Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Moarte pe cer, deznădejde pe pământ

GALERIE
emil stratan200
  • emil stratan200
- +

Rândurile acestea îi vor irita pe toţi cei care cultivă relaţia cu Rusia şi mai ales pe tinerii kgb-işti aflaţi astăzi la putere.

Evenimentele care se petrec în preajma noastră, fie că vorbim despre cele din ţară, fie, mai ales, despre cele din afara graniţelor, te înfioară.

Cu excepţia preşedintelui, nimeni nu a condamnat de la bun început catastrofa aviatică din Ucraina. Din ce motive - îi las pe ei să spună, dacă au curajul. Mai mult chiar, domnul ministru al Apărării, Mircea Duşa, cu bretonul său de DJ, declara: "În zilele acestea, a existat un incident în care şi-au pierdut viaţa 298 de civili… (pentru domnia-sa, a fost un incident!), sper să se evalueze cât mai rapid cauzele…, aşa cum au solicitat liderii mondiali". Domnul Duşa mai că are acelaşi punct de vedere cu domnul Putin. Despre ce incident vorbim când o rachetă rusească spulberă pe cer vieţile a 298 de oameni? Când câţiva copii, cu tot cu părinţii sau bunicii lor, în loc să se bucure de vacanţă, ajung pe ultimul lor drum? Când peste o sută de specialişti în domeniul SIDA care urmau să participe la Conferinţa Mondială AIDS 2014 îşi găsesc sfârşitul în această catastrofă aviatică?

Iată un fragment din scrisoarea deschisă ce i-a fost adresată lui Putin de către tatăl unei adolescente olandeze care şi-a pierdut viaţa în această tragedie atroce:

"Dle Putin, Monstrule,

Mii de mulţumiri liderilor separatişti din Ucraina pentru că au ucis-o pe draga şi singura mea fiică… Domnilor numiţi mai sus, sper că sunteţi mândri că aţi inclus-o şi pe ea în războiul vostru… pe ea şi viaţa ei scurtă. Sper că vă puteţi uita în oglindă după ce aţi făcut!... Tatăl lui Elsemiek, a cărui viaţă este ruinată de tine, Monstrule"!

De ce mărturii cutremurătoare mai aveţi nevoie, domnule ministru, pentru a vă convinge că nu de un incident a fost vorba, ci de un act terorist?

Un martor ocular declara: "Corpuri cădeau din cer, pe acoperişuri şi în grădini, de am crezut că sunt bombe". Unul dintre aceste trupuri era al românului Andrei Anghel, student în anul II la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj.

Politicienii noştri, în loc să ia atitudine faţă de complicitatea ruşilor, de politica lor şovină, se luau tot de Băsescu.

Distinsul senator Sorin Roşca Stănescu critica declaraţiile preşedintelui motivând că nu au susţinere nici politică, nici populară şi că Băsescu se comportă ca şi cum ar juca barbut prin porturi. Iată ce limbaj are jurnalistul - liberal de conjunctură. D-sa nu ştie că politica externă a României este atributul Preşedinţiei.

Spre deosebire de cei amintiţi, ex-ministrul Culturii, Daniel Barbu, evită să se pronunţe, deoarece ancheta este în desfăşurare, iar Băsescu nu a făcut altceva decât să se umfle în pene!

După opiniile politicienilor noştri, totul ar trebui să se uite la fel cum s-a uitat şi tragedia aeriană de la Smolensk, de acum patru ani, când întreaga conducere poloneză a fost spulberată, ca să nu mai vorbim de blândeţea Europei Occidentale în privinţa acestui accident. Excepţie fac doar prim-ministrul Regatului Unit, David Cameron, prim-ministrul Australiei, Tony Abbott, şi premierul olandez Mark Rutte, care declară: "Cel mai negru scenariu a devenit realitate: am fost loviţi de unul dintre cele mai mari dezastre aviatice din istoria Olandei". Doar aceştia, împreună cu Barack Obama, vor să impună Rusiei sancţiuni economice cât mai drastice. 

O asemenea catastrofă aviatică survenită în inima Europei şi cei 298 de morţi sunt tot atâtea capete de acuzare la adresa unei comunităţi internaţionale incapabile să gestioneze situaţia din Ucraina.

Dar să ne întoacem la ale noastre. Pe partea stângă, totul este defrişat, doar Victoraş vâsleşte spre Preşedinţie. Singurul care-l mai deranjează este Andrei Pleşu, care, într-un articol publicat în Adevărul, afirma: "Victor Ponta nu e vinovat, face şi el ce poate… Problema este că pur şi simplu nu e la locul lui… Nu te poţi supăra pe un ins încă nealcătuit, nearticulat, fluid, imprevizibil nu prin subtilitate dinamică, ci prin carenţă structurală… Nu te poţi supăra - să zicem - pe o amoebă… Pe scurt: nu Traian Băsescu, nu Crin Antonescu, nu televiziunile şi gazetele «băsiste» îi fac cel mai mare rău lui Victor Ponta. Cel mai mare rău i l-au făcut deja camarazii lui de partid."  

Comparaţia cu o amoebă l-a supărat din cale-afară pe marele purtător de cuvânt Nicolicea, un grobian fără pereche în Parlamentul României. Acesta a simţit nevoia să-i dea domnului Pleşu o replică, pe care nu sunt sigur că hârtia de ziar o va suporta. Cu o crasă neruşinare, şi-a permis să-l compare pe dl Andrei Pleşu cu un coprofag. Dar cine este oare coprofagul?

Dacă dl Ponta va mai accepta prin preajmă asemenea specimene, va fi propriul său învins, vorba magistrului Mihai Ursachi: "Învinsu-m-am însumi,/ săltă cel învins de el însuşi,/ şi rob am făcut din învinsu-mi,/ şi clipa aceasta învinsu-şi/ striga cu izbândă învinsu-m-am însumi".

Pe partea dreaptă e o inflaţie de candidaţi. Fuziuni prin absorbţie, fuziuni prin comasare, dar situaţia se complică. Klaus Johannis l-a învins pe Crin Antonescu, Tăriceanu şi-a făcut partid, în timp ce Elena Udrea speră.

Le dedic tuturor candidaţilor poemul "Alesul", scris tot de magistrul Mihai Ursachi şi publicat în volumul Inel cu enigmă, volum ilustrat de bunul său prieten Ioan Gânju şi apărut în 1970, la Editura Junimea: "Vedeţi-l: acesta e cel care poartă însemnele,/ Acesta e cel copleşit de noroc şi de steme,/ Acesta e cel care (nu) tace./ Fericiţi-l, prealăudaţi-l şi fie-vă/ Milă de el."

 

Emil Stratan este curator al Galeriilor de artă Eleusis

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri