De Sănătate

Punem punctul pe știi

Nenorocirea ce a lovit familia unui bărbat de 41 de ani a salvat alte două vieţi

luni, 24 aprilie 2017, 01:50
4 MIN
 Nenorocirea ce a lovit familia unui bărbat de 41 de ani a salvat alte două vieţi

Familia acestui bărbat, aflat în moarte cerebrală după un accident vascular iscat în mod total neaşteptat, a decis să doneze organelle. Unul dintre fericiţi este un ieşean de 37 de ani, care a primit un rinichi după o boală gravă ce îl chinuia încă de la vârsta de 4 ani.

Un bărbat în vârstă de 41 de ani aflat în moarte cerebrală în urma unui accident vascular cerebral hemoragic a salvat vieţile mai multor ieşeni, după ce familia sa a fost de acord să îi fie donate organele. Deşi familia îl ştia sănătos, acestuia i s-a făcut rău la sfârşitul săptămânii trecute şi a căzut efectiv din picioare, medicii constatând că a fost vorba despre un grav accident vascular cerebral. Bărbatul era agent de pază la o societate comercială din Piatra Neamţ, de unde era şi de loc. Astfel, sâmbătă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ au fost prelevate ficatul, corneele şi rinichii. Unul dintre rinichi a ajuns la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ din Iaşi, iar celălalt la Bucureşti. Rinichiul a fost transplantat în noaptea de sâmbătă spre duminică la un bărbat de 37 de ani, din judeţul Iaşi, care era cunoscut cu o boală de rinichi de la vârsta de patru ani. „Bărbatul făcea hemodializă de şase ani, iar acum după in­tervenţie lucrurile evoluează bine. La evaluarea dinaintea transplantului, la operaţia în sine şi după intervenţie, au participat în total 20 de persoane, medici şi asistente, iar intervenţia propriu zisă a durat aproximativ trei ore“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic specialist ne­frolog şi purtător de cuvânt al uni­tăţii medicale.

 
Al doilea transplant pe acest an făcut la Iaşi
 
Acesta a fost al doilea transplant de la un donator cadaveric efectuat în acest an, primul fiind înregistrat în luna ianuarie, când o fetiţă de doar 11 ani din Vaslui a intrat în moarte cerebrală după ce s-a izbit cu sania într-un stâlp. Atunci, o echipă mixtă de medici din Iaşi şi Bucureşti au prelevat ficatul, rinichii şi cor­neea fetiţei, doar unul dintre rinichi şi corneea rămânând însă la Iaşi, restul organelor plecând la Bu­cureşti. De această dată, ficatul a rămas la Iaşi, în cursul zilei de sâmbătă fiind efectuat şi primul transplant hepatic din acest an. Ficatul a ajuns la un pacient de 47 de ani, din judeţul Bacău. „Pa­cientul suferea de ciroză hepatică şi cancer hepatic. Pe lista de aş­teptare nu se afla de foarte mult timp, însă donatorul a avut o grupă de sânge mai rară, şi oricum nu erau foarte mulţi potenţiali candidaţi. Evoluţia sa este una bună, momentan“, a declarat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Cen­tru­lui Regional de Transplant din Iaşi. Acesta este cel de-al treilea transplant de ficat realizat la Spitalul „Sf. Spiridon“ de când a fost deschis Compartimentul de Transplant Hepatic, din luna iunie a anului 2016. Primul transplant efectuat anul trecut la Iaşi a fost fără succes, pacientul transplantat stingân­du-se din viaţă la 12 ore după intervenţie. Deşi, conform medicilor, ficatul începuse să funcţioneze imediat, starea pacientului a început să se degradeze treptat. Cel de-al doi­lea transplant din istoria Iaşului a fost efectuat în luna septembrie a anului trecut, primitor fiind un ieşean în vârstă de 61 de ani, diagnosticat cu ciroză în stadiu avansat, intervenţia fiind efectuată cu succes de această dată. De atunci însă nu s-a mai realizat transplant de ficat la Iaşi.
 
Puţine transplanturi
 

Medicii precizează că numărul transplanturilor din acest an este unul mic comparativ cu anul trecut. Doar la Spitalul „C.I. Parhon“ în aceeaşi perioadă a anului trecut erau deja efectuate zece astfel de intervenţii. „Comparativ cu anul trecut, numărul este unul mic. Dar sperăm ca numărul să crească şi să revină la parametri normali activitatea de transplant, deoarece avem toate dotările şi avem capacitatea pentru a realiza un număr cât mai mare. Suntem bucuroşi că s-a realizat şi intervenţia aceasta“, a completat dr. Ionuţ Nistor.  

 

 

Comentarii