Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O angajată a Prefecturii Buzău, care fusese audiată de DNA Ploieşti, găsită spânzurată

GALERIE
prefectura
  • prefectura
- +

Şefa grupului de lucru al comisiei pentru reconstituirea dreptului de proprietate din Prefectura Buzău, Luminiţa Ionescu, a fost găsită spânzurată luni, femeia fiind chemată în urmă cu câtva timp la DNA Ploieşti pentru a fi audiată, cel mai probabil în dosarul fostului prefect Paul Beganu, arestat.

Din primele informaţii, Luminiţa Ionescu, în vârstă de 57 de ani, ar fi coordonat, în vremea în care Paul Beganu era prefect de Buzău, grupul de lucru al comisiei pentru reconstituirea dreptului de proprietate, în aceeaşi funcţie fiind şi înainte de a se sinucide.

Femeia a fost găsită spânzurată luni dimineaţă, în curtea casei sale, unde locuia împreună cu mama sa. O femeie a sunat la 112, iar poliţiştii care au ajuns la faţa locului au constatat că pe corpul femeii nu sunt urme de violenţă, în afara celor lăsate de frânghie.

Potrivit unor surse din cadrul instituţiei, femeia ar fi fost chemată, în urmă cu câteva săptămâni, la DNA Ploieşti, pentru a fi audiată, însă la acest moment nu se cunoaşte calitatea în care a fost solicitată să dea explicaţii procurorilor, cel mai probabil, fiind vorba despre cazul retrocedării ilegale a peste 5.000 de hectare de pădure în localitatea Gura Teghii.

Întrebată, în urmă cu câteva zile, dacă angajaţi ai Prefecturii Buzău au fost chemaţi la DNA Ploieşti în cazul fostului prefect Paul Beganu, Maria Buleandră, prefect de Buzău, a declarat că un angajat a fost la audieri, însă a refuzat să-i dezvăluie numele, funcţia şi calitatea în care a fost chemat la DNA.

Luni, prefectul de Buzău, Maria Buleandră, a declarat că, într-adevăr, femeia fusese chemată la audieri la DNA.

"Sunt în stare de şoc, era şefa colectivului de lucru de pe lângă Comisia judeţeană (n.r. - Comisia judeţeană pentru reconstituirea dreptului de proprietate), un om de calitate, nu o pot descrie în cuvinte, toată Prefectura ne bazam pe ea, nu-mi vine să cred, nu ştiu de ce a făcut asta. De două zile era foarte stresată, avea mama bolnavă şi în vârstă şi o fată studentă la Bucureşti, în rest nu avea pe nimeni. Vineri, mi-a spus că e foarte stresată, că simte un nod în gât. I-am zis că toţi suntem stresaţi oriunde am lucra, am încercat s-o încurajez. Era inginer agronom şi lucra în Prefectură din '91, şi angajată pe post de consilier în cadrul instituţiei”, a declarat, luni, prefectul Maria Buleandră.

Ea a adăugat că, recent, a stat de vorbă cu femeia, dar că aceasta i-a dat asigurări că nu are nicio implicare în dosarul retrocedării ilegale a peste 5.000 de hectare de pădure la Gura Teghii.

"Am fost chemaţi şi la alte dosare chiar dacă nu a ştiut presa. Nu trebuia să se întâmple asta acum. Am stat de vorbă cu ea şi mi-a spus că nu are nici un fel de problemă. A jurat pe copilul ei, dar probabil a intrat într-o stare de depresie. Ea a făcut o simplă adresă. M-am uitat pe adresă şi nu e nimic ilegal acolo. Era pe un fond de depresie şi ce a văzut la televiziuni, tot îmi zicea că e foarte stresată şi că nu se poate aduna”, a mai spus prefectul de Buzău, Maria Buleandră.

Surse din rândul colegilor susţin că femeia suferise un şoc din cauza modului în care a fost chemată de către procurori la audieri.

”Poate şi modul în care a fost chemată la audieri i-a pus capac, forţa cu care a fost chemată. Modul cum s-au comportat când au venit, de ziceai că era o infractoare", susţin colegii femeii, sub rezerva anonimatului.

Fostul prefect de Buzău Paul Beganu şi alte trei persoane implicate în cazul retrocedării ilegale a peste 5.000 de hectare de pădure - avocatul Mihail Cosmin Vasile, Ion Irimia, angajat al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva şi omul de afaceri Gheorghe Ceteraş - au fost arestaţi preventiv, vineri dimineaţă, iar judecătorul Neculae Toader, fost preşedinte al Judecătoriei Pătârlagele, implicat în acelaşi dosar, a fost pus sub control judiciar.

Procurorii DNA Ploieşti instrumentează un dosar în care fostul prefect de Buzău Paul Beganu, angajatul Direcţiei Silvice şi judecătorul Neculae Toader sunt suspectaţi că ar fi luat mită 2.250.000 de euro pentru a favoriza retrocedarea ilegală a peste 5.000 de hectare de pădure, Toader fiind acuzat şi de abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor DNA, Toader este suspectat că a primit 250.000 de euro mită pentru a pronunţa o soluţie favorabilă în dosarul retrocedării către un bărbat care a cumpărat drepturile litigioase de la moştenitorii legali. Procesul de retrocedare, judecat la Judecătoria Pătârlagele, a durat trei luni şi fost soluţionat favorabil la al treilea termen.

În acelaşi dosar, fostul prefect de Buzău Paul Beganu este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, instigare la fals intelectual şi instigare la dare de mită, avocatul Mihail Cosmin Vasile este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la dare de mită, Ion Irimia, angajat al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, este acuzat acuzat de trafic de influenţă, şi omul de afaceri Gheorghe Ceteraş, de constituire a unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă şi trei infracţiuni de dare de mită, potrivit procurorilor DNA.

Potrivit procurorilor, procesul de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 5.134 hectare de teren forestier (situate pe raza comunei Gura Teghii, judeţul Buzău) în favoarea SC Forestiera Ardeleana SRL a fost nelegal, cauzând un prejudiciu de 89.787.721 de lei (echivalentul a 21,7 milioane euro) în dauna statului.

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri