Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Mersul omenesc

GALERIE
briscan zara
  • briscan zara
- +

Aţi încercat vreodată să conştientizaţi felul în care mergeţi sau să vi-l schimbaţi? Aşa e că dacă aţi făcut-o, v-aţi împiedicat imediat, aţi început să mergeţi împleticit şi nu vă mai recunoşteaţi pe voi înşivă?

Este firesc, pare neimportant, trece uşor cu vederea, deşi ceva parcă scapă privirii, ceva vrea să ne vorbească, dar nu ştim cine sau ce este acel ceva. E vorba despre mersul oamenilor, mersul nostru al fiecăruia în parte care spune mai multe despre noi înşine decât ne putem imagina. Mers ţanţos, mers umil, de om timid, mers retras care parcă se ascunde în spatele hainelor sau al umbrelor încercând să nu fie băgat în seamă, mersul de om îndrăznet, de afemeiat sau de homosexual, de om sărac sau bogat, inteligent sau prost, de femeie sau de fată, de călugăriţă sau de damă de companie, de profesor, de inginer zootehnist. E imposibil să nu-l fi observat uneori când este prea evident. Atunci parcă îl citeşti, îţi stă pe buze să îl descrii, dar te ţine în loc faptul că nu există alfabet pentru aşa ceva. E posibil ca unii psihologi, cei care interpretează” gesturile vedetelor de la televizor, să încerce să facă ceva în acest sens, dar e încă neoficial, nu e nimic pus pe hârtie.

Pe mine, unul, mă fascinează. Îmi place să analizez mersul oamenilor de pe stradă, să încerc să le ghicesc felul de a fi sau ce gândesc în momentul respectiv, poziţia lor socială, dacă sunt obosiţi sau stresaţi, fericiţi sau trişti. Sunt nespecialist în domeniu, evident, sunt un simplu diletant în materie, dar cred, din observaţiile de până acum, că există o strînsă legătură între felul cum merg oamenii şi felul în care ei gândesc.

Aţi încercat vreodată să conştientizaţi felul în care mergeţi sau să vi-l schimbaţi? Aşa e că dacă aţi făcut-o, v-aţi împiedicat imediat, aţi început să mergeţi împleticit şi nu vă mai recunoşteaţi pe voi înşivă? Mersul este ceea ce suntem cu adevărat fără să ne prefacem. De aceea la toate interviurile care se realizează pentru orice poziţie în stat, în firmă sau în armată, ar trebui ca oamenii din comisia de examinare să pună pe candidaţi să se ridice din scaun şi să meargă câţiva paşi prin cameră. S-ar rezolva multe dileme, pe cuvânt. Îţi poţi da seama dacă omul respectiv ascunde ceva, are tendinţa să înşele aşteptările sau, din contra, dacă este sincer, honest, muncitor, sârguincios, serios în ceea ce face.

Ca să fac o categorisire a mersurilor cred că ar trebui să încep cu bărbaţii şi să termin cu femeile.

Mersul bărbaţilor este de trei feluri: mersul de bărbat sigur pe el, cel nesigur pe el şi cel indiferent. Probabil se ştie despre ce vorbesc. Bărbatul sigur pe el merge întotdeauna drept, cu pieptul în faţă, vârfurile picioarelor uşor depărtate sugerând o stabilitate şi un echilibru imperturbabile. Îl dau aici ca exemplu perfect pe Vladimir Putin. Bărbatul nesigur calcă de parcă ar merge pe cărbuni încinşi, zici că ezită la fiecare pas, deşi înaintează continuu, vârfurile picioarelor sunt orientate spre interior, poziţia corpului este una curbă cu capul uşor aplecat în faţă, spatele încovoiat, mâinile de multe ori sunt împreunate. Francois Hollande este candidatul ideal pentru acest tip. Bărbatul indiferent este cel care se simte în costum ca şi cum ar fi în pijamale. Îl recunoaşteţi pe Traian Băsecu? Nimic nu-i perturbă relaxarea corpului, a coloanei vertebrale, a genunchilor.

De foarte multe ori un bărbat are acelaşi mers toată viaţa. Acest mers se imprimă în adolescenţă când corpul şi mintea încep să se definească, şi se stabilizează pe parcurs devenind de neînlăturat. Totul este la nivel semiconştient şi ajunge un reflex. Uneori, destul de rar, e posibil ca un adult să fie cu totul schimbat faţă de perioada adolescentină, dar mersul să-i fi rămas acelaşi care trimite în exterior mesajul greşit. În acest caz mersul poate fi, aşadar, înşelător.

Unii bărbaţi încearcă să treacă de la o categorie la alta, dar de cele mai multe ori sunt falşi. Recunoşti de la o poştă un ins care a mers toată viaţa lui umil, iar acum încearcă să pară ţanţoş, şi invers. Să ne amintim, de exemplu, mersul lui Ceauşescu din timpul vizitelor de lucru, mers de om simplu care încearcă să pară altfel, de ţăran care încearcă să treacă drept domn, de individ fără profunzime, dar care ascunde ceva. În comparaţie cu mersul lui Gobraciov, stăpân pe el, domn adevărat cu prestanţă şi profunzime, unul firesc, nu pare nimic nenatural acolo. Nu mai vorbesc de cât de comic poate fi un timid care se strofoacă să pară indiferent, e magistral.

E drept că pe covorul roşu e oricum diferenţă mare între mersul fiecărui tip de bărbat. Aproape toţi încearcă să fie diferiţi. Toţi în afară de cel indiferent. La Băsescu, dacă e să îl alegem tot pe el, nu e mare diferenţă între cele două situaţii de mers. El nu are tendinţa sau dorinţa de a se preface, a realizat cu mult timp în urmă că felul în care arată nu poate fi schimbat şi şi l-a asumat atât de bine, încât nu mai poate ieşi din el. Poate merge la o întâlnire cu Putin sau la o bere cu Udrea, va avea o singură legănare. Victor Ponta, în schimb, în momentul în care se află pe covorul roşu devine ţeapăn, încearcă tot timpul să iasă din înţepenirea aceasta de care este conştient prin mai multe gesturi, dar nu-i iese întotdeauna.

La femei, majoritatea au două feluri de mers, unul în casă şi altul pe stradă Asta este extem de important de reţinut. Nu ştiu dacă aţi observat, dar toate femeile, şi aici spun chiar toate, manifestă aceste două tipuri: mersul relaxat în şlapi şi în halat, cel cu care se deplasează de la baie la bucătăria proprie când sunt singure sau cu familia, şi mersul atunci când sunt îmbrăcate de oraş, de seară sau de petrecere. Este o diferenţă colosală între cele două modele” care vin în mod natural, din instinct. Am observat uneori că poţi avea surpriza de a nu-ţi mai recunoaşte propria prietenă, soţie sau mamă, dacă o vezi de la depărtare şi îmbrăcată altfel decât cum o ştii. Nimic nu mai este relaxat atunci, totul este controlat, de la poziţia spatelui la cea a pieptului, capului, picioarelor. Fiecare dintre mişcări trebuie să transmită ceva, un mesaj lumii: siguranţă, stăpânire, frumuseţe şi farmec infinit.

Eu încerc de ani buni să merg drept, mândru, să păşesc rar şi aşezat ca să transmit încredere şi siguranţă, dar nu-mi ies decât grabă, împleticeli şi cocoaşe…

Briscan Zara este scriitor şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri