Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ponta lansează programul electoral „POMANĂ CU DE TOATE”

GALERIE
ponta
  • ponta
- +

Abia înscris în cursa pentru Cotroceni, Victor Ponta intră în febra cadourilor electorale. În doar 24 de ore pensionarii şi mamele care au încasat bani în plus de la stat, deşi nu aveau dreptul, au fost anunţaţi că nu mai trebuie să-i dea înapoi, Guvernul pregătind o amnistie fiscală printr-o lege care ar urma să fie adoptată în această lună

Acestea sunt însă doar ultimele măsuri ale Guvernului condus de prezidenţiabilul Ponta, care vizează o largă categorie de români şi ale căror efecte ar putea fi cuantificate electoral la sfârşitul acestui an. În ultimul an, o serie de decizii au vizat majorarea veniturilor pensionarilor, profesorilor, medicilor rezidenţi sau a românilor care au probleme cu rambursarea creditelor. 

La trei zile de la anunţarea înscrierii în cursa pentru Cotroceni, Victor Ponta face primele cadouri electorale. Lista a fost deschisă de pensionarii care au primit ilegal bani în plus şi care fi beneficiarii amnistiei fiscale. „Probabil au greşit, dar nu au făcut-o ca să se îmbogăţească”, a spus premierul, justificându-şi măsura prin faptul că au existat cazuri de sinucideri atunci când oamenii au aflat că trebuie să restituie bani.

Ulterior, premierul şi-a nuanţat declaraţiile. Mai exact, cei vizaţi sunt pensionarii care dintr-o eroare administrativă a unui funcţionar au primit bani în plus şi care, potrivit legii, ar trebui să-i dea înapoi.

"În proiectul de lege se va spune foarte clar: ce nereguli s-au făcut până la ziua adoptării legii intră sub amnistie, cine greşeşte de acum încolo plăteşte”, a declarat vineri Ponta.

El a extins însă lista beneficiarilor. De amnistia fiscală vor beneficia şi peste 12.000 de mame care au primit ilegal bani în plus. „Sub incidenţa legii vor intra toate acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin - fie pensii, fie cum au fost indemnizaţiile pentru mame - în c.are, din erori - vorbesc de partea administrativă, partea penală nu intră la Guvern - trebuie să dea nişte bani înapoi. (...) Curtea de Conturi s-a trezit acum că 12.000 de mame de acum 4-5-6 ani trebuie să dea nişte bani înapoi. Mie mi se pare că este o interpretare greşită a Curţii de Conturi, dar bineînţeles nu am voie, ei nu sunt în subordinea mea", a spus premierul.

Asta nu este totul însă. Mamele vor avea posibilitatea ca în perioada în care primesc indemnizaţia pentru creşterea copilului vor putea lucra de acasă, fără ca veniturile să le fie suspendate. „Pentru a veni în sprijinul părinţilor, Guvernul propune modificarea ordonanţei 111 privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului în felul următor: orice părinte care  beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului va putea să obţină venituri suplimentare din alte activităţi desfăşurate acasă, îngrijind copilul, în sumă de 1500 de lei în decursul unui an de zile”, a anunţat ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Nici premierul, nici ministrul nu au precizat care este suma care ar fi trebuit să ajungă la bugetul de stat în urma returnării banilor încasaţi fără drept şi nici dacă împotriva funcţionarilor care au calculat greşit se vor lua măsuri. De asemenea, dacă în cazul mamelor de amnistie ar urma să beneficieze 12.460, numărul pensionarilor nu a fost precizat.

Amnistia fiscală este doar ultima dintre măsurile luate de guvern care au un potenţial electoral semnificativ. gândul vă prezintă lista acestora şi numărul beneficiarilor

ElectoRATA - un milion de posibili beneficiari

În urmă cu o lună, Guvernul a aprobat o schemă de restructurare şi eşalonare a ratelor la bancă, de care ar putea beneficia în jur de un milion de români care au credite imobliare. Persoanele eligibile, respectiv cei cu venituri medii brute de sub 2.200 de lei pe lună vor putea să solicite băncii reducerea ratelor cu până la 35%, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru o perioadă de cel mult doi ani. După expirarea acestei perioade ei vor primi o deducere fiscală care să ajute la compensarea costurilor suplimentare pe care le vor suporta ca urma a prelungirii creditului. Practic, lunar, din venitul impozabil ar urma să se scadă suma de bani care a fost redusă din ratele lunare. Va rezulta astfel un impozit pe venit mai mic. Beneficiul lunar maxim ar fi de cel mult 144 de lei.

Consiliul Fiscal apreciază că impactul măsurii a fost cu mult supraevaluat de Finanţe care au calculat că, dacă toate persoanele eligibile vor apela la acest program şi toate cererile vor fi aprobate, Guvernul va plăti 725,5 milioane de lei în 2016 şi 757 de milioane de lei în 2017 sub formă de deduceri fiscale. Consiliul a precizat că este greu de estimat câte persoane vor apela la această măsură, dar şi că există o ”probabilitate ridicată ca impactul bugetar net să se situeze în partea inferioară a intervalului, adică mai apropiat de zero, acesta fiind scenariul în care niciun debitor eligibil nu ar opta pentru această facilitate sau nicio bancă nu ar aproba cererile de restructurare”.

Aproape jumătate din numărul total al celor care au luat credite imobiliare şi de consum pe segmentul de retail s-ar încadra în acest program, respectiv 985.000 de persoane, potrivit unei analize realizată de Consiliul Fiscal, cifră similară cu cea înaintată de autorităţi.

Creşterea salariului minim - 670.000 de beneficiari


Salariul minim a mai fost majorat în două tranşe de la 800 la 850 de lei începând cu 1 ianuarie 2014 şi 900 de lei începând cu 1 iulie 2014.

De această majorare au beneficiat circa 670.000 de angajaţi din sectorul concurenţial, potrivit Hotărârii de Guvern.

Majorarea salariului minim este de natură să aducă mai multe venituri la buget, deoarece există alte dări la stat care se calculează în funcţie de acest indicator, un exemplu în acest sens fiind amenzile de circulaţie. Pe de altă parte, o majorare a salariului minim aduce după sine cheltuieli mai mari pentru companii.

Majorări la ajutoarele sociale - 245.000 de beneficiari


Guvernul a majorat în vara anului trecut ajutoarele sociale destinate familiilor care au probleme financiare ca urmare a creşterii preţurilor la energie. Astfel, venitul minim garantat s-a majorat cu 13 la sută, în timp ce alocaţiile de susţinere a familiilor s-au mărit cu 30 de procente.

În luna martie a acestui an, peste 245.000 de persoane au beneficiat de ajutoare sociale, valoarea drepturilor acordate fiind de 56,6 milioane de lei. Spre comparaţie, în martie 2013, s-au acordat ajutoare sociale pentru circa 222.000 de persoane, valoarea acestora fiind de 43,3 milioane de lei. Astfel, sumele acordate persoanelor cu venituri foarte mici au crescut în martie cu 30% faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut.

Aceste venituri se acordă lunar ca un ajutor social, pe bază de cerere şi declaraţie pe proprie răspundere, însoţite de acte care dovedesc condiţiile socio-economice ale persoanei sau ale familiei în cauză. Ajutorul social se calculează ca diferenţă între venitul minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al beneficiarului.

Au existat însă situaţii în care aceste venituri au fost încasate fraudulos. Astfel, în vara lui 2012 au fost identificate peste 4.800 de persoane şi familii din judeţul Bacău care au primit ilegal timp de doi ani, în baza unor declaraţii false, ajutoare sociale de la stat, în sumă totală de 1,5 milioane de lei.

Ajutoare pentru familii şi copii - circa 140.000 de beneficiari

Guvernul a anunţat, de asemenea, că are în vedere ca indemnizaţia pentru creşterea copilului să fie majorată cu 10 puncte procentuale, mai exact ca indemnizaţia să revină la 85% din veniturile părintelui, faţă de 75% în trecut.

Din datele de Ministerul Muncii reiese că în martie 141.875 de persoane au beneficiat de indemnizaţie pentru creşterea copilului, valoarea totală a acestora fiind de 122,4 milioane de lei. Valoarea medie a acestor plăţi a fost de 863 de lei.

Restul "pomanei electorale" găsiţi pe gandul.info

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri