Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Nu mai e deloc sigur: vor fi sau nu demişi directorii Maternităţii „Elena Doamna“?

GALERIE
protest maternitate Elena Doamna-2protest maternitate Elena Doamna-1-2
  • protest maternitate Elena Doamna-2
  • protest maternitate Elena Doamna-1-2
- +

Ministerul a cerut ieri demiterea acestora, precum şi a medicilor de gardă în noaptea morţii bebeluşului familiei Ciobanu. Consiliul Judeţean, în subordinea căruia se află unitatea, este însă mai reţinut, pentru a evita pierderea unor eventuale procese de daune. O decizie oficială de demitere trebuie luată în consiliul de administraţie al spitalului, în care mai multe instituţii, inclusiv UMF şi sindicatul, au voturi.

Ministerul Sănătăţii a cerut ieri de­miterea conducerii de la Ma­ternitatea „Elena Doam­na“ şi sancţionarea medicilor care au fost de gardă în noaptea de 8 spre 9 septembrie. Părinţii bebeluşului mort do­resc însă ca acestor medici să li se ia dreptul de a mai profesa. Reprezentanţii maternităţii nu au dorit să comenteze pe seama anunţului ministerului. Decizia de demitere va aparţine însă Consiliului de Administra­ţie, în care mai multe instituţii au reprezentanţi.

Dr. Doina Iancu nu a fost văzută în spital

Comisia de control a MS a finalizat raportul în cazul familiei Ciobanu, petrecut la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Gineco­logie „Elena Doamna“ Iaşi. Ieri au fost date publicităţii primele rezultate şi neregulile care au fost depistate în această unitate medicală. Conform documentului, „echipa de control a constatat mai multe deficienţe de organizare a activităţii medicale, dar şi supravegherea superficială şi necorespun­zătoare a sarcinii în cauză, coordonarea necorespunzătoare şi superficială a gărzii de către medicul şef de gardă din ziua res­pectivă, precum şi o organizare nesatis­făcă­toare a serviciului“, se arată în comunicat. Astfel a fost depistat faptul că in­ternarea pacientei Ioana Ciobanu s-a făcut fără parafa şi semnătura unui medic specia­list/primar şi fără ca aceasta să fie examinată de către un medic specialist/ primar. În data de 8 septembrie, pacienta a fost exa­minată doar de un medic rezident, care a efectuat şi o ecografie „fără a avea însă atestatul şi experienţa practică pentru a efectua acest examen paraclinic“, se arată în comunicatul MS.

Totodată, se confirmă faptul că dr. Doina Iancu nu a fost prezentă în unitatea medicală în timpul gărzii respective. „Din discuţiile avute cu echipa de gardă din noaptea de 8 septembrie, nu au fost obţinute de către membrii comisiei date obiective despre activitatea în gardă a medicului şef de gardă în intervalul 23.30-6.00. Acesta susţine că a făcut vizita în saloane de cel puţin două ori, deşi niciunul dintre ceilalţi angajaţi (medici de gardă, asistente) nu au relevat faptul că au vazut-o în perioada 23.30-5.00“, se precizează în acelaşi document. Comisia de control a MS a recomandat demiterea din funcţie a managerului, dr. Emil Anton, şi a directorului medical al maternităţii, dr. Răzvan Socolov, dar şi sancţionarea persoanelor care trebuiau să se ocupe de Ioana Ciobanu în timpul sarcinii şi al spitalizării.

Şeful CJ: Aştept finalizarea anchetei

Părinţii bebeluşului decedat spun însă că ar trebui luate măsuri mai aspre pentru a se evita eventuale tragedii, şi se aşteaptă ca reprezentanţii Colegiului Medicilor din România (CMR) să ia măsuri în acest caz. „Nu doresc să nu facă de gardă, doresc să le fie retras dreptul de liberă practică. Nu doresc să nu lucreze în spital, doresc să nu mai lucreze nici măcar în cabinete particulare, pentru că şi acolo merg femei. Şi acolo merg vieţi, nu numai în spital la Elena Doamna. Noi nu aşteptăm să fie demişi managerul şi directorul medical, ci cei care au lucrat în noaptea respectivă. Aştept şi din partea CMR să iasă cu primul caz de malpraxis din România re­zol­vat. Dacă ministerul spune că avem drep­tate, vreau să spună şi cei de la CMR dacă avem dreptate sau dacă aparatele au fost defecte“, a spus Constantin Ciobanu.

Preşe­dintele CMR, Vasile Astărăstoae, a menţionat că recomandările raportului mi­nisterial nu au legătură cu activitatea co­legiului. „Scoaterea din gardă este o ac­ţiune pur administrativă şi schimbarea managerului, a directorului medical, de asemenea sunt strict administrative“, a pre­cizat Vasile Astărăstoae.

Amintim că o prima expertiză medico-legală a stabilit că moartea copilului a survenit cu mai mult de 24 de ore înainte de constatarea decesului.

Măsurile propuse de Ministerul Sănătăţii au fost luate la cunoştinţă şi de Consiliul Judeţean (CJ), instituţie în subordinea căreia se află maternitatea, însă o decizie va fi luată după terminarea tuturor anchetelor. „Nu-mi este nimic necunoscut sau străin din ce este prezentat în raport. Aştept finalizarea anchetei şi de către Poliţie, pentru a afla şi partea legală din punctul lor de vedere, şi abia apoi avem fundamentarea completă a deciziilor CJ. Mă aştept ca cel ce primeşte o decizie nefavo­rabilă să se îndrepte în instanţă, loc în care trebuie să avem toate dovezile de partea noastră. Deciziile, oricare ar fi ele de luat, se iau în Consiliul de Ad­mi­nistraţie al spitalului, în care CJ are un singur vot. Restul aparţin sindicatelor, DSP, UMF etc.“, a precizat preşedintele CJ, Cristian Adomniţei.

Salariaţii, de partea managerului

Vestea demiterii managerului dr. Emil Anton şi a directorului medical dr. Răzvan Socolov a ajuns ieri şi la urechile angajaţi­lor, care s-au arătat nemulţumiţi de recoman­dările ministerului. Aproximativ 50 de sala­riaţi ai unităţii medicale s-au adunat în curtea spitalului, unde au semnat o petiţie pentru susţinerea conducerii. „Noi, angajaţii, considerăm că domnul manager nu are nicio vină. Sigur că dorim ca vinovaţii să plă­tească, sunt persoane abilitate care vor hotărî vinovaţii, dar în niciun caz domnul manager. Îl susţinem deoarece de când a venit dumnealui situaţia din acest spital s-a schimbat, noi ne simţim mai în siguranţă ca şi salariaţi şi dorim să rămână, să îşi ducă la bun sfârşit mandatul şi, dacă doreşte în continuare, să şi-l depună pentru următorii trei ani“, a declarat asistent-şef Luminiţa Buzea, liderul de sindicat.

În acest caz şi în urma publicării raportului de către Ministerul Sănătăţii, conducerea spitalului nu a oferit niciun punct de vedere. Dr. Răzvan Socolov a precizat că va fi dat un comunicat scris în cursul zilei de astăzi, iar ieri managerul Emil Anton a transmis printr-un portar, că „nu are ce spune, pentru că nu a primit niciun comunicat oficial“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri