Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Noua lege a achizițiilor publice schimbă criteriile de câștigare a licitațiilor

GALERIE
contract achizitii
  • contract achizitii
- +

Pretul cel mai mic nu mai este singurul criteriu care va dicta castigatorul unei licitatii de achizitii publice, au decis, marti, senatorii, care au votat in favoarea proiectului de lege aprobat de Guvernul Ponta in octombrie 2015. 

In favoarea acestui proiect s-au pronuntat 88 de senatori, existand o singura abtinere.

"Venim cu praguri valorice noi pentru diverse tipuri de contracte, reducerea termenelor limita intre depunerea candidaturilor si deschiderea ofertelor, care pot ajunge si la 15 zile, in acelasi timp introducem obligativitatea realizarii procedurilor de achizitie prin mijloace electronice, va exista un singur criteriu de atribuire - cea mai buna oferta tehnico-economica, iar acest criteriu va avea mai multe subcriterii, potrivit Ziare.com.

Deci criteriul pretului cel mai mic va disparea. Acum avem cel mai bun raport calitate-pret", a declarat presedintele Agentiei Nationale de Achizitii Publice, Bogdan Puscas.

El a mai spus ca va fi introdusa si obligativitatea consultarii pietei inainte de lansarea unei proceduri de achizitie.

Senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a spus ca legislatia trebuia modificata voluntar, nu la presiunea directivelor europene.

"Achizitiile publice au fost robinetul principal prin care s-au scurs in diversele buzunare resursele acestei tari. (...) Problema este modul in care se aplica. Putem sa avem legea cea mai buna, daca nu normele de aplicare nu sunt extrem de precise, cu siguranta se vor gasi portite de a eluda aceasta lege, mai ales daca aceasta chestiune a pretului cade sau nu mai este atat de importanta", a adaugat senatorul PNL Nicolae Vlad Popa.

La randul lui, senatorul UNPR Bumbu a cerut celeritate in instantele de judecata, atunci cand sunt termene ale contestatiilor licitatiilor.

"Pe subiectul contestatii, am prevazut expres in lege doua elemente de noutate. Anume complete specializate la nivelul curtilor de apel, obligativitate asumata impreuna cu CSM, si exista o procedura administrative bazata pe notificari obligatorii prin care contestatorul intai trebuie sa parcurga aceasta procedura administrativa, care poate corecta lucrurile inainte de a contesta licitatia", a explicat presedintele Agentiei Nationale de Achizitii Publice, Bogdan Puscas.

Referitor la eliminarea criteriul unic, respectiv pretul cel mai mic, seful ANAP a spus ca se urmareste adoptarea unor "solutii inovatoare, bazate pe indicatori de performanta".

Potrivit amendamentelor propuse de Curtea de Conturi si preluate de ANAP si senatori, aplicarea sanctiunii cu amenda contraventionala se prescrie in termen de 36 de luni de la data savarsirii faptei, se arata in raportul Comisiei economice.

Amenzile sunt cuprinse intre 5.000 si 30.000 de lei.

Urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni: neducerea la indeplinire a deciziilor CNSC, nepunerea la dispozitia ANAP in termenul solicitat a informatiilor cerute si orice incalcare a prevederilor acestei legi sau a actelor normative emise in aplicarea acesteia.

Tot marti, senatorii au adoptat alte doua proiecte, privind achizitiile sectoriale si concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, parti ale unui pachet legislativ privind achizitiile publice initiat de Guvernul Ponta.

Decizia finala urmeaza sa fie luata de Camera Deputatilor.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri