Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Oratorii carismatici au capacitatea înnăscută de a-şi modifica vocea

GALERIE
orator-discurs Foto acru.ro
  • orator-discurs Foto acru.ro
- +

Cercetătorii au descoperit că unii oameni au capacitatea înnăscută de a-şi modifica frecvenţa vocală pentru a conferi glasului calităţi ce atrag auditoriul, potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, informează bbc.com.

Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit ce face o voce să fie carismatică, unii oameni având abilitatea înnăscută de a-şi manipula frecvenţa vocii pentru a-i îmbogăţi calităţile, potrivit unui studiu realizat de cercetători americani.

Aceşti oameni pot folosi diferite tehnici vocale pentru a profita de acest lucru. Studiul a arătat, de asemenea, că liderii politici cu voci grave sunt percepuţi ca fiind mai dominanţi şi atrăgători.

De asemenea, cei cu o voce înaltă sunt văzuţi ca supuşi şi binevoitori.

Abilitatea de a controla frecvenţa vocii este înnăscută şi depinde de mărimea laringelui fiecărei persoane. Un laringe mare, cu coarde vocale lungi, va produce o voce gravă.

Potrivit lui Rosario Signorello, de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), liderii au capacitatea de a-şi modifica vocea pentru a fi văzuţi drept figuri dominante.

"Caracteristicile interne ale unui lider dinamic şi carismatic sunt întodeauna percepute prin intermediul vocii. Liderii folosesc o voce carismatică pentru a induce o stare emoţională celor care îi ascultă", a declarat Signorello pentru BBC.

O trăsătură obişnuită a unui lider carismatic este abilitatea de a manipula calitatea vocii pentru a conferi personalităţii sale diferite tipuri de carismă. În discursurile politice, acest lucru poate fi util în a convinge publicul.

Oratorii percepuţi drept carismatici adaugă diferite inflecţiuni, asprime şi alte caracteristici personalităţii prin voce, pentru a atinge aşteptările auditoriului.

"Această abilitate este învăţată, depinde de limbile pe care le vorbim şi este filtrată de cultura căruia aparţine fiecare individ", a mai explicat Signorello.

În cadrul studiului, Signorello a schimbat frecvenţa vocii unor politicieni din Italia, Franţa, Portugalia şi Brazilia, printre care se află Luigi de Magistris, Francois Hollande şi Luiz Inacio Lula da Silva.

Peste 250 de participanţi la studiu au fost rugaţi să clasifice vocile prin adjective dintr-o listă de 67 de termeni, cum ar fi "necinstit", "înfricoşător", "dinamic", "atrăgător", "convingător" şi "corect".

Perceperea unui orator a fost, de asemenea, bazată pe preferinţele culturale şi limba vorbită.

De exemplu, participanţii francezi au preferat un politician cu o voce aflată undeva între gravă şi înaltă, percepându-l ca fiind calm, prudent, demn de încredere şi corect. Italienii au preferat o voce mai gravă, văzută ca autoritară, hotărâtă şi ameninţătoare.

Schimbarea vocii pentru a deveni mai carismatic nu este un procedeu simplu. Dincolo de faptul, important de altfel, că este o capacitate înnăscută, depinde şi de tipul de carismă pe care o persoană vrea să o transmită, a mai spus Signorello.

"Folosirea unei voci mai joase poate ajuta la transmiterea sentimentului de dominanţă, dar şi de atracţie sexuală. O voce aspră poate ajuta la perceperea vorbitorului drept ameninţător sau sexi", a spus cercetătorul.

"Nu există o reţetă general valabilă pentru a fi carismatic, dar fiecare cultură are propriile metode de manipulare a propriei voci pentru a transmite diferite tipuri de carismă", a concluzionat Rosario Signorello. (Mediafax)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri