Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Lumina umbrei divine

GALERIE
Tiberiu Brailean200
  • Tiberiu Brailean200
- +

Suntem la o răscruce cu mai multe plăcuţe indicând mai multe drumuri. Oriunde am apuca însă, ajungem de unde am plecat. Şi atunci nu e mai bună prăpastia prezentului continuu?

Evenimentele se precipită cu o viteză accelerată şi imprevizibilă. Ne grăbim spre instantaneitate, spre Acum. Posibilităţile de a accesa potenţiale noi, practic nelimitate, se multiplică, în urma deschiderii şi redescoperirii esenţei noastre divine în această numită realitate. Se vorbeşte despre o nouă energie, care ar fi generat noi pasiuni şi care ar conduce spre o eră nouă a compasiunii şi încrederii. Acestea încep cu noi şi continuă cu ceilalţi, după o perioadă dramatică. Onoraţii pe ceilalţi cu compasiunea voastră.

Aveţi încredere în voi, acolo este Alfa şi Omega. Vremurile reflectă nivelul de conştiinţă dominant. Acum sunt multe energii blocate în conflicte, care pot deveni - cum spuneam - dramatice. Dacă fiecare ar avea conştiinţa a cine este cu adevărat, încrederea ar creşte enorm şi aceste energii ar fi eliberate. Avem semnale care ”ţipă” în acest sens, dar nu le băgăm în seamă. Ce aşteptăm pentru a înţelege că suntem-ceea-ce-suntem? Calamităţi? Nu am învăţat mai nimic nici din cele existente. Pur şi simplu nu înţeleg de ce ne autolimităm potenţialul uriaş pe care-l avem. Putem zbura, dar ne place să ne târâm. Suntem o rasă care evoluează foarte greu. Problema principală pare să fie Celălalt, încă de la Cain şi Abel. N-am înţeles nimic nici din povestea aceea, dovadă că o tot repetăm.

Urmăriţi cu atenţie cât de prost respirăm, şi e doar un reflex al neliniştii continue în care trăim. Esenienii aveau un soi de mantră pe care o repetau mereu: ”Fii liniştit/ Să ştii că Eu sunt Dumnezeu”. Câte virtuţi aduce liniştea!... Pacea... ”Fericiţi făcătorii de pace”. Cine îndrăzneşte să ucidă viaţa ce nu poate fi ucisă? Rămâne cu exerciţiul, dar şi cu o grămadă de suferinţă. Paradisul e în noi, l-am părăsit singuri şi l-am înlocuit cu tot felul de surogate. Eu, pur şi simplu, nu pot să înţeleg. Unii spun că am fost ispitiţi şi, într-adevăr, e greu să rezişti uneori. Dar Dumnezeu nu îngăduie să fim ispitiţi peste puterile noastre. Înseamnă că totuşi cedăm prea uşor.

Aici nici educaţia nu ne ajută. În puţine familii se face o educaţie bună, în puţine biserici. Iar la şcoală e un dezastru. Învăţăm tot soiul de prostii, care nu mai sunt nici dogmatice, nici filosofice, nici ideologice, nici ştiinţifice, nici artistice; câte ceva din toate, dezarticulat ca trupul lui Osiris. ”Un orb conduce pe alt orb”. Cine să înveţe pe cine? În şcoli trebuie să se predea spiritualitate, spunea G. Călinescu. De acord; de unde luăm profesorii? Cu ce avem acum, cu excepţiile de rigoare desigur, ne ducem fix în prăpastie. Am pierdut deja o generaţie (24 de ani), iar următoarea nu are decât slabe temeiuri de propăşire. Probleme sunt la toate nivelurile, dar mai ales în managementul educaţiei. Cum o să te înveţe să fii cineva care nu ştie cine este? Ego-uri sunt multe şi inteligenţe, problemele încep de la caracter, de la onoruri greşit înţelese, orgolii, bani, invidii... Dar cel mai grav mi se pare că sunt profesori cărora le sclipeşte răutatea originară, că are şi răul un început, în ochi. |ştia te pot sminti pe viaţă. Evitaţi răul ex catedra. Evitaţi toate formele răului, începând prin a le extirpa corespondentul din voi, pentru că aşa începe alunecarea.

Mare atenţie la alegerile pe care le facem, ele dau contur ”Arborelui vieţii”. Creşteţi nivelul de conştiinţă, compasiunea şi încrederea. Astfel, veţi avea vreme divină şi veţi atinge starea de Acum, adică traiul conştient într-un prezent continuu. Şi nu uitaţi că noi creăm această numită realitate. Cum mai spuneam undeva, ea nu este o iluzie, ci o iluzie a iluziei. Aşadar, să fim adevăraţi, chiar în plină lumină a umbrei divine şi nu ca o umbră a luminii polare.

Stăm cu un picior în nou şi cu celălalt în vechi, pe o punte, iar sub noi se deschide prăpastia prezentului. E ceaţă şi nu se vede nimic. Totuşi, soluţia nu poate fi decât înainte, zic eu, chiar de-a buşilea, asta în ideea că sensul ar avea vreun sens. Oricum e absurd, asta însemnând că soluţia întoarcerii sau cea a stagnării sunt la fel de pertinente, deoarece tot acolo ajungem. Altfel spus: suntem la o răscruce cu mai multe plăcuţe indicând mai multe drumuri. Oriunde am apuca însă, ajungem de unde am plecat. Şi atunci nu e mai bună prăpastia prezentului continuu?

Urlă lupii a iarnă grea, dar iarna nici gând să vină. S-au ţâcnit şi lupii, vă daţi seama? Cred că anunţă o realitate virtuală, o pace cu Iranul, ceva. Apropo, începutul de pace cu Iranul face parte din noua strategie americană de reorientare spre Asia. Rusia şi Turcia au schimbat şi ele orientarea, ba şi Egiptul şi Emiratele Arabe Unite, numai Arabia Saudită, care tocmai schimbă a treia generaţie de şeici saudiţi se mai gândeşte, iar Israelul e împotrivă. Anul acesta americanii se cam retrag din Orientul Mijlociu? Ce vor face israelienii? Îşi fac ochii oblici, ca toată lumea şi schimbă Elveţia cu Singapore, mare lucru!

Ne aşteaptă noi experienţe şi surprize, căci duhul lumii lucrează, ba şi alte duhuri suplimentar. Duhul tău, de pildă, lucrează? Continuu, nu? Asta înseamnă că viaţa curge, ghemul se deşiră şi ursitoarele spun poveşti trăsnite, cu bozoni, bitcoini şi alte personaje noi. Altfel spus, se manifestă alegerile făcute, conştient sau nu. Important e să fim în lumină, ”umbra lui Dumnezeu” cum îi spunea cineva, o lumină neorbitoare, pentru ca nu orbii întunericului să mai conducă alţi orbi, încetinind procesul divin, ci fiii născuţi ai luminii care suntem. Curaj!

Tiberiu Brăilean este profesor universitar doctor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii “Al.I. Cuza” Iaşi

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri