Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Persoană fizică - persoană fizică

GALERIE
briscan zara200
  • briscan zara200
- +

Creativitate fără margini, asta e birocraţia. O imaginaţie debordantă, nimeni nu poate anticipa cu exactitate ce urmează într-un lanţ birocratic. Cum să nu-ţi placă aşa ceva, o asemenea operă de artă? Birocraţia este operă de artă, de aceea a şi fost surprinsă de o sumedenie de artişti. Cu atât mai mult ar trebui apreciată şi respectată.

Oameni buni, birocraţia e bună! Nu scriu asta cu reproş, ironie sau răutate. Chiar apreciez drumul acesta al cetăţeanului în sistem, pe la ghişee, porţi, birouri ş.a.m.d. E un proces de ataşament nu doar al lui cu instituţiile statului, ci cu oamenii în general, concetăţenii săi cu care interacţionează în diferitele locuri unde aşteaptă să-i vină rândul, cu care se atinge, te împinge, schimbă replici etc.

Nu mă înţelegeţi greşit, mie chiar îmi place această strofocare pentru că cere implicare emoţională, isteţime, talent discursiv, dramatic. Ştiu ce vorbesc pentru că am rezolvat probleme asemănătoare şi în alte ţări civilizate şi am văzut ce lipsit de substanţă e să termini totul în 5 minute, să nu stai deloc la coadă, să te aşezi în faţa unui ghişeu unde nu mai aşteaptă nimeni şi din care o persoană cu un zâmbet larg până la urechi să te întrebe imediat cum îţi poate fi pe plac, ce poate face pentru tine. Când îi spui problema ta, nesigur că ţi-o poate rezolva, persoana respectivă, angajată la stat pe un salariu minim, sare de pe scaun imediat cu hârtia ta în mână şi aleargă să o ştampileze ea însăşi pe la toate birourile; îţi pune muzică plăcută în difuzoare cele 2 minute cât aştepţi; îţi mai dă şi o bombonică dintr-un coşuleţ frumos ornat. Nu este nimic natural acolo, nu este uman, nu este nicio implicare emoţională, intelectuală din partea ta. Poţi fi tu sau o momâie, poţi să-ţi trimiţi câinele s-o facă în locul tău. E normal aşa?...

Oi fi eu vreun ciudat, vreun pervers căruia îi place să se frece de alţii pe la cozi, să transpire în săli împuţite, să leşine de atâta aşteptat în picioare în aceeaşi poziţie!... Dar nu prea cred, eu văd chiar frumuseţea acestor lucruri. Birocraţia noastră, a românilor, e tot ce ne-a mai rămas sănătos din umanitate, nu trebuie să o pierdem sub nicio formă. De aceea eu am să votez mereu cu cei mai conservatori şi mai învechiţi politicieni tocmai pentru că sper să nu schimbe nimic, ba chiar, din contra, să încâlcească şi mai mult lucrurile şi lanţul instituţiilor.

Pe vremea comuniştilor era într-adevăr rău pentru că atunci chiar nu puteai să faci nimic fără să stai la coadă şi să te plimbi dintr-un loc în altul. Erau prea multe şi nu mai prezentau interes. Tot ce e prea mult strică. Acum însă încâlcelile birocratice au devenit mai rare. Cauţi mult până să dai de o coadă sănătoasă de cel puţin 15 persoane (asta ar fi unitatea de măsură).

Eu unul am ajuns să fiu un vânător de cozi. Dacă e să aleg una la vreun supermarket, mă aşez la cea mai mare. Am avut de multe ori ghinion pentru că, din prea mult zel al angajaţilor, când vedeau că se adună prea multă lume, deschideau o altă casă şi îmi stricau toată plăcerea. Voiam să ne lase în pace să stăm liniştiţi la coada noastră...

Birocraţia implică mult umor. Stârneşte râsul. Nu am auzit nicio poveste legată de birocraţie care să nu te facă să schiţezi măcar un zâmbet, de aceea sunt multe glume pe acest subiect. Toate inspirate. Te plimbi, de pildă, o oră la o sută de ghişee şi când ajungi la ultimul afli că ai stat degeaba pentru că nu te poate nimeni rezolva, şi nici nu aveai pe cine să întrebi dinainte. Nu e comic? Ce poţi face decât să râzi? Râzi şi pleci mai departe, continui…

Ţin minte că m-am aşezat într-o zi să aştept în faţa unei uşi pe care scria „Persoane fizice”. Când mi-a venit rândul, după jumătate de oră, am fost întrebat scurt: „Sunteţi persoană fizică sau «persoană fizică - persoană fizică»?” Asta e bună de banc, nu? Am dat în bâlbâială, evident. Era vorba de fapt despre forma mea juridică, am aflat mai târziu, după ce am fost dat afară pentru că nu ştiam ce sunt. Am râs, bineînţeles, cine nu ar fi făcut-o? Doar cineva fără simţul umorului.

Azi, când toată lumea se grăbeşte, o coadă este o mană cerească, o posibilitate ideală de a te relaxa, de a te linişti, de a depăna amintiri şi impresii cu cei din jur. Mai ales când este una la care eşti nevoit să stai, n-ai altă soluţie de a o evita, te arde în spate datoria. Se aseamănă oarecum cu închisoarea, pe care de asemenea o consider un lucru bun. E un timp câştigat pentru tine, un timp de meditaţie, de reculegere, de regăsire a valorilor reale. Eu, de exemplu, nu-l înţeleg pe Becali, un creştin declarat, înfocat care vrea să plece din închisoare, adică tocmai locul unde s-ar putea ruga non-stop pentru purificare… Nu sunt absurd, gândiţi-vă doar puţin.

Nu-i înţeleg, de asemenea, nici pe străinii care vin să investească în România şi se sperie de „nebunia” de aici. E clar că pe ei nu-i interesează o comunicare reală cu această ţară, ei vor doar să-şi vadă de business cât mai scurt şi la obiect posibil, ca la ei acasă. Din fericire, aşa ceva nu se poate, noi îi silim - şi vom continua să o facem cât putem - să îşi deschidă sufletele, să se reumanizeze…

Creativitate fără margini, asta e birocraţia. O imaginaţie debordantă, nimeni nu poate anticipa cu exactitate ce urmează într-un lanţ birocratic. Cum să nu-ţi placă aşa ceva, o asemenea operă de artă? Birocraţia este operă de artă, de aceea a şi fost surprinsă de o sumedenie de artişti. Cu atât mai mult ar trebui apreciată şi respectată.

Bucuraţi-vă, dragi compatrioţi, de darul acesta binecuvântat cât mai puteţi pentru că încetul cu încetul o să dispară şi o să-l regretaţi. Pentru că acolo v-aţi cunoscut actuala nevastă, prietenii, acolo aţi aflat o mulţime de lucruri care v-au desăvârşit ca demn cetăţean. Birocraţia e un lucru bun, instructiv, e o lecţie de viaţă sănătoasă, naturală.

Fiţi fericiţi, aşadar, şi să aveţi un Paşte minunat, dar nu uitaţi că şi în noaptea de Înviere, până la Dumnezeu, vă mănâncă îngerii!...

Briscan Zara este scriitor şi publicist.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri