Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un risc minimalizat

GALERIE
claudiu
  • claudiu
- +

Tragedia din Parcul Copou iti da fiori de-a dreptul. Mai alesa daca esti si parinte. Fireste, crime, nebuni, dezaxati etc vor exista mereu, nu-mi fac iluzii. Ce ma surprinde insa la acest caz este faptul ca, din informatiile pe care le stiu pana acum, ucigasul nu provenea dintr-o familie dezorganizata, sau una in care era traumatizat.

De unde vine, in aceste conditii, incapacitatea asta totala de a percepe pericolul si dimensiunea sociala grava a unei crime la un adolescent de 16 ani, un om matur aproape? Asta in conditiile in care astfel de perceptii sociale cred ca se formeaza in mod normal, sau cel putin daca e sa ma gandesc la generatia mea, la varste de pana in 10-12 ani. Poate denota carente excesiv de grave in educatia din familie si din scoala. Oare o fi insa numai atat? Mai ales ca in acest caz nu pare a fi asta…

La o sedinta recenta cu parintii, dirigintele fiicei mele remarca la noii lui elevi de clasa a V-a o agresivitate verbala (uneori nu numai verbala) iesita din comun, una cu care nu era deloc obisnuit, si de asemenea o lipsa de respect elementara in limbaj sau in atitudinea copiilor fata de colegi. Si vorbim de un om obisnuit sa lucreze cu copiii, care schimba an de an generatii.

Ma intrebam de unde aceasta agresivitate, in cazul unor copii care proveneau din familii de conditii acceptabile, fiind vorba de un liceu bun din Iasi, la care s-a intrat prin concurs. O prima explicatie pe care o am e faptul ca noul tip de comunicare prin retelele sociale are, pe langa beneficii, si un revers pe care multi il minimalizam.

Faptul ca cel cu care discuti/te certi/ il injuri etc nu e langa tine face ca noul cadru al comunicarii sa fie total diferit. Iar acesta ii face pe copii (si nu numai), in mod cert, mai agresivi. Nu risti mai nimic daca il agresezi verbal pe interlocutor. Pe vremea copilariei mele, eram foarte atent ce vorbesc si cum jignesc. Si asta inca de mic-mic: riscai imediat o replica, o palma, un sut in fund poate, un pumn in figura, sau poate ceva mai soft, o privire plecata a rusine, o mirare anume, in fine, un feedback intr-un fel sau altul. Feedback ce acum, cand comunici pe FB, dispare total, ceea ce altereaza intr-un fel sau altul comunicarea traditionala. In mai multe directii, dar sigur si in sensul ca lasa cale mult mai libera agresivitatii de orice fel. Aceleia de limbaj, in mod direct.

Dar cum se dezvolta personalitatea adolescentului care, daca avem in vedere varsta criminalului din copou, 16 ani, a copilarit intr-un mediu in care comunicarea a fost astfel marcata? Sa mai adaugam aici si multitudinea de filme de o agresivitate maladiva care populeaza televizoarele sau netul.
Cred ca e mult mai usor sa apara o personalitate dizarmonica acum decat in trecut.

E doar o parere..

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri