Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Poveştile extraordinare ale elevilor de top care au putut să facă performanţă în sate uitate de lume din Iaşi

GALERIE
gabriela tansanu si catalin petrisorcopii eroigabriela tansanu (1)catalin petrisor (1)
  • gabriela tansanu si catalin petrisor
  • copii eroi
  • gabriela tansanu (1)
  • catalin petrisor (1)
- +

„Ziarul de Iaşi“ a realizat un inedit „Top 10“ al celor mai buni absolvenţi de gimnaziu de la ţară, realizat după media de admitere. Am avut surpriza să găsim, într-unul din satele cele mai depărtate de Iaşi, în chiar colţul de sud-vest al judeţului, o mică şcoală sătească cu doi elevi în acest onorant top. Mai mult, în mica lor clasă, şase elevi au luat peste 9.00, iar alţi zece peste 8.00. Cei doi campioni din satul Izvoarele, comuna Răchiteni, sunt Gabriela Tansanu şi Cătălin Petrişor (foto), doi copii minunaţi şi maturi, cu care e o adevărată plăcere să vorbeşti despre viaţă. Pe ultimul l-am găsit la muncă, tatăl său spunând că l-a scutit de treabă doar pe perioada examenului, dar acum nu mai are scuză. Sunt doi copii din familii modeste, care nici să viseze prea mult nu pot. Deşi au medii să intre la orice liceu de top din judeţ - 9,84 şi 9,75 -, situaţia materială nu le permite orice alegere. Cine sunt dascălii de excepţie ai acestor eroi ai unui sistem de învăţământ total nedrept cu ei încă de mici?

Pe baza mediilor de admitere, obţinute în urma rezultatelor de la examenul naţional pentru elevii de clasa a VIII-a, „Ziarul de Iaşi“ a rea­lizat un aşa-numit „Top 10“ al celor mai buni elevi de la ţară. Am avut astfel surpriza să găsim, în unul din satele cele mai îndepărtate de Iaşi, aflat în chiar colţul de sud-vest al judeţului, elevi pregătiţi la standar­dele olimpicilor de la liceele de elită din municipiu. În satul Izvoarele, co­muna Răchiteni, într-o singură clasă mică nu mai puţin de şase elevi au media de admitere peste 9, şi alţi 10 au o medie cuprinsă între 8 şi 8,99. În „Top 10“ intră însă doi dintre cei mai buni elevi de aici: Gabriela Tansanu, cu 9,84 şi Cătălin Petri­şor, cu 9,75.

Au muncit singuri

Gabriela a obţinut la examen nota 10 la matematică şi 9,65 la română, având o medie pe anii de studiu de 9,92. Cătălin a luat 9,90 la matema­tică, 9,60 la română, şi a avut o medie pe anii de studiu de 9,85. Copii mo­deşti, ce provin din familii fără posibilităţi financiare, care au muncit singuri, fără pregătiri suplimentare plă­tite.

„Pentru aşa rezultate au fost mai mulţi factori. În primul rând, voinţa elevilor, apoi potenţialul lor, iar apoi munca lor şi a profesorilor. Pentru aceste rezultate elevii nu au făcut nicio pregătire suplimentară contra-cost, doar pregătire la clasă, la ore şi după ore. Au fost elevi pe care i-am văzut din clasele mici cu potenţial ridicat, am lucrat cu ei şi s-au ridicat. Gabi are potenţial, voinţă, iar Cătălin ar fi intrat cu brio la „Negruzzi“ sau Naţional, însă ambii provin din familii mo­deste, nu sunt posibilităţi financiare care să le permită să intre la aceste licee, de fiţe. Nu că nu ar face ei faţă; ei fac faţă, dar nu sunt bani... Mă bucur că aveţi în vedere şi elevii de la ţară“, ne spune, impresionată de vizita noastră, Valeria Iacob, profesoara lor de limba română.

La a­ceastă disciplină, cea mai mică notă în Izvoarele la clasa a VIII-a a fost 6, dascălul mărturisind că s-a lucrat cu majoritatea, adică mai mult de jumătate din clasă, la un nivel ridicat.

O clasă de excepţie

Pe lângă Gabriela şi Cătălin, în acest sat mai sunt alţi trei elevi cu medii foarte mari. Este vorba de Ma­­ria Ghercă, cu o medie de ad­mitere de 9.62, Vlad Farcaş - 9.60, şi Iulia Doboş - 9,07.

„Au muncit copiii, am făcut pregătire suplimentară cu ei duminica, i-am chemat la şcoală. 40% din notele la matematică sunt peste 9, au muncit şi ei, a fost dorinţa lor, sunt copii capabili. Şi generaţia următoare promite multe, sperăm să avem rezultate la fel de bune şi la anul“, ne-a mărtu­risit cu însufleţire şi Eduard Ghercă, profesorul de matematică din Iz­voarele.

La patru case de şcoală, pe stânga, locuieşte Gabriela, şefa de promoţie. O găsim singură acasă: părinţii sunt plecaţi cu treabă. Spune că a învăţat la ambele discipline de una singură, impulsionată de profesorii săi. „Am avut profesori foarte buni, la română gradul de promo­vabilitate a fost de 100%. Zilnic, la ora 14, veneam acasă iar până la ora 18 mă pregăteam la ambele discipline. La română m-am pregătit mai mult, pentru că a şi fost mai multă materie. Mi-am înscris deja fişa cu opţiuni, am trecut prima da­tă profilul ştiinţe ale naturii de la Colegiul Sadoveanu din Paşcani. Este mai aproape de casă. Pe mai departe vreau să dau la Universi­tatea de Medicină, la kinetote­rapie“, spune tânăra.

Înaltă, slabă, cu ochi albaştri şi părul lung şi blond, aşa ne iese în poartă Gabriela. Este singură la părinţi, iar simplul fapt că a venit pe lume este cea mai mare bucurie pentru aceştia.

 

„Suntem foarte mândri de ea, a învăţat de mică, noi am stimulat-o. La grădi­niţă îi spuneam că pentru fiecare bulină roşie primeşte recompensă. Din clasa I a muncit, a avut note foarte bune. Eu sunt pensionar, dar i-am luat tot ce i-a trebuit. Va mer­ge la cel mai bun liceu din Paşcani. Eu am 57 de ani şi este singurul nostru copil, ni l-am dorit foarte mult şi o sprijinim pe mai departe. Suntem foarte mândri, mă las pe mine şi-i dau ei, mai fac cu căruţa una alta şi banii pe care îi iau ciubuc îi dau ei“, spune domnul Tan­sanu, tatăl Gabrielei. Ca să o ţină însă la un liceu mai bun în Iaşi, spun că nu-şi pot permite.

Nu poate visa prea departe

Tot ea ne duce în vizită şi la cole­gul ei de clasă, Cătălin, care stă pe undeva prin spatele bisericii. La poartă ne întâmpină fratele său mai mare, care îl cheamă în drum. Cătălin pare un băiat timid, cuminte ca o fată şi muncitor. A lăsat treaba prin gospodărie şi a venit să stea cu noi la poveşti. Chiar dacă are doi fraţi mai mari, aceştia nu prea sunt acasă, deoarece muncesc la oraş. Cu toate că a avut de învăţat pentru examen, Cătălin a ştiut să împace şi treaba şi învăţatul. Recunoaşte însă că în ultima perioadă a cam fost scutit, ca să aibă timp să se pregătească pentru probe.

„Vreau să intru la clasa de catolici de la Şcoala Normală din Iaşi. Şi ceilalţi doi fraţi ai mei tot această şcoală au făcut. Subiectele de la examen au fost uşoare, dar, chiar dacă ar fi fost mai grele, cred că mă descurcam. Am lucrat şi acasă suplimentar, dar am prins şi din clasă, şi asta mi-a uşurat munca“, spune Cătălin.

 

Întrebat de facultate, acesta spune doar că îşi doreşte să ajungă student. Din cauza situaţiei financiare, părinţii nu-i pot garanta că îl pot susţine. „Sunt foarte mândru că învaţă bine, m-am bucurat când mi-a spus ce note a luat. Profesorii mi-au spus mereu că învaţă bine, că e cuminte. Sunt foarte mulţumit pâ­nă în prezent de cum a învăţat şi cum s-a comportat la şcoală. Pentru examen l-am şi lăsat să înveţe. Aşa, la câmp, nu îl scot că e cald. La fa­cultate vom vedea, dacă se va putea, că e mai greu cu banii“, spune tatăl lui Cătălin, ieşit în drum cu treburi gospodăreşti.

Ceilalţi elevi din top

Deşi ambii copii ar fi intrat fără nicio problemă la Colegiul Naţional, catalogat anul acesta cel mai bun dintre liceele de elită, aceştia au ales să se înscrie la licee unde se pot descurca şi cu banii. Cei doi elevi ex­cepţionali de la ţară sunt un caz special, deoarece arată că se poate în­văţa carte şi într-un colţ de judeţ de care nu au auzit cei mai mulţi dintre noi, cu profesori care locuiesc în sat şi care îşi dedică timp mai mult decât suficient pentru a-i forma şi pregăti.

În „Top 10“ cei mai buni elevi de la şcolile de la ţară se numără şi Ştefana Tănasă, din Leţcani, care are media de admitere de 9,88. Aceasta a ob­ţi­nut la matematică nota 10, la română nota 9,80 iar media pe ani a fost de 9,84. O medie mai mică cu doar o sutime are Maria Bunea, din To­meşti, care va intra la liceu cu media 9,87. Aceasta a avut la matematică nota 10, la română 9,70, iar pe anii de studiu media 9,94. Urmează Mădălina Păcular din Vlădeni, cu media de admitere 9,86, aceasta obţinând nota 10 la matematică, 9,65 la română şi 9,98 pe anii de studiu; Horia Brînzanu, tot din Vlădeni, cu media de admitere 9,84; Ecaterina Perju, din Cucuteni, cu media de admitere 9,84; Diana Păduraru, din Măcăreşti, comuna Prisăcani, cu me­dia de admitere 9,78; Paula Urdea, din Deleni, cu media de admitere 9,77, şi Raluca Costan, din Pietrosu, comuna Tătăruşi, cu o medie de admitere de 9,76.

Toţi aceşti copii se numără printre micuţii de elită ai judeţului, şi sunt primii 10 din cei care au terminat o şcoală de la sat cu medii de admirat, şi au obţinut la examenul naţional note maxime. Sunt exemple care arată că, în ciuda vicisitudinilor sistemului de învăţă­mânt, care discriminează clar elevii de la ţară, cu multă dăruire din partea profesorilor şi la sate pot exista elevi excepţionali.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri