (la şcoală e frig, fiindcă tot el a furat, de la buget, banii pentru încălzire), care îi omoară rudele (că a furat din acelaşi biet buget banii pentru aparatură şi medicamente) etc. Nenea cel rău, repetăm, e greu de materializat, fiindcă nu el bagă mâna în buzunarul românului: aşteaptă ca însuşi românul să-i dea banii săi, sub formă de impozit. Şi nu-i un singur nene, ci prea mulţi!

* Duminică va fi zi de alegeri; ştim că multora vi se fâlfâie de ei, de candidaţi, mai ceva ca bannerele (cu mutrele lor şi cu minciunile debitate de unii) în bătaia vântului, dar ar fi cazul, ar fi normal, ideal, ar fi de folos să ieşiţi la vot şi să votaţi - desigur, după o matură chibzuinţă. Morţii oricum au să voteze cu el; noi suntem vii! Babele rurale analfabete şi cei care nu ştiu cum se numeşte ţara în care trăim oricum au să voteze tot cu el (logic, după ce vor afla că nu mai candidează Iliescu!); noi nu suntem cumpăraţi cu găleţi! Cât despre pensii, aşa-i, el nu le va tăia, vor rămâne cum sunt, chiar şi când, sub înţeleapta conducere, o pâine va costa 500 de lei, iar mezeluri va gusta bietul pensionar doar la următoarele alegeri, pomană electorală în pachetul cu găleată. Asta dacă, până atunci, nu se va da pomană electorală sub formă de colac, lumânare, batistă şi pahar cu colivă, să fie de sufletul României... 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri