Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Porcii şi vacile ţăranilor ieşeni zburau pe ruta Sri Lanka - Iaşi cu „bilete“ de un milion de euro

GALERIE
animale, tarani
  • animale, tarani
- +

Acest zbor fictiv, în acte, a adus pagube la bugetul de stat de peste un milion de euro, prin evaziune şi returnări ilegale de TVA. Un număr impresionant de poliţişti ieşeni, circa 120, ajutaţi de jandarmi şi „mascaţi“, au făcut ieri dis-de-dimineaţă percheziţii în 12 locuinţe din Prisăcani, Răducăneni şi Comarna. Cei vizaţi erau oameni simpli, care colectau animale de la consătenii lor. În spatele lor se ascundeau însă adevăraţii „rechini“: patroni ai unor abatoare din zonă

O reţea de traficanţi de carne de animale, care cumpăra animale vii de la localnicii din satele Iaşului, apoi le vindeau patronilor de abatoare, a fost vizată ieri de poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor şi mascaţi. Începând cu primele ore ale dimineţii, 120 de poliţişti, ajutaţi de jandarmi şi însoţiţi de „mascaţi“ de la Serviciul de Acţiuni Speciale, au descins în 12 locuinţe din comunele Prisăcani, Răducăneni şi Comarna. Persoanele vizate de percheziţii aveau pe numele lor firme fantomă, şi se ocupau cu colectatul animalelor vii de la săteni, animale pe care apoi le vindeau la abatoare. Cum funcţiona însă „afacerea“?

Reţeta de milioane

Practic, aceşti colectori de vite şi porci de la oameni cumpărau animalele fără acte, dar în scripte treceau că le-au cumpărat cu TVA, taxă pentru care apoi făceau cerere de returnare de la stat. „Aceştia nu cumpărau animalele de la oameni cu facturi fiscale. Totuşi, din documente, reieşea că tranzacţiile erau făcute cu facturi, prin intermediul cărora colectau taxa pe valoare adăugată de la stat. Banii primiţi din taxa pe valoarea adăugată erau împărţiţi între ei şi cei care administrează abatoarele din zonă. De asemenea, în spatele afacerii stăteau alte persoane. De exemplu, au fost eliberate facturi pe numele unei firme care avea sediul fiscal în Sri Lanka. Firma nu mai avea activitate din 2012”, a precizat o sursă apropiată anchetei.

Cercetările ar putea avea astfel legătură cu alte anchete recente care au vizat unele abatoare şi firme mari de procesare carne din zonă, cercetări care s-au finalizat cu arestări şi chiar cu condamnări. Cel mai recent caz este cel al patroanei firmei Vascar SA, reţinută pentru fraudă. Un alt dosar răsunător, în care s-au produs deja condamnări, este cel al unei alte firme din Moldova renumită pentru produsele sale: Koket SA Vaslui. Curtea de Apel Iaşi i-a condamnat definitiv la închisoare, recent, pe patronii şi administratorii acestei societăţi de prelucrare a cărnii.

Astfel, Dragoş Iftime, fiul patronului şi fost deputat PDL în perioada 2008-2012, a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. În acelaşi dosar, tatăl său, Ionel Iftime, director general al societăţii Koket, a primit 5 ani de închisoare, iar vărul său, Ionuţ Atofanei Iftime, director comercial, 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare.

Deputatul lua facturi de la ţigani

Potrivit procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cei trei condamnaţi au folosit facturi în care erau trecute operaţiuni comerciale fictive care se derulau cu firme din judeţul Iaşi (Grajduri, de exemplu), ce nu aveau nicio activitate reală. O firmă din dosar era condusă de Nicuşor Stănescu, nepotul bulibaşei. Ani la rând, Koket SA a achiziţionat, direct sau prin intermediari, cum erau şi cei percheziţionaţi, animale de la persoane fizice din judeţele Vaslui şi Iaşi, iar pentru justificare înregistra în contabilitate facturi fictive emise de societatăţile din Iaşi. În fapt, susţin anchetatorii, reprezentanţii societăţii lui Iftime aveau facturi şi chitanţiere în alb, pe care le completau atunci când făceau achiziţiile de animale. Neregulile au fost constatate în urma unui control făcut de comisarii Gărzii Financiare la firmele din Iaşi.

Primarul: percheziţionaţii sunt oameni simpli

Primarul din localitatea Prisăcani spune că poliţiştii au venit ieri dimineaţă cu noaptea în cap la câţiva localnici. „Sunt crescători de animale şi agricultori. Este vorba despre patru sau cinci familii de la noi din comună. Sunt familii obişnuite, care nu au prea mulţi bani. Poliţiştii au luat documente şi alte probe. Atât ştiu, din ce am auzit“, a spus Constantin Chirilă, primarul comunei Prisăcani. Poliţiştii au precizat că la acţiune au participat 120 de poliţişti, iar surse din cadrul anchetatorilor au precizat că nu s-a făcut nicio reţinere din rândul celor vizaţi.

„Au fost puse în executare şase mandate de aducere emise pe numele membrilor unei grupări infracţionale specializate în săvârşirea de infracţiuni economico-financiare. Activităţile vizează o grupare infracţională care se ocupa cu comercializarea ilegală de animale către mai multe abatoare din zona Moldovei. În fapt, membrii grupării infracţionale sunt bănuiţi de comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, prin deducerea de cheltuieli fictive. Prejudiciul cauzat este de aproximativ 5,5 milioane de lei“, a precizat Mădălin Ţăranu, comisar în cadrul Poliţiei.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri