Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

BIROUL DE MEDIERE

Nu-l poţi învăţa nimic pe omul matur, dar îl poţi ajuta să găsească răspunsul în el însuşi

GALERIE
copil
  • copil
- +

Într-un mesaj privat, cineva mă întreabă: 

- De ce alegeţi doar cazuri de „conflicte uşoare“ între colegi de serviciu sau oameni care au de toate, mai putin înţelegere în familie?! Există şi alte situaţii în viaţă, când oamenii sunt grav bolnavi , când părinţii sunt despărţiţi şi nu au bani să-şi întreţină copiii la şcoală, când femei cu copii sunt date afară din casă, bătute de către soţii lor dar şi de rude, etc…Cazurile lor nu pot fi rezolvate prin mediere?!  

Răspund acum, cu toată înţelegerea, plecând de la un citat al lui Galileo Galilei: „Nu-l poţi învăţa nimic pe omul matur, dar îl poţi ajuta să găsească răspunsul în el însuşi.“ 

Acesta este principiul de la care începe orice facilitare, sesiune de coaching sau dialog în vederea unui acord de mediere. Aceste forme de abordare a unor blocaje de comunicare între oamenii care nu se mai înţeleg - când nu mai pot coopera şi îşi pierd încrederea unii faţă de alţii - pot fi gestionate de persoane specializate (facilitator, coach, mediator) în managementul conflictelor. Persoana amintită poate să propună raţionamente care ţin de relaţionare, plecând de la un unghi de vedere nou, pentru cei aflaţi într-o dispută, motivându-i să menţină ceea ce este valoros în etapa de viaţă pe care o parcurg, să-şi formuleze obiective personale sau profesionale, termene şi resurse de realizare. Acest traseu se aplică şi în mediul organizaţional, când coach-ul potenţează abilităţile liderului de a lucra în echipă şi contribuie la crearea unui climat în care cei ce sunt într-un proiect comun, să-şi poată atinge, fiecare, obiectivele profesionale, cu un randament sporit, reflectat în profitul companiei.   

Trebuie doar să fie îndeplinite trei condiţii: 

1. Solicitarea. Acesta este primul pas din relaţia contractuală cu clientul. 

2. Solicitantul să-şi formuleze opinia că a ajuns într-un blocaj, pe care nu-l poate gestiona singur, folosind tiparele cu care este obişnuit: sistemul de lucru, felul său de a reacţiona la provocările venite din exterior şi convingerile pe care le are. 

3. Motivaţiile care stau la baza solicitarii adresată mie, ar fi bine să provină din nevoia interioară de a inainta în viaţă, de avea o schimbare a perspectivei, prin efortul de a analiza noi raţionamente logice şi emoţionale, pe care i le propun, pentru a-şi găsi propriile soluţii şi a-şi atinge potenţialul. 

Mă întorc la întrebarea iniţială. Orice „conflict uşor“, cum îl numeşte expeditorul mesajului despre care am amintit, poate să escaladeze în orice moment, când unul dintre interlocutori provoacă voit sau nu, o confruntare verbală. Nu ştiu ce conflict poate fi „ uşor“ , când oamenii reacţionează atât de diferit: de la descurajare, la depresii, de la lipsa de respect, la furie, etc. şi iau decizii în stările amintite. Tehnicile de management al conflictelor urmăresc evitarea situaţiilor de blocaj în comunicare iar prezenţa persoanei specializată în acest domeniu poate - într-o dispută - să încline balanţa înspre colaborare şi reconfigurare a perspectivei, prin asertivitate şi tact. 

 Situaţiile de viaţă, ca cele descrise în mesajul primit, respectiv femei care sunt bătute şi alungate de acasă, cu copii mici, da, acestea sunt cazuri grave şi sunt preluate de către asistenţii sociali împreună cu psihologul specializat, asistate de cadre de poliţie, în regim de urgenţă.    

 Mediator Roxana Cozma, www.mediatoriautorizatiiasi.ro 

Pagina de FB: Mediatori Autorizati Iasi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri