Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

PNL cu numele, PDL cu imnul

GALERIE
blaga
  • blaga
- +

La congresul de fuziune a celor două partide, strofa din imnul naţional care conţine cuvintele "un nume de Traian" a fost cenzurată. Cu toate acestea, liderii PSD susţin că noua formaţiune vrea "restaurarea regimului Băsescu".

Reprezentanţii PDL şi ai PNL au aprobat sâmbătă, în unanimitate, într-un congres comun, protocolul de fuziune prin contopire dintre PDL şi PNL şi statutul noului partid. Protocolul de fuziune dintre PNL şi PDL fusese adoptat şi separat de reprezentanţii PNL, respectiv ai PDL.
După citirea protocolului de fuziune de către europarlamentul PDL Daniel Budea şi votarea acestui document, preşedintele PDL Vasile Blaga şi liderul PNL Klaus Iohannis şi-au strâns mână în aplauzele liderilor şi a democrat-liberalilor prezenţi la congres.


PNL este continuatorul Partidului Democrat Liberal şi al Partidul Naţional Liberal, iar culorile sale sunt alb, albastru şi galben, potrivit statutului noului partid, aprobat sâmbătă. Conform proiectului, prevederile referitoare la alegerile interne din partid privind organismele de conducere la toate nivelurile intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2017. Copreşedinţii sunt preşedinţii fostului PDL şi al fostului PNL.
Congresul comun de sâmbătă a fost deschis de secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, care a anunţat intonarea imnului naţional. Acesta a conţinut două strofe, respectiv prima şi a treia, fiind omisă a doua strofă care conţine cuvintele "un nume de Traian".

"Disperarea PSD şi a lui Victor Ponta"

PSD a reacţionat faţă de gestul fuziunii PNL-PDL, ratificată prin congresul de sâmbătă, spunând că acest demers ar fi pentru a restaura regimul Băsescu. "Am văzut fel şi fel de discursuri în cadrul congresului de fuziune, dar n-am sesizat nici măcar cel mai mic reproş adresat lui Băsescu. Nu doar că cei din PNL şi PDL nu se dezic de cei 10 ani de dezastru provocat de acest regim nociv, dar ne demonstrează că se pregătesc să-l aducă înapoi. Înţeleg că oameni precum Blaga, Boc, Anastase, Videanu sau Ioan Olteanu pot fi nostalgici după epoca de aur a regimului Băsescu, atunci când s-au îmbogăţit pe spinarea românilor, dar nu m-aş fi aşteptat niciodată ca tocmai Iohannis să fie vehiculul prin care aceşti oameni ar putea ajunge din nou la conducerea ţării", a declarat Dan Şova.


Purtătorul de cuvânt al PNL Alina Gorghiu a replicat declaraţiilor liderilor PSD care au criticat gestul fuziunii PNL-PDL. "Declaraţiile celor din PSD după Congresul de fuziune şi apariţia marelui PNL reflectă nervozitatea, disperarea PSD şi a lui Victor Ponta personal. Toată lumea înţelege de câteva ore cât de mult s-a temut stânga de o dreaptă unită şi că a făcut tot ce a putut, ba chiar imposibilul, pentru a dezbina această parte importantă a scenei politice. Liderii PSD se tem de noul Partid Naţional Liberal, pentru că ştiu că şansele lor de a câştiga bătălia de la prezidenţiale în faţa dreptei unite au scăzut dramatic", susţine Alina Gorghiu. Purtătorul de cuvânt al PNL precizează că, din experienţa turor alegerilor prezidenţiale din ultimii 25 de ani, se poate observa că "PSD a pierdut mereu când s-a confruntat cu candidaţii dreptei unite".

Alţi doi parlamentari au demisionat din PNL

Alţi doi parlamentari liberali - senatorul de Timiş Petru Ehegartner şi deputatul de Cluj Steluţa Cătăniciu - au demisionat din PNL pentru a se înscrie în Partidul Liberal Reformator, aceştia spunând că au sperat ”până în ultima secundă” că PNL va renunţa la fuziunea cu PDL. "Este o decizie pe care am luat-o cu foarte multă greutate, pentru că eu nu am fost membru al altui partid, sunt din 1990 în PNL. Deşi am anunţat de mai multă vreme că nu sunt de acord cu ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă în partid, cu ieşirea de a guvernare, cu aderarea la PPE, cu fuziunea şi aşa mai departe, am sperat până în ultimul moment că lucrurile vor reveni, pentru că reacţia din interior de insatisfacţie există, dar nu este manifestată”, a spus Ehegartner.


Cătăniciu a declarat că prin decizia de a demisiona din PNL îşi menţine poziţia de a fi împotriva fuziunii cu PDL, opinie pe care a exprimat-o şi la Congresul PNL din 28 iunie. "Din păcate, prin fuziunea cu PDL s-a renunţat la fuziunea bunului simţ, de care oricum PNL se rătăcise în ultimul timp, prin noi înşine a devenit verde înrourat şi în scurt timp se va renunţa şi la semnificaţia celor 139 de ani de istorie liberală, greu de purtat în spate dacă nu crezi în aceste valori”, a afirmat Steluţa Cătăniciu.
Aceasta a spus că a intrat în PNL în anul 2007 şi a purtat "cele mai grele bătălii politice împotriva PDL la Cluj”.
La rândul său, preşedintele interimar al Partidului Liberal Reformator, deputatul Graţiela Gavrilescu, a declarat că prin adearea celor doi parlamentari la noua fomaţiune politică numărul senatorilor şi deputaţilor depăşeşte 30.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri