Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Politică şi nechezol

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

Cam aşa se prezintă nechezolul politic: (sub) 20% politică şi (peste) 80% năut şi ovăz, într-un amestec cât se poate de indigest.

În ultimul deceniu al regimului comunist din România cafeaua  dispăruse din magazine (fac aceste precizări pentru cititorii tineri care ignoră - sau sunt incapabili să-şi imagineze - o serie de aspecte ale cotidianului socialist). Aveam în schimb un surogat ce primise denumirea oficială de „cafea cu înlocuitori”: era un amestec din  (maximum) 20% cafea şi (peste) 80% năut şi ovăz. Luminoasa idee îi aparţinea unui compatriot de-al nostru, un anume Alecu Radu. Datorită prezenţei ovăzului (foarte bun pentru sănătate, susţinea tovarăşul Radu), produsul a devenit cunoscut sub numele de „nechezol”, nume ce confirma, o dată în plus, inepuizabilele resurse ale umorului popular.

Din fericire, nechezolul a dispărut, dar nu şi practica „înlocuitorilor”, pe care îi găsim în cele mai neaşteptate zone. Astfel, în politică, fenomenul „înlocuitorilor” a dat naştere unei adevărate epidemii. Să luăm exemplul recent al candidaţilor liberali la primăria Bucureştilor: Cristian Buşoi a fost înlocuit de Ludovic Orban, Ludovic Orban a fost înlocuit de Marian Munteanu, care fost înlocuit  de Cătălin Predoiu, care s-a înlocuit pe sine însuşi în postura de prim-ministru al aşa-numitului „guvern din umbră”. Din cauză că este obiectul unei anchete penale, Traian Băsescu a renunţat să candideze la primăria Capitalei şi l-a desemnat drept înlocuitor pe ziaristul Robert Turcescu, cel care nu cu multă vreme în urmă s-a auto-denunţat ca fiind ofiţer acoperit (şi ce e, la urma urmei, un ofiţer acoperit dacă nu un înlocuitor de ofiţer descoperit?). Nici Călin Popescu-Tăriceanu n-a acceptat să candideze, fapt pentru care candidatul ALDE (partidul cu înlocuitori de liberali) se numeşte Daniel Barbu, fost - catastrofal - ministru al culturii, înlocuit atunci în urma unor declaraţii scandaloase. Popescu-Piedone a ajuns să candideze, pentru Consiliul local, pe o listă în numele unui partid, iar pentru postul de primar pe o a doua listă, în numele altui partid. Deocamdată, candidaturile i-au fost respinse, dar Piedone perseverează: omul se consideră de neînlocuit. Un caz interesant este cel al familiei Pandele. Cum dna Firea-Pandele e candidata PSD la capitală, dl Pandele s-a gândit că nu dă bine să candideze la Voluntari tot din partea PSD, aşa că se prezintă ca independent, PSD-ul având totuşi un candidat, un înlocuitor ce face figuraţie.

Şi pentru că Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut, după cum se ştie, ravagii, o serie de politicieni au ales să înlocuiască partidul din care făceau parte, eventual să se proclame (precum Pandele şi, odinioară, Oprescu) „independenţi” şi să-şi continue astfel cariera, în ciuda condamnărilor mai vechi sau a proceselor ori anchetelor în desfăşurare. Este cazul foştilor (şi viitorilor?) primari din Bacău, Braşov sau Piteşti. În alte oraşe mari, precum Iaşi  sau Constanţa, foştii primari nu mai candidează, dar candidează înlocuitorii lor, primarii interimari (guvernul Ponta a avut grijă să nu organizeze alegeri parţiale în primăriile „decapitate” de către DNA, pentru a evita pierderea unor fiefuri tradiţionale). De altfel, aleşii locali au găsit cele mai ingenioase soluţii pentru a depăşi situaţiile dificile: în mai multe localităţi, primarii care nu mai aveau drept să-şi exercite mandatul s-au numit pe ei înşişi administratori publici, au rămas în primărie, ba chiar şi-au păstrat şi biroul.

S-ar putea ca, aici, să fi luat exemplu de la intelectuali. Când eşti rector, precum Dna Andronescu, mai multe legislaturi, e dureros să fii împiedicat să mai candidezi din pricina unor prevederi ale regulamentului. Aşa că s-a inventat funcţia de preşedinte al Senatului universităţii, graţie căreia Ecaterina Andronescu a putut veghea în continuare la destinul Politehnicii bucureştene. Oricum, când n-a mai fost rector sau ministru, domnia-sa a găsit nişte înlocuitori credincioşi, devotaţi cauzei - Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu. Tot politicienii-intelectuali, de la Ponta la Gabriel Oprea şi la Petre Tobă, au lansat, cu mare succes, moda doctoratelor-nechezol: 20-25% contribuţie (probabil) originală, restul tezei fiind plagiat grosolan.

La vârful partidelor înlocuirile nu se fac întotdeauna de bună voie. La UNPR, generalul Oprea a fost înlocuit de generalul Onţanu, care acum e la arest şi a fost înlocuit de… Oricum n-are importanţă, personajul e şters, nimeni nu-i ştie numele, totul e ca la alegeri UNPR (partidul înlocuitorilor de generali) să ţină trena PSD-ului. La social-democraţi, ne amintim că Ponta nu se dădea dus de la palatul Victoria, şi se despărţea greu de miniştrii lui cei cinstiţi, precum Darius Vâlcov. Liviu Dragnea nu vrea nici el să fie înlocuit, s-a agăţat cu dinţii de scaun, spre - declară el - binele partidului şi al ţării. Preferă însă să-l alunge pe cel care i-a cerut demisia, pe Valeriu Zgonea, numărul doi în partid şi, la o adică, înlocuitorul lui.

Cam aşa se prezintă nechezolul politic: (sub) 20% politică şi (peste) 80% năut şi ovăz, într-un amestec cât se poate de indigest.

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea “Al. I. Cuza”, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri