Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Numai divinitatea mai poate face o minune în cazul acestui milionar ieşean

GALERIE
ROMAN_VIOREL-PATRON_MOTEL
  • ROMAN_VIOREL-PATRON_MOTEL
- +

Firma Scala Real Estate SA, controlată de omul de afaceri Viorel Roman, a intrat în procedură de faliment. Reprezentanţii societăţii au contestat hotărârea instanţei, o decizie urmând a fi luată în perioada următoare. Patrimoniul firmei a fost evaluat la 37 milioane de lei, dar datoriile sunt de 62,2 milioane lei. Viorel Roman a avut o legătură strânsă cu mitropolitul Daniel, actualul patriarh.

Braţul lung al crizei din imobiliare a mai produs la Iaşi o victimă de renume. Societatea respectivă pare acum sortită pieirii, urmând a-i fi vândute activele pentru îndestularea creditorilor. Totuşi, dacă se va îndeplini acest scenariu, creditorii vor rămâne cu buza umflată, urmând a recupera doar jumătate din banii cu care s-au înscris în tabelul creanţelor. La începutul acestei luni, magistraţii Tribunalului Iaşi au dispus deschiderea procedurii simple a falimentului în dosarul societăţii Scala Real Estate SA. Deşi nu mai figurează în acţionariatul companiei din august 2009, omul de afaceri Viorel Roman o controlează prin interpuşi, după cum s-a vehiculat în ultimii ani în presă.

 
 
Datorii uriaşe
 
 
Preşedintele Adunării Creditorilor din acest dosar, Raiffeisen Bank, a solicitat încă din luna mai 2014 intrarea în faliment a debitoarei. Dacă iniţial instanţa a amânat luarea unei decizii în şedinţa din luna septembrie a acestui an, solicitarea băncii a fost admisă la începutul acestei luni. Potrivit informaţiilor din tabelul definitiv al creanţelor, Raiffeisen Bank are de recuperat cei mai mulţi bani de la Scala Real Estate. Din cuantumul total al creanţelor, care se ridică la suma de 62,2 milioane lei, cu aproape o treime figurează Raiffeisen Bank. Ca fapt divers, şi “defunctul” club de fotbal Politehnica are de recuperat bani de la această societate, aproape 300.000 lei, potrivit datelor din dosar. Nu în ultimul rând, şi Viorel Roman figurează cu o creanţă de 7.500 lei, bani reprezentând venituri salariale. Judecătorul sindic a desemnat în mod provizoriu în calitate de lichidator pe administratorul judiciar desemnat, Management Reorganizare Lichidare SPRL. În cursul aceleiaşi şedinţe, instanţa a fixat drept termen pentru soluţionarea contestaţiilor la creanţele născute în cursul procedurii data de 26 februarie 2015.
 
 
Afacerile s-au prăbuşit
 
 
Oficialii Scala Real Estate nu se dau însă bătuţi în faţa celui mai sumbru scenariu ce se întrevede în acest dosar. Astfel, Lenuţa Baciu, administratorul special al societăţii a atacat cu recurs decizia de intrare în faliment. Potrivit datelor înscrise de portalul Ministerului Justiţiei, Baciu ar fi apelat la această cale de atac în urmă cu doar patru zile. În cazul menţinerii hotărârii de intrare în faliment, lichidarea tuturor bunurilor deţinute de această societate ar aduce în conturile creditorilor, în cel mai fericit caz, suma de 37,2 milioane lei, aproape jumătate din valoarea totală a datoriilor. Aşa a rezultat în urma evaluării patrimoniului de către evaluatori autorizaţi, acţiune realizată în vederea estimării valorii de lichidare a distribuirilor către creditori în eventualitatea intrării în faliment. Aceste date au fost preluate din planul de reorganizare întocmit de administratorul special în februarie 2013. Contactat telefonic, Viorel Roman a susţinut că iniţiativa băncii nu va avea succes. “Am contestat-o şi cred că vom avea succes. Piaţa imobiliară îşi va reveni şi ne vom putea plăti toate datoriile prin continuarea procedurii de reorganizare”, a declarat acesta pentru “Ziarul de Iaşi”. În anul 2008 afacerile derulate de Scala Real Estate ajungeau la valoarea de 31,1 milioane lei. La finele aceluiaşi an, firma obţinea un profit net de 6,6 milioane lei. Criza economică, resimţită mai ales în zona imobiliarelor, a detonat însă afacerea. Datoriile către bănci şi partenerii de afaceri nu au mai putut fi plătite, iar în iunie 2011 societatea a intrat în insolvenţă. Cheltuielile au depăşit cu mult încasările în urmă cu trei ani, rezultând pierderi de 2 milioane lei. Anul trecut însă acestea au depăşit valoarea de 3,2 milioane lei, potrivit mfinante.ro. Mai mult decât atât, în intervalul 2008-2013, cifra de afaceri a companiei s-a redus de aproape 80 de ori.
 
 
Legături cu biserica
 
 

Alte două firme controlate de Viorel Roman au clacat în acest an: Centrul de Afaceri Internaţional şi Siretul Paşcani, în cazul ambelor societăţii fiind solicitată intrarea în faliment. Pe 13 noiembrie Tribunalul Sindic va da verdictul în cazul fabricii de textile. Scala Real Estate deţine 32% din acţiunile societăţii Siretul Paşcani, care la rândul ei are de recuperat peste 9 milioane lei de la Centrul de Afaceri Internaţional, unitate intrată oficial în faliment în luna ianuarie a acestui an. Omul de afaceri ieşean a fost una dintre cele mai controversate figuri ale tranziţiei. Considerat drept mâna dreaptă a actualului patriarh Daniel, pe când acesta era mitropolit de Iaşi, Roman s-a implicat în comerţ încă din anul 1990. A reuşit ca la distanţă de patru ani de la acest moment să facă şi primul milion de dolari, fiind văzut mulţi ani drept cel mai bogat om de afaceri al judeţului.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri