Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O nuvelă inedită scrisă de F. Scott Fitzgerald în 1939 va fi publicată pe internet

GALERIE
F. Scott Fitzgerald
  • F. Scott Fitzgerald
- +

O nuvelă inedită scrisă de romancierul F. Scott Fitzgerald în iulie 1939, care nu a fost niciodată tipărită, va fi publicată în cele din urmă pe internet, la aproape 75 de ani de la moartea cunoscutului scriitor american.

Încă o dată, publicaţia The Strand Magazine a făcut o descoperire inedită. După ce a descoperit manuscrisul unui roman de John Steinbeck, această publicaţie lunară britanică a găsit un text scris de F. Scott Fitzgerald, considerat pierdut de mai multe decenii. Nuvela se intitulează "Temperature", are aproximativ 8.000 de cuvinte şi a fost scrisă în iulie 1939.

Romancierul american a scris acel text cu un an înainte de a muri, într-un moment în care cariera lui literară se afla în impas. În epocă, F. Scott Fitzgerald se mutase la Hollywood pentru a se lansa în scrierea de scenarii de film, dar nu a mai trăit pentru a cunoaşte succesul în acest domeniu. Fără să mai apeleze la serviciile agentului său Harold Ober, F. Scott Fitzgerald, autorul celebrului roman "Marele Gatsby", a trimis el însuşi nuvela "Temperature" publicaţiei Saturday Evening Post, care a refuzat însă să o publice.

Andrew F. Gulli, redactorul-şef al publicaţiei The Strand Magazine, a descoperit manuscrisul la începutul anului, analizând documentele scriitorului, aflate în posesia Universităţii Princeton.

Nuvela "Temperature" prezintă povestea unui scriitor alcoolic din Los Angeles care a fost diagnosticat cu o maladie cardiacă. Textul nuvelei reaminteşte în mare măsură viaţa scriitorului F. Scott Fitzgerald: romancierul a dus la rândul său o luptă îndelungată cu dependenţa de alcool şi a murit în urma unei crize cardiace, pe 21 decembrie 1940, la vârsta de 44 de ani.

Nuvela este în prezent disponibilă spre lecturare în ediţia tipărită a publicaţiei The Strand Magazine. Potrivit site-ului Vulture.com, ea va fi publicată şi pe internet, pe site-ul revistei citate, peste trei luni.

Francis Scott Fitzgerald (1896 - 1940) s-a născut în St. Paul, Minnesota. A publicat primul roman, "This Side of Paradise" ("Dincoace de paradis", Polirom, 2005) în 1920, an în care s-a căsătorit cu scriitoarea Zelda Sayre. S-a bucurat de la bun început de o imensă popularitate, dar şi de recunoaştere critică, fiind considerat unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai "generaţiei pierdute".

Capodopera sa, "The Great Gatsby" ("Marele Gatsby", Polirom, 2011) a apărut în anul 1925. Următorul mare roman, "Tender Is the Night" ("Blândeţea nopţii", Polirom, 2009), a fost publicat în 1934.

În 1999, suplimentul literar al ziarului The Washington Post a declarat "Marele Gatsby" drept al doilea mare roman în limba engleză al secolului XX, după "Ulise" de James Joyce.

Fitzgerald a mai scris "The Beautiful and Damned" ("Cei frumoşi şi blestemaţi", 1922, Polirom, 2008) şi "The Love of the Last Tycoon" ("Dragostea ultimului magnat", publicat postum în 1941). Este autorul mai multor volume de povestiri, printre care "Tales of the Jazz Age" ("Povestiri din epocă jazzului", 1922) şi "All the Sad Young Men" ("Toţi aceşti tineri trişti", 1926).

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri