Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Legenda Iulian Biţucă merge mai departe

GALERIE
iulian-bituca2
  • iulian-bituca2
- +

Antrenorul emerit împlineşte astăzi 65 de ani. Tehnicianul care a format mai mulţi campioni la sabie îşi încheie colaborarea cu CSM, dar va continua să antreneze



 
Alin Lupeică, Florin Zalomir, Alexandru Siriteanu, Cosmin Hăncianu, Tiberiu Dolniceanu. Aur, argint sau bronz la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, Campionatele Europene. Cuvântul cheie care leagă numele şi performanţele amintite este Iulian Biţucă, antrenorul care i-a descoperit şi format pe campionii amintiţi.
Reputatul tehnician se află astăzi la un moment de răscruce în carieră. Împlinind 65 de ani, Biţucă iese la pensie, încheind conturile cu gruparea locală CSM. “Nici nu-mi vine să cred cum au trecut anii! Şi acum îmi aduc aminte cum m-am apucat de scrimă, la 13 ani, la şapte ani după ce ajunsesem în Iaşi, din judeţul Timiş. Parcă alaltăieri am început să antrenez, lucru pe care l-am făcut voluntar între 1976 şi 1979, aşa de mult mi-a plăcut! Apoi, am trecut la Poli Iaşi, în 1982 la CSS Unirea şi în 2002 la CSM. Parcă ieri le puneam sabia în mână lui Lupeică, Zalomir, Dolniceanu şi celorlalţi campioni pe care i-am luat de copii, i-am format şi i-am lăsat să zboare când deja erau certitudini, ca seniori” rememorează tehnicianul care, la ceas de bilanţ, pune plusurile şi minusurile în balanţă: “Au fost zile, săptămâni, luni, ani de sacrificii, de muncă titanică şi lupte intense. Până la urmă, toate eforturile au meritat! Ce am simţit când România a fost campioană mondială, în 2009, având în echipă trei elevi de-ai mei, Zalomir, Dolniceanu şi Hăncianu, ce am simţit când Dolniceanu a devenit campion european, în 2013, ce am simţit când Zalomir, Dolniceanu şi Siriteanu au ieşit vicecampioni olimpici cu echipa, la Londra, sunt senzaţii pentru care merită să treci peste orice. Firesc, au fost şi decepţii, cea mai mare fiind neconfirmarea, la seniori, a Elenei Munteanu, una dintre cele mai talentate junioare din lume, care luase medalii la Europene şi la Mondiale. Dacă trag însă linie, pot spune cu mâna pe inimă că am lăsat ceva în urma mea!”
Ieşirea la pensie nu înseamnă că Biţucă va încheia conturile cu sabia românească. “Ce s-a întâmplat la Slobozia şi Braşov, acolo unde retragerile unor antrenori din aceeaşi generaţie cu mine a dus la distrugerea unor centre de tradiţie mi-a dat de gândit. Nu vreau să se întâmple nici ce s-a întâmplat la Iaşi, când, după retragerea lui Nicolae Pufnei, am fost silit să iau scrima de aici de la zero. De aceea, voi continua activitatea la Centrul Olimpic de Sabie de la Iaşi şi la clubul meu, Muşchetarul Iaşi, unde lucrez cu copii de 10-11 ani, pe care vreau să-i pregătesc pentru CSS Unirea şi CSM. Totodată, rămân lângă doi foşti elevi de-ai mei, Radu Tofan, de la CSS, şi Alexandru Siriteanu, care sper să intre la CSM, pentru a-i ajuta dacă vor avea nevoie de un sfat de la mine” a încheiat antrenorul emerit. Legenda merge mai departe!

 

Crema scrimei vine azi la Palas
Astăzi, pasionaţii sporturilor vor avea posibilitatea să se întâlnească cu marii campioni ai scrimei. Caravana Scrimei Româneşti face popas cu începere de la ora 11:00 în parcul Palas.Evenimentul are ca scop promovarea scrimei în rândul copiilor din 11 mai oraşe ale României. Fostul campion olimpic Mihai Covaliu, în prezent preşedintele Federaţiei Române de Scrimă şi antrenorul lotului naţional de sabie, precum şi marii campioni ai Iaşului la sabie, din trecut şi de astăzii Tiberiu Dolniceanu, Florin Zalomir, Dan Irimiciuc, Iulian Biţucă, Nicu Rădulescu, Alexandru Siriţianu, Radu Tofan şi Alin Lupeică vor fi prezenţi la evenimentul, în cadrul căruia vor avea loc demonstraţii şi lecţii de scrimă.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri