Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O tânără a scăpat din Coreea de Nord. Se uita uimită la luminile de peste graniţă

GALERIE
lee
  • lee
- +

Hyeonseo Lee, o nord-coreeană care, la vârsta de 17 ani, a reuşit să evadeze din coşmarul celei mai închistate ţări din lume, vorbeşte, într-o cartă apărută joi la Londra, despre realitatea brutală a vieţii de zi cu zi în Coreea de Nord, într-una din rarele mărturii despre 'cea mai măreaţă naţiune a lumii'.

Lee şi colegii ei au crescut convinşi că trăiau în 'cea mai măreaţă naţiune de pe pământ', condusă de un conducător binevoitor ca un zeu, pe care îl iubeau aşa cum mulţi copii îl iubesc pe Moş Crăciun. Şi totuşi, copila a fost obligată să asiste la execuţii, să-şi denunţe prieteni pentru infracţiuni fabricate şi să sape tuneluri, în caz de atac nuclear.

Întreaga viaţă de familie se desfăşura sub portretele lui Kim Il-sung, fondatorul statului nord-coreean, şi Kim Jong-il, fiul şi succesorul acestuia, obligatorii în fiecare casă. Cine neglija să le şteargă de praf era pasibil de pedeapsă. La cină, Lee trebuia să-i mulţumească 'tatălui respectat, conducătorului Kim Il-sung' pentru hrană, înainte să poată pune mâna pe beţişoare.

Tăierile de electricitate au devenit tot mai frecvente. Noaptea, Lee obişnuia să privească la luminile care pâlpâiau peste graniţă, în China, uimită de contrastul cu întunericul care îi acoperea oraşul.

Fascinaţia ei a fost alimentată de televiziunea chineză prin satelit la care se uita pe ascuns, cu ferestrele acoperite.

Într-o noapte din iarna lui 1997, s-a strecurat afară din casă şi a traversat albia îngheţată a râului de lângă casă, cu complicitatea unui militar aflat de pază. Trecerea ei în China a început ca o glumă, pur şi simplu a vrut să vadă cum era în ţara vecină. Când mama a reuşit să-i dea de urmă în casa unei rude îndepărtate în China, primele ei cuvinte la telefon au fost: 'Nu te întoarce'.

Aflaţi amănunte de pe gandul.info

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri