Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

PASTILA DE MANAGEMENT

Manager sau antreprenor?

GALERIE
Schipor Dan-consultant management
  • Schipor Dan-consultant management
- +

Periodic sunt abordat de diferiţi manageri să-i ajut să se decidă dacă a renunţa la management şi a intra în antreprenoriat este o idee bună sau nu. De regulă motivaţia acestora de a evalua antreprenoriatul în locul statutului de angajat ţine de: conştiinţa propriei valori şi a rolului jucat în cadrul organizaţiei în care activează în prezent, insatisfacţia modului de remunerare actual, divergenţa de viziune între el şi acţionariatul companiei sau controlul excesiv la care este supus şi lipsa libertăţii de acţiune.

Acelaşi tip de întrebare: dacă să se angajeze sau să înceapă o afacere pe cont propriu, o primesc frecvent şi de la studenţii cu care interacţionez în cadrul sesiunilor de training pe care le desfăşor. Motivaţia tinerilor de a accesa antreprenoriatul în locul angajării vine în special din nevoia unei libertăţi de acţiune mai mari şi din imposibilitatea găsirii unei poziţii bine plătite la început de cariera.

Dacă tendinţele prezentate mai sus pot părea oarecum fireşti motivate de nevoia unei libertăţi mai mari de acţiune şi a posibilităţii unui câştig potenţial mai ridicat , recent am observant o altă tendinţă destul de evidentă: antreprenori care îşi doresc să renunţe la afacerile lor şi care şi-ar dori un post de manager într-o companie mai mare sau cu mai puţine probleme decât organizaţia lor. Motivaţia lor este dată în special de nivelul ridicat de stres, lipsa timpului liber şi riscurile mai mici pe care o potenţială poziţie de management o presupune în comparaţie cu antreprenoriatul.
Ca şi în cazul multor alte întrebări care ţin de ştiinţele sociale nu există un singur răspuns corect la întrebarea din titlu. Există însă nişte principii de bază care trebuie luate în seama atunci când decidem dacă vrem să fim manageri sau antreprenori. În primul rând trebuie înţeles foarte bine care sunt asemănările şi deosebirile dintre cele două ipostaze sociale în care ne-am putea afla. Asemănările ţin de faptul că ambele roluri se referă la conducerea unor organizaţii către un rezultat şi implică luarea de decizii şi coordonarea de oameni. Ce le diferenţiază este modul în care se întâmplă acest lucru. Antreprenorul de regulă realizează acest lucru prin exploatarea unor oportunităţi şi prin atragarea de resurse material şi umane în demersul sau. El îşi asumă de regulă un grad de risc mai ridicat, are o libertate de acţiune mai mare şi foloseşte de regulă mai multă muncă şi mai puţine cunoştinţe de management în procesul de conducere a organizaţiei către obiectivele stabilite. Este de regulă ghidat de instinct şi motivat de acţiune şi acoperirea propriilor nevoi.
Managerul de regulă apelează la analize, sisteme şi instrumente pentru a creşte performanţele şi pentru a reduce riscurile organizaţiilor pe care le conduce. El caută predictibilitatea mai degrabă decât un rezultat foarte ridicat şi se bazează mai mult pe argumente de ordin raţional decât pe propriile instincte în luarea deciziilor.
Un alt principiu care ar putea ajuta în rezolvarea dilemei din titlu este legat de faptul că răspunsul corect pentru fiecare dintre noi trebuie să plece de la analiaza propriului tip de comportament predilect. O persoană orientată către analiză şi care are nevoie de predictibilitate şi risc scăzut va face faţă cu eforturi psihologice foarte mari în pozitia de antreprenor. La fel se va întâmpla cu o persoana cu convingeri personale foarte puternice şi care are nevoie de libertate de a se manifesta pe baza propriilor instincte şi trăiri într-o poziţie managerială.

Un ultim principiu care ar putea clarifica răspunsul din titlu se referă la condiţiile absolut necesare de îndeplinit pentru a juca fiecare din cele două roluri. Trebuie avut în vedere că nu poţi fi antreprenor dacă nu rişti un anumit tip de resursă (muncă, bunuri materiale sau financiare) pe care să o pui la dispoziţia organizaţiei fără a exista o contraprestaţie certă şi directă. Totodată nu poţi deveni un manager competent dacă nu eşti dispus să înveţi şi să înţelegi mecanismele care guvernează această ştiinţă socială. Vă urez success în găsirea răspunsului oprim pentru fiecare dintre voi!.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri