Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Povestioare din trei lumi

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

Dar executorul judecătoresc n-are voie să ia cu el ce vrea, ci doar bunurile care nu se înscriu, conform legii, în necesarul pentru un „trai decent”. Iată cele zece lucruri: biblia, patul, hainele de lucru, ochelarii, verigheta, bucătăria integrată, proteza dentară, piatra funerară, câinele şi... televizorul.

10 lucruri nesechestrabile

În fiecare număr al tabloidului Bild găseşti două-trei textuleţe cu niscaiva cifre, rezultate de sondaje etc. În ediţia din 15 aprilie, am găsit, printre altele, o listă cu 10 lucruri nesechestrabile în Germania, ţară în care, vă vine să credeţi?, peste 3,3 milioane de gospodării sunt supraîndatorate, situaţia care poate aduce cu sine sechestrul pe diferite bunuri. Dar executorul judecătoresc n-are voie să ia cu el ce vrea, ci doar bunurile care nu se înscriu, conform legii, în necesarul pentru un „trai decent”. Iată cele zece lucruri: biblia, patul, hainele de lucru, ochelarii, verigheta, bucătăria integrată, proteza dentară, piatra funerară, câinele şi... televizorul.

Bănuiesc că această listă se aplică şi la noi, cu observaţia că televizorul precis figurează mai în vârful listei!

A, dacă mi-a smuls vreun lucru din lista asta un surâs, atunci a fost, desigur, piatra funerară: îmi şi închipui că-ţi comanzi din timp piatra funerară, apoi intri în incapacitate de plată şi cel care ţi-a făcut piatra n-are ce să-ţi facă dacă nu mai posezi lucruri sechestrabile...

La Kaufland Herrenberg

În chiar ziua în care am plecat din Germania, a trebuit să mai fug o dată până la Kaufland pentru a face ultimele cumpărături: nişte pâine, ceva brânză şi nu mai ţin exact minte ce. Trei lucruri. Apoi am căutat o casă cu mai puţină lume, chestionând atent cărucioarele celor de la cozi. Am ochit o casă mai „degajată”, dar chiar când să mă pun la rând, două tipe (una blondă, înaltă şi horizontally challenged, cum ar zice americanii, una brunetă, scundă şi zveltă) se-ndreptau şi ele spre aceeaşi casă, oprindu-se oarecum cu căruciorul înscris în cursa pentru casă, încă studiind niscaiva marfă binişor ieftinită din stânga lor.

- Darf ich? Îmi daţi voie?, întreb eu cu cele trei lucruri în braţe uitându-mă la tipa blondă şi bine-mplinită, căci ea avea o mână pe căruciorul lor pe jumătate plin de cumpărături.

S-a uitat înciudată la mine, apoi a dat aprobator din cap cu o grimasă acră pe care n-aveam cum s-o interpretez altfel decât cu un sictirit „mă rog, treacă de la mine...”. Când ajung la casieriţă, ce mi-au auzit urechile din gura acesteia când a ridicat privirea şi s-a uitat la blonda din spatele meu:

- Bună, Anca, ce mai faci?

Mica Americă

În data de 19 aprilie, după controlul actelor de identitate la vama dintre Ungaria şi România şi intrarea în ţară, şoferul autocarului ne-a urat aşa:

- Bine aţi venit sau revenit în ţara cu posibilităţi nelimitate sau în Mica Americă, dacă vreţi!

Trebuie să recunosc, asta cu Mica Americă n-am mai auzit-o.

Trageţi dvs concluzia

În timpul unei pauze de vreo 45 de minute la Hanu’ Şurianu (la ieşirea din Orăştie), unde şoferii îşi iau îndeobşte prânzul, m-am încumetat şi eu să iau un mic - unul, aşa, de poftă (de când mi s-a făcut odată rău de la mici, acum câţiva ani buni, n-am prea mai îndrăznit să iau mici). Apoi m-am plimbat de colo-colo, am mai făcut câte-o poză. La un moment dat, am găsit în parcarea din faţa hanului 11 cenţi, eurocenţi, desigur: o monedă de 5, două de 2 şi două de 1 cent! După ce s-a plecat mia departe, mi-am făcut bilanţul în autocar: în decursul a două săptămâni şi jumătate, în Germania am găsit 3 cenţi (şi, ca fapt foarte divers, o monedă de 5 seni... malaezieni); în România am găsit într-o singură zi, în ziua sosirii, mai exact, 5 cenţi în autogara din Deva, apoi 11 cenţi şi 10 bani în parcarea de la Hanu’ Şurianu.

Concluzia vă aparţine.

Ce se mai fură prin Amnaş

Ajuns la Amnaş, am vizitat într-o seară un amic din sat.

- Ia zi-mi, l-am întrebat la un moment dat, ce s-a mai întâmplat la Amnaş, ce noutăţi îs pe aici, de când n-am mai fost (din decembrie, adică)?

- Ei, nimic deosebit.

- Păi, cum, nu s-a mai spart nicio casă, nu s-a mai furat nimic?

- A, ba da. Chiar recent i-au furat unui ţigan din capul satului, de la Portiţă, două vaci şi un viţel.

- Asta-i bună! Şi, i-au prins pe hoţi?

- Nţ. Nici urmă nici de hoţi, nici de vaci şi viţel.

Ce mai caută romii „comis-voiajori” prin Amnaş

Într-una din zile, am pornit pe jos spre Sălişte - printre altele ca să plătesc impozitul pe casă. La ieşirea din sat, văd că opreşte o dubiţă, din care coboară trei romi - doi bărbaţi şi o femeie, al patrulea, şoferul, urmându-i cu maşina la pas.

Primul a şi început să strige:

- Cumpărăm bateriii autoo veechi, televizoareee veechi, monitoaaree!

Lucru repetat şi de femeie, cu o voce mai strident-penetrantă, desigur.

Vorba vine „cumpărăm”, căci romii coborâseră cu găleţi şi ligheane din tablă zincată (cred) pe care, deduc, urmau să le dea la troc cu vechiturile amintite.

Hm, pare straniu, adică nu-mi dau seama care-i afacerea, dar ea sigur există, căci altfel nu s-ar plimba patru romi cu o dubiţă prin satele din jurul Sibiului, nu?

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri