Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Marea împărţeală electorală a banilor publici. Din 4 în 4 ani se refac parcurile

GALERIE
nichita
  • nichita
- +

Acţiunea s-a declanşat pe două fronturi. La Primăria municipiului s-au alocat bani pentru refacerea parcurilor de joacă şi asfaltarea unor străzi din cartiere. Astfel, din patru în patru ani se reamenajează parcurile. La Consiliul Judeţean, PSD se joacă de-a axele. Cele trei axe majore de drumuri care străbat judeţul au fost date uitării şi au intrat în ecuaţia politică 8 „subaxe“. A urmat „coafarea“ criteriilor pentru a stabili ordinea în care vor începe asfaltările.

Anul electoral 2016 se anunţă a fi unul gene­ros din punctul de vedere al investiţiilor care vor fi demarate de municipalitate. Primarul inte­ri­mar Mihai Chirica a anunţat ieri că astăzi vor fi aprobate în Consiliul Local (CL) proiecte edi­li­tare importante ce ţin de modernizarea de străzi sau refacerea de spaţii de joacă. Suma totală necesară pentru realizarea investiţiilor se ridică la peste 100 milioane lei. O parte dintre proiecte ar urma să beneficieze de finanţare de la bugetul local, în contextul în care unele trebuiau începute încă din 2015, dar au fost înregistrate întâr­zieri în realizarea documentaţiilor.

Anunţul lui Chirica de ieri seamănă izbitor cu unele declara­ţii ale lui Gheorghe Nichita din anul 2003. Acum 12 ani, Nichita, din poziţia de primar interimar, anunţa, de asemenea, investiţii masive în oraş. La fel ca actualul edil, Nichita îşi pregătea candidatura la alegerile locale din anul următor.

Amplu program de modernizare a străzilor

Potrivit lui Chirica, pe ordinea de zi a CL vor figura două proiecte de hotărâre cu privire la modernizarea de străzi. Primul face referire la refacerea a 17 străzi (Fundac Socola, Fundac Bu­cium, Fundac Păun, Plopii fără Soţ, Dealul Bu­cium, Ştefan Octavian Iosif, Teascului, Călugă­reni, Olteniei, Bucovinei, Transilvaniei, Căzăr­mi­lor, Iancu Bacalu, Petru Movilă, Sfântu Andrei, Tănăsescu şi Atelierului), valoarea totală fiind de 38,1 milioane lei (inclusiv TVA), potri­vit proiectului de hotărâre.

„Am demarat prin fonduri europene un amplu program de sus­ţinere a străzilor din Iaşi. Am reuşit să reabi­lităm cea mai importantă tramă stradală (...), nu a fost uşor pentru că a necesitat o muncă deosebită, prin toate cele 16 proiecte europene, toate au vizat, aproape de fiecare dată, şi un proiect care să ducă la modernizarea străzilor. Acest proiect de modernizare a străzilor va continua“, a declarat Chirica.

Alături de cele 17 străzi, primarul interimar a mai vorbit de reabi­litarea de artere de circulaţie din cartierele Valea Adâncă, Păcureţ şi Ţicău. Faţă de cele 17 străzi care sunt nou-proiectate, în acest caz este vorba despre o actualizare a indicatorilor tehnico-economici, de la 40,6 milioane lei la 50,8 milioane lei (inclusiv TVA), conform proiectului de hotă­râre. „Toate aceste lucruri le facem pentru a putea pregăti viitorul plan de buget pentru anul 2016“, a precizat primarul interimar.

Un alt proiect de infrastructură, aflat acum în fază de licitaţie, face referire la reabilitarea străzilor Vişan, Petru Culianu şi a aleii Culianu, investiţia urmând a fi de maximum 7,6 milioane lei (cea mai mare valoare licitată de ofertanţi). La aceste artere, lucrările trebuiau demarate în 2015, dacă nu ar fi existat întârzieri. De-a lungul anului, Chirica a făcut referire uneori şi la pachetul celor 17 străzi, dar fără a preciza în mod concret când vor demara lucrările.

Încep lucrările la aproape 100 de spaţii de joacă

Un alt program amplu detaliat de primarul interimar este cel privind reabilitarea a 93 de spaţii de joacă. Acelaşi program era anunţat şi în luna ianuarie 2015 de către Chirica. Atunci, el estima că debutul lucrărilor va fi în cursul acestui an, după aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei. Acest pas va fi făcut abia astăzi, astfel că o sumă de 20 milioane lei ar urma să fie investită în 2016.

„Este un proiect amplu, început de aproximativ cinci ani, de data aceasta venim cu un pachet de aproximativ 93 de locuri de joacă pentru copii, toate modernizate cu echipamente noi, este o suprafaţă totală de peste 30.000 mp, mobilier urban, covor sintetic, alei de acces, pavaj acolo unde este necesar şi toate celelalte lucruri de care au nevoie copiii“, a menţionat Chirica.

El a adăugat că locurile de joacă vor fi făcute „etapizat“. Ultima investiţie majoră în spaţii de joacă a Primăriei a fost demarată tot în an electoral. În 2012, a început un program amplu pentru amenajarea a 123 de spaţii de joacă, unele dintre acestea inaugurate în plină campanie electorală de către primarul suspendat Gheorghe Nichita. La toate aceste investiţii enumerate mai sus pentru 2016 se adaugă şi achiziţia de autobuze noi.

Decembrie, luna tăierilor de panglici

Până la sfârşitul acestui an, primăria ar urma să finalizeze lucrările la proiectele europene aflate în implementare. Recent, primarul interimar a anunţat şi un calendar în cazul proiectelor aflate în ultima etapă de execuţie: sistemul de management al traficului (30 noiembrie), pasajul Băncilă (16 decembrie), axa sud Podu Roş - Nicolina (10 decembrie), refacerea zonei Piaţa Unirii - Lăpuşneanu (20 decembrie), reabilitarea carosabilului Splai Bahlui mal stâng (22 decembrie), Muzeul Municipal (20 decembrie) şi Şcoala Carol I (10 decembrie).

VEDEŢI CUM SE JOACĂ DE-A AXELE CONSILIERII JUDEŢENI:

TABEL: Împărţirea banilor la CJ Iaşi pentru asfaltări, mai grea decât astrofizica

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri