Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Meditaţiile copilului îi ajung pe părinţi cât salariul minim. Cât costă ora la diferite obiecte

GALERIE
meditatii elev
  • meditatii elev
- +

Examenele naţionale, în special bacalaureatul, au scos din buzu­narele părinţilor şi echivalentul unui salariu net din minimul pe economie. Cei mai căutaţi profesori an de an sunt în primul rând cei de la clase, iar disciplinele la care elevii fac cel mai intens pregătire sunt româna şi matematica. În funcţie de meditator, preţurile di­feră mult. Dacă un elev alege să facă meditaţii la matematică cu un student ori un dascăl la început de drum, preţul unei şedinţe de două ore este cuprins între 20 şi 40 de lei. Meditaţiile cu un profesor cu experienţă de peste 5 ani în meditaţii ajung însă la 50-60 de lei şedinţa. 

Dacă ar fi să facem un mic calcul, un elev care face câte două şedinţe pe săptămână la română şi matematică, în pregătirea pentru bacalaureat, ar trebui să scoată din buzunar 110 lei, dacă aleg să facă meditaţii cu un student, şi 220 de lei, dacă aleg să facă meditaţii cu un cadru didactic cu experienţă. Pe o lună, preţul pe meditaţii ar ajunge între 440 de lei şi 880 de lei, adică netul unui salariu minim pe eco­nomie. Mihai C. este profesor de matematică cu un an experienţă şi face meditaţii cu elevii de clasele I-XII. Crede că 40 de lei este o sumă acceptabilă pentru ambele părţi, şi că meditaţiile lui au rolul de a le arăta elevilor că „matematica nu e naşpa“, după cum chiar el spune. „În general, matematica nu se recuperează, ci se învaţă cum trebuie, la timp. Cei care vor 10 ar trebui să înceapă cu un an înainte, nu este nimic standard, nu există o reţetă a succesului“, spune acesta.

Când să începem?

Loredana Panainte oferă meditaţii doar elevilor de clasa a VIII-a, pentru evaluarea naţională. Cere 50 de lei pentru două ore de pregătire la matematică. „Prima întrebare pe care o pun părinţilor este ce notă a luat copilul la simulare. Dacă a luat 3, în două luni nu ştiu dacă îl pot ajuta să ia un 7. De trecut, se poate, dar mai mult este greu. Am copii care m-au sunat şi cu o lună înainte de examen, şi care mi-au spus că au luat nota 2 la simulare. Cu aceşti copii nu fac meditaţii deoarece mi-e ruşine să iau banii părinţilor de pomană. Un copil care se pregăteşte de eva­luarea naţională şi care nu este la zi cu cunoştinţele ar trebui să facă trei şedinţe pe săptămână, dacă doreşte să obţină o notă bună, iar un copil care doreşte nota ma­ximă, de două ori pe săptămână. Aceştia din urmă pot veni şi cu două luni înainte de examen, ori chiar şi cu o lună. Ei doar în­treabă ce nu au înţeles la clasă“, spune profesoara.

Cu peste 10 ani de experienţă în învăţământ este şi doamna M.O., care nu a dorit să ne dezvăluie câţi copii a avut anul acesta la meditaţii. „Dacă pot recupera cu ei în timp record, depinde foarte mult şi de nivelul copilului. Eu nu am picaţi până acum. În general, se începe pre­gătirea cu jumătate de an înainte. Cu cei care vin pe ultima sută de metri şi nu sunt pregătiţi, nici nu fac pregătire, deoarece eu nu vreau să colecţionez eşecuri!“, mărturiseşte profesorul.

Un program mai rigid este pus în practică de doamna A.C, cadru didactic de peste 2 ani. „Eu selectez copiii cu care lucrez de la începutul anului, foarte rar iau pe traseu, deoarece timpul este scurt. Acum am pentru bac la pregătire 5 elevi, iar pentru evaluarea naţională alţi 5. În total, în această periadă am avut 15 persoane la pregătire, începând cu clasa a II-a şi până la stu­denţi“, povesteşte profesoara, care oferă meditaţii încă din primul an de facultate.

Informatica e scumpă

Marta A. cere 30 de lei pe o oră jumătate şi meditează elevi de la clasele a V-a şi până la liceu, la limba română. Nu are decât 21 de ani, este studentă, şi este doar de anul trecut pe piaţa meditaţiilor. „De regulă elevii vin cu probleme mari la gramatică. Am avut şi adulţi la pregătire, care au dat examen la Poliţie. Eu fac câte o şedinţă pe săptămână, chiar şi cu o lună înainte de evaluarea naţio­nală“, spune tânăra, care are cel mai mic preţ de pe piaţă.

Cadrele didactice pe care le-am contactat, şi care cer 60 de lei pe şedinţă, nu au fost de acord să ne împărtăşească din experinţa lor de profesori medidatori. Cele mai mari preţuri sunt pentru disciplina informatică, unde unul din profesorii care îşi fac reclamă pe site-uri specializate cere şi 100 de lei pentru două ore în pregătirea tinerilor pentru proba de la bacalaureat.

Studenţii care oferă meditaţii la informatică pornesc şi de la 15 lei, însă cei cu experienţă ajung şi la 80-100 de lei. La anatomie, biologie şi chimie, preţu­rile sunt cuprinse între 30 şi 50 de lei, la fizică şi geografie între 25 şi 40 de lei, la istorie între 35 şi 50 de lei, iar la engleză între 20 şi 50 de lei.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri